Του Τάσου Αποστολίδη
Την υπογραφή ενός διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού οίκου φέρει το σχέδιο ολικού «λίφτινγκ» που υλοποιείται στην πόλη της Δράμας. Πρόκειται για τον οίκο Fosters με έδρα το Λονδίνο που έχει διακριθεί για εκατοντάδες εμβληματικά έργα παγκοσμίως, όπως ο εθνικός βοτανικός κήπος της Ουαλίας, το στάδιο Wembley, το γερμανικό κοινοβούλιο, το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ κ.α.
Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για τη Δράμα, με δωρεά της τοπικής εταιρίας Raycap του Κώστα Αποστολίδη, προβλέπει πλήρη μεταμόρφωση του αστικού τοπίου. Η περιοχή είναι άλλωστε τυχερή αφού διαθέτει ήδη τεράστιες εκτάσεις πρασίνου αλλά και φυσικών υδάτων μέσα στο κέντρο του αστικού ιστού. Ο πήχυς είναι ήδη ψηλά αφού η μεγάλη ανάπλαση που είχε γίνει πριν από αρκετές δεκαετίες, βραβεύθηκε ως η καλύτερη στην Ευρώπη. Η Δράμα τώρα αναζητά τη λύση που θα της δώσει και τον τίτλο του πιο σύγχρονου, πράσινου αστικού κέντρου στη χώρα.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει δημιουργία ενός ενιαίου επιπέδου για την κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία θα τοποθετηθεί θόλος και εμπλουτιστεί η βλάστηση με τη μορφή ενός βοτανικού κήπου. Παράλληλα, η πλατεία ενοποιείται με τον δημοτικό κήπο μέσω πεζοδρόμησης της οδού Θ. Αθανασιάδη. Η οδός Εθνικής Αμύνης που αποτελεί κεντρική οδική αρτηρία θα διαθέτει μικρότερο πλάτος οδοστρώματος ώστε να διπλασιαστεί η βλάστηση μέσω της δημιουργίας τριών δεντροστοιχιών. Το σχέδιο προβλέπει επίσης πλήρη επανασχεδιασμό του δημοτικού κήπου ώστε να αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας, με τη δημιουργία ανοιχτών χώρων συγκέντρωσης με σκίαση και ξέφωτα, που θα δώσουν έναν πολυλειτουργικό χαρακτήρα. Όλοι οι διαφορετικοί χώροι θα ενοποιηθούν οπτικά και λειτουργικά με την αξιοποίηση της φυσικής ροής των νερών της Αγίας Βαρβάρας που αποτελεί ανεκτίμητο «περιουσιακό» στοιχείο της πόλης.
Με μια ματιά στους φωτορεαλισμούς των μελετών, παρατηρεί κανείς διάφορα φουτουριστικά στοιχεία, ωστόσο η γενική ιδέα της μελέτης είναι να «πατήσει» στο παρελθόν της πόλης και στο πώς αυτοί οι κοινόχρηστοι χώροι ήταν διαμορφωμένοι τον περασμένο αιώνα, πριν αρχίσει η άναρχη δόμηση.
Η συνεργασία του δήμου Δράμας με τον οίκο Fosters ήταν ιδέα του τοπικού ευεργέτη, Κώστα Αποστολίδη, ο οποίος μέσω της εταιρίας Raycap χρηματοδοτεί τις πολύ δαπανηρές μελέτες. «Πήγαμε στη νούμερο ένα εταιρεία στον κόσμο» λέει ο κ. Αποστολίδης μιλώντας με θερμά λόγια για τον Νόρμαν Φόστερ: «Ήρθαν, είδαν, αγάπησαν τον κόσμο. Αγάπησαν την πόλη. Είδαν πράγματα που εμείς δεν βλέπουμε καθόλου».
Ο κ. Αποστολίδης θεωρεί ότι η Δράμα δεν είναι ένας από τους φτωχότερους νομούς της χώρας αλλά ένας από τους πλουσιότερους σε φυσικούς πόρους που μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στις νέες συνθήκες, να συγκρατήσει πληθυσμό και να τον αυξήσει, παρέχοντας υψηλή ποιότητα διαβίωσης.
Σημειώνεται ότι οι εν Ελλάδι συνεργάτες του οίκου Fosters, άρχισαν προ ετών τις καταγραφές και τον σχεδιασμό. Η αρχιτέκτων τοπίου Έλλη Παγκάλου, είπε πως επισκέπτεται η ίδια τη Δράμα εδώ και μια δεκαετία ενώ την τελευταία τριετία δουλεύει το σχέδιο μαζί με τις αρχιτέκτονες κ. Πηλαδάκη και κ. Ξύστρα. Για το σχέδιο έχουν ληφθεί υπόψη παραδείγματα επιτυχημένων αναπλάσεων από πόλεις του εξωτερικού και τέθηκε ως στόχος μια ανάπλαση που θα δώσει ταυτότητα στην περιοχή, ως πόλη-πρότυπο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.05.2023