Την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να στηρίξει έμπρακτα την κατασκευή του πειραματικού κόμβου τεχνών στην πόλη της Δράμας και να προχωρήσουν τα έργα με γρήγορους ρυθμούς, εξέφρασε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, που προήδρευσε σε διευρυμένη σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε ο δήμος Δράμας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο πειραματικός κόμβος τεχνών είναι ουσιαστικά ένα θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών τεχνών που θα έχει ως επίκεντρο το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που θα συνδυαστεί με την ίδρυση και λειτουργία μιας σχολής κινηματογράφου αλλά και την παροχή υποδομών και υπηρεσιών σε ανθρώπους του χώρου (σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, μοντέρ, ηχολήπτες) σε μια προσπάθεια παραγωγής σημαντικού καλλιτεχνικού έργου.
Το φιλόδοξο αυτό έργο, εφόσον ολοκληρωθεί αναμένεται να μεταμορφώσει ριζικά την εικόνα της Δράμας, να τονώσει την τοπική οικονομία και να αποτελέσει η ακριτική πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας σημείο αναφοράς των οπτικοακουστικών τεχνών τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Το θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών τεχνών θα κατασκευαστεί στον χώρο του παλιού στρατοπέδου Ανδρικάκη, στην είσοδο της πόλης, συνολικής έκτασης άνω των 120 στρεμμάτων με σημαντικό κτηριακό απόθεμα από την εποχή που λειτουργούσε εκεί μεγάλη στρατιωτική μονάδα. Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρώην στρατόπεδο ανήκει στην ΕΤΑΔ και από το 2021 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΠΟ, στο δήμο Δράμας και την ΕΤΑΔ προκειμένου η εν λόγω έκταση να περάσει στη χρήση του δήμου για να μπορέσει να αξιοποιηθεί και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του πάρκου.
Το σύνολο των απαραίτητων μελετών που εκπονήθηκαν για την κατασκευή του θεματικού πάρκου, κόστους 250.000 ευρώ, καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Raycap και την πολύτιμη συνδρομή του επιχειρηματία και μεγάλου ευεργέτη της Δράμας Κώστα Αποστολίδη, που έφυγε ξαφνικά από την ζωή τον Φεβρουάριο, αφήνοντας πίσω του πλούσιο και σημαντικό κοινωνικό και επιχειρηματικό έργο.
Λίνα Μενδώνη: «Το 2025 ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του πάρκου»
Σε δηλώσεις της η κ. Μενδώνη δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την αίσια έκβαση που είχε η συνάντηση εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Χαρακτήρισε το πάρκο οπτικοακουστικών τεχνών ως ένα έργο «όχι απλώς καινοτόμο και πρωτοποριακό, καθώς δεν περιορίζεται μόνο σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό έργο, αλλά είναι ένας τεράστιος αναπτυξιακός μοχλός για τη Δράμα, την περιφέρεια ΑΜΘ, ολόκληρη την βόρεια Ελλάδα. Το έργο αυτό δημιουργεί μοναδικές προοπτικές για την ανάπτυξη πολιτιστικής και καλλιτεχνικής βιομηχανίας στον ελλαδικό χώρο».
Η Υπουργός Πολιτισμού συμπλήρωσε ότι μέσω του συγκεκριμένου έργου αξιοποιείται το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους το οποίο έχει αποκτήσει έναν διεθνή χαρακτήρα και έχει καταστεί ανταγωνιστικό διεθνώς. «Ταυτόχρονα», συμπλήρωσε η Υπουργός, «αξιοποιούμε το παλιό στρατόπεδο που σε λίγα χρόνια θα ήταν πραγματικό πρόβλημα για την πόλη λόγω της εγκατάλειψης. Αξιοποιούμε τα υφιστάμενα κελύφη των κτιρίων δίνοντας νέες σύγχρονες χρήσεις και πάνω σε αυτό το ΥΠΠΟ έχει μεγάλη εμπειρία».
Υπογράμμισε ότι στη συνάντηση εργασίας τέθηκαν αυστηρά χρονοδιαγράμματα απ' όλους όσους εμπλέκονται στο έργο ώστε να ξεκινήσουν να δρομολογούνται οι απαραίτητες εργασίες. Η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 6.000.000 ευρώ για την πρώτη φάση του έργου, ενώ και το ΥΠΠΟ αναμένεται να στηρίξει οικονομικά την κατασκευή του πάρκου οπτικοακουστικών τεχνών. Αρχικά θα αξιοποιηθούν τα τέσσερα μεγάλα κτήρια και ο περιβάλλον χώρος για τις ανάγκες του Φεστιβάλ και σταδιακά θα εντάσσονται και οι άλλες φάσεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Η κα Λίνα Μενδώνη τόνισε ακόμα ότι μέσα στο 2025 θα μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου το οποίο χαρακτήρισε σύνθετο όσον αφορά τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων του, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η απόλυτη βιωσιμότητά του ώστε σταδιακά να μην συρρικνωθεί.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Υπουργός στον επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη και στην σημαντική συμβολή του να εξασφαλίσει άρτιες μελέτες για την κατασκευή του έργου, ενώ εξήρε την άριστη ποιότητα δουλειάς των μελετητών. Ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη γιατί όπως είπε από την πρώτη στιγμή συμμερίστηκε απόλυτα αυτό το αναπτυξιακό όραμα που μπορεί πλέον να μετεξελιχθεί σε αναπτυξιακό σχέδιο και έργο. Αναφορά έκανε και στην συμβολή της ΕΤΑΔ και του Υπερταμείου οι διοικήσεις των οποίων έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση του στρατοπέδου για τριάντα χρόνια στο δήμο Δράμας.
Αυτοψία στο στρατόπεδο Ανδρικάκη
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αρχικά, επισκέφθηκε το στρατόπεδο Ανδρικάκη και είδε από κοντά τον χώρο, ενώ ενημερώθηκε από τις εκπροσώπους του μελετητικού γραφείου για τα έργα που θα κατασκευαστούν και τα οποία αναμένεται να μεταμορφώσουν τον εγκαταλειμμένο χώρο και να το συνδέσουν με τον αστικό ιστό της πόλης δίνοντας προοπτική ανάπτυξης στην συγκεκριμένη περιοχή και στην πόλη ολόκληρη.
Σύμφωνα με την μελέτη κάποια από τα κτίρια θα κατεδαφιστούν αλλά τα περισσότερα που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και χαρακτηρίζονται από μεγάλες επιφάνειες θα ανακατασκευαστούν εκ βάθρων. Η Υπουργός και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που τη συνόδευσαν τόνισαν στη διάρκεια της ενημέρωσης ότι το ΥΠΠΟ έχει μεγάλη εμπειρία πάνω σε παρόμοια έργα, τόσο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη, όσο και από το Τατόι με την αξιοποίηση των παλιών βασιλικών ανακτόρων.
Η Υπουργός ζήτησε να μάθει τις ανάγκες που υπάρχουν σε κτιριακές υποδομές και συμπληρωματικές υποδομές για την εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, τονίζοντας πως ως ένας διεθνής πολιτιστικός θεσμός αποτελεί προτεραιότητα και σημείο αναφορά για την ευρύτερη περιοχή.
Τα μεγάλα και πολλαπλά οφέλη του έργου
Στην συνάντηση εργασίας που ακολούθησε στο δημαρχείο Δράμας παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι μελέτες και έγινε μια ανασκόπηση στις μέχρι σήμερα προσπάθειες προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα και να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από την Υπουργό Πολιτισμού ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τομίδης εκπρόσωποι της ΕΤΑΔ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι τόνισαν πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο, το οποίο θα δώσει στη Δράμα μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχει σήμερα και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των οπτικοακουστικών τεχνών, καθιστώντας την περιοχή ως ένα μεγάλο κόμβο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Υπογραμμίστηκε ακόμα πως το κέντρο του μοναδικού αυτού θεματικού οπτικοακουστικού πάρκου για τις Τέχνες, αποτελεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. «Πρόκειται», σημείωσε ο δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, «για ένα κομβικής σημασίας εγχείρημα, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη δημιουργικών πρωτοβουλιών, που συνδυάζουν την καινοτομία, την καλλιτεχνική αξία και την τεχνική αρτιότητα με την παραγωγή προστιθέμενης αξίας στο χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο».
«Κεντρικός στόχος», σημείωσε ο δήμαρχος, «είναι η αξιοποίηση της άυλης κληρονομιάς του Φεστιβάλ Δράμας για τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης του οπτικοακουστικού τομέα και διασύνδεσής του με την κοινωνία και οικονομία, όπως και την ανάπτυξη δημιουργικών συσπειρώσεων και κόμβων στον ευρύτερο τομέα της πολιτιστικής δημιουργικής βιομηχανίας με έμφαση στις οπτικοακουστικές τέχνες.