ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δώρα Αυγέρη: Η ακροδεξιά συνιστώσα της ΝΔ μοιάζει εκτός ελέγχου

Ιάσων Μπάντιος10 Νοεμβρίου 2019

Την ανάγκη «να ριχθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο Novartis και να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ματαίωσης της εξέτασης των μαρτύρων, του Κ. Φρουζή και του κρίσιμου αποδεικτικού υλικού» τονίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Δώρα Αυγέρη.

Η συζήτηση για τη Novartis έχει αναθερμανθεί, με αποτέλεσμα η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ να επανέλθει στην πολιτική ατζέντα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να σας κατηγορεί για σκευωρία απέναντι στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Μπορεί να προχωρήσει η διερεύνηση του σκανδάλου υπό αυτές τις συνθήκες;

Το σκάνδαλο Novartis δεν είναι κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Είναι οι σκοτεινές και παράνομες πρακτικές μιας πολυεθνικής, που κατάφερε επί χρόνια να λειτουργεί στη χώρα μας ως παράπλευρος θεσμός στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας, προκαλώντας ζημιά στο ελληνικό δημόσιο, στους φορολογούμενους και στην υγεία των ασθενών. Σε χρονιές που χιλιάδες συμπολίτες μας κατέφευγαν στα κοινωνικά ιατρεία, γιατροί, κρατικοί υπάλληλοι και επιχειρηματικοί παράγοντες με προνομιακή πρόσβαση στην εξουσία, έλυναν κι έδεναν. Γι’ αυτήν την εστία ανομίας, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Και καταφεύγουν στην παγκόσμια πρωτοτυπία να παρουσιάζουν μια υπόθεση, την οποία όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ως σκάνδαλο, ως πολιτική σκευωρία, επειδή η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Για το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, σε μια διαδικασία που παραμένει εν εξελίξει και έχει ήδη οδηγήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σ' έναν πρώην υπουργό Υγείας και νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ.

Η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι με τα φαινόμενα της διαπλοκής που χρεοκόπησαν τη χώρα, ταπεινώνουν το πολιτικό σύστημα και προσβάλλουν τον ελληνικό λαό. Αντιθέτως, η κόντρα της ΝΔ είναι με τη συνταγματική τάξη και τον ίδιο της τον εαυτό. Γιατί αφενός η κυβερνητική πλειοψηφία διολισθαίνει σε αυταρχικές πρακτικές, εισάγοντας νέα κοινοβουλευτικά ήθη με την απόφασή της να ελέγχει ουσιαστικά τη σύνθεση της μειοψηφίας στις προκαταρκτικές επιτροπές. Και γιατί αφετέρου η ακροδεξιά συνιστώσα της ΝΔ, που έχει κάνει σημαία την υποτιθέμενη «σκευωρία», μοιάζει εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, εμείς είμαστε εδώ για να επιτελέσουμε το συνταγματικό και κοινοβουλευτικό μας καθήκον. Να ριχθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο Novartis και να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ματαίωσης της εξέτασης των μαρτύρων, του Κ. Φρουζή και του κρίσιμου αποδεικτικού υλικού.

Καταλογίζετε στην κυβερνητική πλειοψηφία και τον πρόεδρο της Βουλής ότι παραβιάζουν τον κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας με την εξαίρεση των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου από την προκαταρκτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Ποια είναι η πολιτική σας εκτίμηση για τα κίνητρα της επιλογής της πλειοψηφίας;

Η ΝΔ εκμεταλλεύτηκε τα τελευταία χρόνια τη μιντιακή της υπεροπλία για να επιβάλει στην κοινή γνώμη τη δική της εξωφρενική ερμηνεία των πραγμάτων, όχι μόνο για τη Novartis, αλλά για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Ως κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια επικοινωνιακή στρατηγική των εντυπώσεων. Είδαμε, φέρ’ ειπείν, προσφάτως τον πρωθυπουργό να αμφισβητεί με ύφος και χαρακτηρισμούς από τα κυβερνητικά έδρανα δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το προσφυγικό, που όμως είχαν γίνει. «Περιμένω», έλεγε «να φέρετε τις δηλώσεις». Κι οι δηλώσεις πήγαν. Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να επενδύσει το αφήγημά της περί «σκευωρίας» με θεσμικό κύρος μέσω της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. «Περιμένει» ότι με την παρελκυστική τακτική των εξαιρέσεων και των αποκλεισμών ελπίζει ότι θα φέρει τη διαδικασία στα δικά της μέτρα. Εμείς λέμε ότι θα αναγκαστεί να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Και θα μπει. Κι εδώ υπεισέρχεται κι άλλο ένα ζήτημα, το οποίο σας προανέφερα. Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να ζητήσει εξεταστική για τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο, όμως, ο Α. Σαμαράς θεωρεί «ιθύνοντα νου» στα περί «σκευωρίας». Τέσσερις μήνες μόλις μετά τις εκλογές το ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να κρυφτεί.

Πώς βλέπετε να προχωράει η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία στο δρόμο προς το συνέδριο; Θέσατε υψηλές προσδοκίες για την εγγραφή νέων μελών, υπάρχει ανταπόκριση;

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο στάδιο της πολιτικής στρατηγικής για τη δημιουργία μιας δυναμικής κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα σημάνει τον αναπροσανατολισμό της χώρας στο μέλλον. Τις υψηλές προσδοκίες δεν τις θέτει κάποιος κομματικός μηχανισμός αλλά ο κόσμος που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συστημική και συστηματική προσπάθεια για παλινόρθωση του κράτους της δεξιάς. Το πολιτικό μας σχέδιο προχωρά, η ανταπόκριση υπάρχει και είναι μεγάλη. Δίνουμε έναν ουσιαστικό αγώνα από τη βάση για την εμβάθυνση των αριστερών και προοδευτικών ιδεών στο πεδίο, εκεί που κρίνονται όλα.

Οι προσφυγικές ροές συνεχίζουν αυξημένες προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά των προσφύγων σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Φαίνεται πως είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, όπως το 2015-16. Δεν άλλαξε κάτι όλα αυτά τα χρόνια στη διαχείριση του προσφυγικού;

Το 2015-16 είχαμε την κορύφωση του προσφυγικού δράματος. Δεν είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Με ανοιχτό το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με ανοιχτά όλα τα μέτωπα στη Συρία, με ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να παίρνουν το δρόμο για την Ευρώπη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε ένα τεραστίων διαστάσεων γεωπολιτικό ζήτημα, με όλα τα διαθέσιμα μέσα του κρατικού μηχανισμού, με συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη και, κυρίως, με γνώμονα ένα πλαίσιο ανθρωπιστικών αξιών. Η ΝΔ, συνειδητά, κατέφυγε στο λαϊκισμό, καλλιέργησε την ανασφάλεια, έπαιξε με τα φοβικά σύνδρομα του κομματικού της ακροατηρίου, δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι το δικό της έργο. Αλλά, και σ’ αυτό ακόμα θεατής παραμένει. Αν αλλάζει κάτι, είναι η αποκάλυψη της πολιτικής υποκρισίας της και της διαχειριστικής ανεπάρκειάς της προς τον κόσμο που την πίστεψε. Ο προοδευτικός κόσμος, όμως, δεν θα μείνει θεατής στο κακό έργο μιας ακροδεξιάς παράστασης.

Σας προβληματίζουν οι συγκεντρώσεις για το προσφυγικό στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα η προσφυγική Καλαμαριά;

Αυτό που με προβληματίζει -και με στεναχωρεί- είναι ότι κάποιοι συμπολίτες μας δείχνουν να έχουν χάσει τον ανθρωπισμό τους, να έχουν ξεχάσει την καταγωγή τους, παραμένοντας δέσμιοι ιδεών, τις οποίες έχει καταδικάσει η ιστορία και η παράδοση του τόπου μας. «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές», κατά το στοχασμό του Διονυσίου Σολωμού. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού έχουμε χρέος να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Οργανωμένα, συντεταγμένα και με πίστη σε οικουμενικές, πανανθρώπινες αξίες η ελληνική κοινωνία θα διώξει το φόβο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Νοεμβρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.