«Ανάσα» στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες δήμων και περιφερειών πρόκειται να δώσει το επόμενο διάστημα το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, μέσα από το οποίο θα απασχοληθούν για οκτώ μήνες σε δημοτικές και υπηρεσίες των περιφερειών 36.500 άνεργοι.
Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η διαδικασία για την έκδοση του νέου προγράμματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο και την απόφαση έχουν υπογράψει όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί. Στόχος μάλιστα της κυβέρνησης είναι οι αιτήσεις να υποβληθούν έως τα τέλη Ιουνίου, ούτως ώστε οι προσλήψεις του νέου προσωπικού να γίνουν τον Ιούλιο.
Δήμοι και περιφέρεις έχουν ήδη κάνει τον σχετικό προγραμματισμό τους για τον αριθμό τω εργαζομένων που χρειάζονται για να στελεχωθούν νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα και το πράσινο, καθώς και τμήματα των Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ τα αιτήματα έχουν στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς το νέο πρόγραμμα είχε γνωστοποιηθεί πριν από αρκετούς μήνες ότι θα τρέξει μέσα στο καλοκαίρι.
Ειδικά όμως οι δήμοι, έχουν προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό, και οι περισσότεροι περιμένουν το πρόγραμμα να τρέξει ει δυνατόν και αύριο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Πάντως ανεξάρτητα από τις ειδικότητες που θα επιλέξουν και για τις οποίες θα επιλεγούν οι ωφελούμενοι, οι δήμοι σκοπεύουν να τους απορροφήσουν σε τομείς και υπηρεσίες που… πονάνε. Για το λόγο αυτό μάλιστα οι περισσότεροι αστικοί δήμοι, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη ζητήσει διψήφιο και τριψήφιο αριθμό εργαζομένων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν δήμαρχοι «λίγο οι συνταξιοδοτήσεις, λίγο η κινητικότητα και πολύ περισσότερο η μη πρόληψη μόνιμου προσωπικού και στους ΟΤΑ, δημιούργησε μεγάλα κενά στις υπηρεσίες, που καλύπτονται κυρίως από συμβασιούχους, για οκτώ ή τέσσερις μήνες».
Αντίθετα στις περιφέρειες το προσωπικό που απαιτείται χρειάζεται μια κάποια ειδίκευση, όπως π.χ. επόπτες υγείας, μηχανικοί και κτηνίατροι, ειδικότητες που δεν εμφανίζονται στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Χρειαζόμαστε προσωπικό για όλες τις υπηρεσίες
Μιλώντας στη «ΜτΚ» για το πρόγραμμα και την αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού, έστω και για οκτώ μήνες, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Νεάπολης - Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης, τόνισε ότι είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, καθώς οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε πολλές υπηρεσίες.
«Και τους χρειαζόμαστε και θέλουμε να πάρουμε όσο περισσότερους εργαζόμενους μπορούμε. Στο δήμο μας σχεδόν πάντα ο αριθμός του προσωπικού που ζητάμε είναι διψήφιος και σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε ζητήσει συνολικά 200 άτομα, ενώ μόνο στην υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου, θα απορροφήσουμε 70 άτομα» επισήμανε ο κ. Σαουλίδης.
Εξήγησε ότι τόσο στο δήμο Νεάπολης Συκεών, όσο και σε άλλους δήμους οι υπηρεσίες που… πονάνε περισσότερο είναι η καθαριότητα και το πράσινο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας και λιγότερο οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες.
«Ευχόμαστε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων και το πρόγραμμα να τρέξει από τον επόμενο μήνα, γιατί οι δήμοι το περιμένουν, αλλά και γιατί έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους με βάση τις ανάγκες τους» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.
Τι αλλάζει στο νέο πρόγραμμα
Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, έτσι και σε αυτό οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, που σημαίνει ότι όσοι είναι άνεργοι αλλά δεν έχουν εγγραφεί στα μητρώα θα πρέπει να το κάνουν άμεσα, ώστε να προλάβουν την υποβολή αίτησης. Η εργασία θα είναι 8μηνης διάρκειας ενώ θα ενταχθούν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 67 ετών, οι οποίοι τουλάχιστον τα έχουν συμπληρώσει.
Ωστόσο φέτος στην Κοινωφελή Εργασία εισάγονται αλλαγές, καθώς, πλέον, γίνεται υποχρεωτική η κατάρτιση των 150 ωρών για τους ωφελούμενους ηλικίας μέχρι 54 ετών, ενώ από 55 και πάνω είναι προαιρετική. Σε ότι αφορά στην αμοιβή των ωφελούμενων ορίζεται το 1/25 του καθαρού κατώτατου μισθού και όχι με ακριβές ποσό που όριζε η προηγούμενη ΚΥΑ ενώ η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης.
Η θεωρητική κατάρτιση έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η διαδικασία και οι όροι υλοποίησης της κατάρτισης, που θα γίνει με το σύστημα επιταγών κατάρτισης (voucher), θα εξειδικευθούν σε ξεχωριστή πρόσκληση προς τους Παρόχους Κατάρτισης που θα εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία (ΕΥ ΕΣΠΑ).
Τα αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης δύναται να είναι χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε τρία επίπεδα γνώσεων (στοιχειώδεις, βασικές και προχωρημένες) με δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι άνεργοι που θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν από έναν έως τρεις δήμους για μία και μόνο ειδικότητα.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος ξεπερνά τα 265,67 εκατ. ευρώ (189,41 εκατ. από συγχρηματοδοτούμενους πόρους και 76,25 από εθνικούς πόρους από το λογαριασμό του ΟΑΕΔ). Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων που θα απασχολήσει ο επιβλέπων φορέας και τις ασφαλιστικές εισφορές (φορέα - ωφελούμενου), οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την ειδικότητά τους.
Οι καθαρές αμοιβές των ωφελούμενων ορίζονται ίσες με το 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ημερησίως και όχι ανώτερες από το καθαρό ποσό του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού μηνιαίως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 44 του ν. 4597/2019, όπως ισχύει.
Με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό για κάθε ωφελούμενο που θα τοποθετηθεί από τον επιβλέποντα φορέα το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε 21,90 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 547,63 ευρώ μηνιαίως για ωφελουμένους.
Ποιες είναι οι θέσεις
Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο εντός Ιουλίου. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα.
Το νέο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των δήμων και φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά, τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.
Υποστελεχωμένη και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
«Κόκκινο» χτυπούν οι ελλείψεις προσωπικού στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το 2011 οι εργαζόμενοι έφταναν τους 2.700 και σήμερα είναι μόλις 1.800 άτομα στις επτά περιφερειακές ενότητες. Για την δεύτερη περιφέρεια της χώρας, το πρόβλημα δεν θα λυθεί με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, καθώς οι ειδικότητες που χρειάζεται είναι συγκεκριμένες και δεν προκύπτουν από το πρόγραμμα.
«Έχουμε μεγάλες ανάγκες και μακάρι να μπορούσαν να καλυφθούν και με αυτά τα προγράμματα, ωστόσο εμείς χρειαζόμαστε για παράδειγμα επόπτες υγείας, κτηνιάτρους, γεωτεχνικούς, μηχανικούς που δεν δηλώνουν συμμετοχή στην κοινωφελή εργασία» τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Καμπανού.
Εξήγησε ότι η ΠΚΜ με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει και με βάση τις ανάγκες της έχει ήδη αιτηθεί στο αρμόδιο υπουργείο 536 θέσεις μόνιμο προσωπικό, απόφαση που όπως είπε, επικυρώθηκε και από το περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο είπε ότι αυτό είναι το αίτημα, αλλά δεν είναι γνωστό ακόμη πόσες θα εγκρίνει το υπουργείο.
«Εμείς έχουμε ζητήσει να εκδοθεί προκήρυξη για προσωπικό 190 ατόμων που θα απασχοληθούν για οκτώ μήνες. Δεν ξέρω αν θα μπορούμε να απορροφήσουμε εργαζόμενους από την κοινωφελή εργασία, ωστόσο αν αυτό είναι εφικτό είναι ευπρόσδεκτοι» τόνισε η κ. Καμπανού. Πρόσθεσε πάντως ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητά προκήρυξη για αυτά τα 190 άτομα, τα οποία να μπορεί να καλύψει μισθολογικά από τον προϋπολογισμό της.
«Σε κάθε περίπτωση το προσωπικό χρειάζεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρότι εκτιμώ ότι τα οκτάμηνα και όλες αυτές οι ολιγόμηνες συμβάσεις αποτελούν τονωτικές ενέσεις, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα» σχολίασε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.
Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι
* Η τοποθέτηση θα γίνει σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για οκτώ μήνες σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς και υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων.
* Είναι υποχρεωτική η θεωρητική κατάρτιση, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
* Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων που θα απασχολήσει ο επιβλέπων φορέας και τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την ειδικότητά τους.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουνίου 2020