Η ανυπομονησία της Δώρας Γκουντούρα για την πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες έδωσε τη θέση της στο άγχος που προκάλεσε η αβεβαιότητα για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Στο μεσοδιάστημα, η 24χρονη ξιφομάχος έπρεπε να επιστρατεύσει την εφευρετικότητά της, ώστε να καταφέρνει να προπονείται εν μέσω lockdown.
Η αθλήτρια της ΑΕΚ, που ξεκίνησε την ενασχόληση με την ξιφασκία σε ηλικία 12 ετών με προπονητή μέχρι σήμερα τον Θανάση Δελενίκα, έχοντας νωρίτερα δοκιμάσει τις ικανότητές της στο τένις και την ενόργανη, είναι μέλος της Εθνικής ομάδας από το 2012 μέχρι σήμερα. Πριν από επτά χρόνια, είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας, ενώ αγωνίζεται στην κατηγορία των γυναικών τα τελευταία τρία χρόνια.
Λίγες ημέρες πριν το μεγάλο ραντεβού του Τόκιο, η Γκουντούρα μίλησε στη «ΜτΚ» για τη διαδρομή της μέχρι το αποκορύφωμα της καριέρας μίας αθλήτριας, που είναι αναμφισβήτητα η παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τις βάσεις για την οποία έβαλε μέσω της τρίτης θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο «Ακρόπολις», το 2020 στην Αθήνα.
«Πέρασα στην κατάταξη την αντίπαλό μου, μία κοπέλα από τη Ρουμανία, έφυγα μπροστά και έμενε ακόμα ένας αγώνας, που έγινε μετά από έναν χρόνο στη Βουδαπέστη αντί για το Βέλγιο, όπου κλειδώσαμε την πρόκριση», λέει, για να προλογίσει την κουβέντα μαζί της.
Πώς ήταν η προετοιμασία σου;
«Όταν ξέρεις ότι είσαι πολύ κοντά στην πρόκριση, η προετοιμασία είναι ανάλογη. Το 24ωρό μου καλύπτεται από προπονήσεις ή φυσιοθεραπεία και ξεκούραση. Μετά την πρόκριση και πέρα από συνεντεύξεις και γυρίσματα, πρέπει να κρατάς την προπόνησή σου σε καλό επίπεδο και να μην παίρνουν τα μυαλά σου αέρα».
Αισθάνεσαι έτοιμη;
Σε τέτοιες περιπτώσεις νιώθεις ανυπομονησία, ποτέ δεν αισθάνεσαι έτοιμη, όταν αναλογίζεσαι την προπόνηση που έχεις μπροστά σου. Θέλεις κάτι καλύτερο, θέλεις το 10. Κάθε προσπάθεια πάντα επιδέχεται βελτίωση. Νιώθω καλά. Είμαι αυστηρός κριτής του εαυτού μου.
Πώς οραματίζεσαι τη συμμετοχή σου στο Τόκιο;
Την περιμένω αυτήν τη στιγμή. Έχω κάνει πολλή προπόνηση. Θέλω να πάω να το ζήσω.
Η περσινή αναβολή των Αγώνων σε άγχωσε;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είναι η πρώτη σου συμμετοχή και να υπάρχει το ενδεχόμενο να ακυρωθεί. Θα έπρεπε να περιμένω άλλα τέσσερα χρόνια. Ήταν ζόρικο και από ψυχολογικής πλευράς. Έχουμε να κάνουμε με μία παγκόσμια πανδημία. Έπρεπε να μάθω πώς εξαπλώνεται, πώς θα προστατευτώ. Ακολουθήσαμε κάθε πρωτόκολλο.
Το lockdown σε δυσκόλεψε;
Στο πρώτο δεν είχαμε ταράτσες και πάρκα, δραστηριότητα για αθλητική δραστηριότητα. Αλλά και πάλι, όταν ετοιμάζεσαι για Ολυμπιακούς Αγώνες, το να πας σε ταράτσα είναι πολύ δύσκολο. Είχα αρχίσει να σκέφτομαι τι θα γίνει. Δεν απογοητεύτηκα όμως. Δεν θα καταστρεφόταν ο κόσμος, αν και το ήθελα πολύ. Στο δεύτερο lockdown ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ήμασταν έξω από το ΟΑΚΑ, είχαμε μέρος να κάνουμε προπόνηση. Δεν σταματήσαμε ούτε μια μέρα, πηγαίναμε και σε προπονητικά καμπ στο εξωτερικό.
Έχεις λάβει κάποιες συμβουλές ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων;
Δεν το έχω συζητήσει με άλλους αθλητές. Με τον προπονητή μου είπαμε να εστιάσουμε στη διαδρομή. Να πάμε εκεί, να περάσουμε καλά, να μπούμε να παίξουμε, να τα δώσουμε όλα και αν έλθει το μετάλλιο, καλώς να έλθει.
Το 2012 στο Λονδίνο η Βάσω Βουγιούκα ήταν 5η. Τη δική σου πορεία πώς την οραματίζεσαι;
Μπορείς να έχεις προσδοκίες να πλασαριστείς στους τελικούς, αλλά εξαρτάται από τη μέρα που θα βρεθείς εσύ και ο αντίπαλος, αν θα σου βγει η στρατηγική.
Στο Τόκιο θα υπάρχουν περιορισμοί λόγω των μέτρων ασφαλείας. Σε προβληματίζει αυτό;
Θα ήθελα να το ζήσω υπό φυσιολογικές συνθήκες. Θα πρέπει να ακολουθούμε πρωτόκολλα, να δηλώνουμε την τοποθεσία μας μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών. Δεν θα μπορούμε να βγούμε, οι μετακινήσεις μας θα περιορίζονται από το Ολυμπιακό Χωριό μέχρι το στάδιο, αλλά όλα αυτά δεν με ενοχλούν σε σχέση με το ενδεχόμενο να μην γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Θα ήθελες να μνημονεύσεις κάποιους ανθρώπους;
Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τον προπονητή μου, Θανάση Δελενίκα και τους δικούς μας ανθρώπους, που με στήριξαν σε αυτό το ταξίδι.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 18/07/2021