Δωρεάν κεφάλαια κίνησης 5.000 - 50.000 ευρώ θα λάβουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2021 και μάλιστα χωρίς την υποχρέωση επιστροφής του ποσού. Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ώστε να αρκεί σχεδόν… μια υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία.
Το πρόγραμμα, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ για την Κεντρική Μακεδονία και αναμένεται να ενισχύσει με ρευστό έως και 7.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και στο μέτωπο της υγείας και στο μέτωπο της οικονομίας» τόνισε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Υποστήριξε ότι η οικονομία δεν μπορούσε να παραμείνει κλειστή, ούτε να ξανακλείσει. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του τουρισμού που ήταν «χειρότερα αποτελέσματα από τις χειρότερες προβλέψεις» και στην ακύρωση ΔΕΘ και είπε ότι το πλήγμα στην οικονομία της περιοχής είναι βαρύτατο. «Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς επιχειρήσεις. Για αυτό λαμβάνουμε γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των θέσεων εργασίας. Παρέχουμε στοχευμένη ρευστότητα στην αγορά,ενισχύουμε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με την μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ως κεφάλαιο κίνησης» τόνισε.
Σημειωτέον ότι οι πόροι των 150 εκατ. ευρω από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας επρόκειτο να διοχετευτούν σε άλλο πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά έγινε αναπροσαρμογή του, προκειμένου να καλυφθεί η επείγουσα ανάγκη των επιχειρήσεων για ρευστότητα.
Πρόκειται για την πρώτη δράση ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, που υλοποιείται σε περιφερειακό επίπεδο και θα λειτουργήσει ως "πιλότος" και για άλλες περιφέρειες που θέλουν να αξιοποιήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ για αυτό το στκοπό. Την περασμένη Παρασκευή η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού "άναψε το πράσινο φως" για τη δράση. Ο ο στόχος είναι να τρέξουν όλες οι διαδικασίες με ταχύτατους ρυθμούς για τα δεδομένα προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ώστε έως τις 10 Οκτωβρίου να κατατεθούν οι αιτήσεις, τέλος Δεκεμβρίου να δοθούν οι εγκρίσεις και τα χρήματα να φτάσουν στις επιχειρήσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, (που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος), Θωμάς Φωκίων Αλγιανάκογλου τόνισε ότι η έγκριση του προγράμματος αποτελεί μεγάλη επιτυχία, ενώ ο γενικός διευθυντής του φορέα Σπύρος Σκοτίδας ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος.
Το ποσό της επιχορήγησης
Η δράση επιχορήγηση 100%, δηλαδή δεν χρειάζονται ίδια κεφάλαια, όπως με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το πρόγραμμα επιχορηγεί το 50% των εξόδων της επιχείρησης, με βάση την φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2019, με κατώτατο όριο επιχορήγησης τις 5.000 ευρώ (δηλ είχε δαπάνες 10.000 ευρω το 2019) και ανώτατο τις 50.000 ευρω (για δαπάνες 100.000 ευρω το 2019). Αν δηλαδή μια επιχείρηση δήλωσε έξοδα την προηγούμενη χρονιά κάτω από 10.000 ευρώ ή πάνω από 100.000 δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα. Αν πχ τα δηλωμένα έξοδα ήταν 20.000 ευρώ θα λάβει 10.000 ευρώ ως επιχορήγηση, και το σημαντικότερο χωρίς την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων. Με βάση τα ανώτατα όρια, αν δηλαδή όλες οι επιχειρήσεις είχαν δηλώσει έξοδα 100.000 τα χρήματα θα επαρκούσαν για 3.000 επιχειρήσεις, αλλά επειδή υπάρχουν και μικρότερες επιχειρείς, με βάση έναν μέσο όρο δηλωμένων δαπανών 20.000 ευρώ το 2019 υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περί τις 7.500-8.000 επιχειρήσεις.
Τα κριτήρια
Χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα από όλους τους κλάδους που περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ). Εξαιρούνται όσοι δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή και την αλιεία. Προϋπόθεση οι εταιρείες να έχουν συσταθεί νωρίτερα από τις 1.1.2019, να μην έχουν πτωχεύσει ή καταθέσει αίτηση πτώχευσης και να μην είναι προβληματικές. Ως προς το ποια θεωρείται προβληματική επιχείρηση θα προσδιοριστεί στον σχετικό οδηγό που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι ζημιογόνες επιχειρήσεις εξαιρούνται.
Υπάρχουν τρία κριτήρια, «απολύτως αντικειμενικά»όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο κ. Τζιτζικώστας:
- Ο αριθμός των εργαζομένων το 2019
- Η σχέση κερδών με κύκλο εργασιών
- Η μείωση που είχε ο τζίρος το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μάλιστα αυτός είναι ο συντελεστής με τη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Οι επιχειρήσεις θα λάβουν την χρηματοδότηση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, εφόσον αποδείξουν ότι τον συγκεκριμένο μήνα απασχολούν τον ίδιο αριθμό με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, χωρίς στη συνέχεια να έχουν καμία υποχρέωση διατήρησης του προσωπικού. Το ποσό πρέπει να δαπανηθεί το 2021 και αν τυχόν μείνει αποθεματικό θα πρέπει να επιστραφεί.
Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις με ελάχιστα δικαιολογητικά
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά από 10 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα. Πέρα από δύο δικαιολογητικά περί μη πτωχεύσεως και μη αίτησης για πτώχευση, όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται από το πρόγραμμα θα δηλώνονται από τον επιχειρηματία με μια υπεύθυνη δήλωση.
Οι εγκρίσεις θα πρέπει να έχουν εκδοθεί αυστηρά μέχρι το τέλος του 2020 και οι πληρωμές το πρώτο δίμηνο του 2021.
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με όλους τους ΚΑΔ που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιχορήγησης της ΠΚΜ