Σε διπλό ταμπλό πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να διασφαλίσει τη συνέχιση της δυναμικής εκκίνησης που έκανε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά και την εύρυθμη συνεργασία του κυβερνητικού σχήματος με το κόμμα και τον κομματικό μηχανισμό.
Οι γρήγοροι κυβερνητικοί ρυθμοί συνεχίστηκαν και αυτήν την εβδομάδα. Με δύο επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υποδομών και μεταφορών και το υπουργείο Πολιτισμού, όπου δόθηκαν και οι απαραίτητες οδηγίες για την εκκίνηση σε δύο τομείς της κυβερνητικής πολιτικής που κρίνονται κρίσιμοι για την κυβέρνηση, καθώς άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.
Στο Υποδομών και Μεταφορών ο πρωθυπουργός έκανε άλλη μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση που αφορά την οδική ασφάλεια, μειώνοντας τον ΦΠΑ για το κράνος (από 24% στο 13%), υποδηλώνοντας ότι όπως και στην περίπτωση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, θα παρθούν αυστηρά μέτρα για να τηρείται ο ΚΟΚ.
Και στο Πολιτισμού ανακοινώνοντας ότι τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης θα γίνουν την 25η Μαρτίου του 2021, με μια εμβληματική έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση.
Σε επίπεδο αλλαγών στο κυβερνητικό μοντέλο διακυβέρνησης η πιο ουσιαστική ήταν η αναδιαμόρφωση της δομής της εθνικής ασφάλειας.
Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού τη νέα θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ανέλαβε ο Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο οποίος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ άλλων διετέλεσε Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Έχει υπηρετήσει επίσης ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του τον περασμένο Ιανουάριο ήταν Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ ορίστηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων, που υπήρξε διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλη ελληνική εταιρεία security.
Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι προωθείται η πλήρης ανασύνθεση της δομής εθνικής ασφάλειας της χώρας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και τις νέες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, για αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Με την ίδια συλλογιστική η κυβέρνηση προχωρά στον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ με στόχο να αντιμετωπίσει παραδοσιακές απειλές, αλλά και νέους κινδύνους, όπως ο κυβερνοπόλεμος, αλλά και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο με γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Η υπηρεσία αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται με διευρυμένο σχήμα τριών υποδιοικητών που αποτελείται από τους Βασίλειο Γκρίζη, Διονύση Μελιτσιώτη και Αναστάσιο Μητσιάλη. Μάλιστα για τη διάρθρωση της ηγεσίας της ΕΥΠ υιοθετήθηκε το ίδιο πρότυπο που επελέγη και για τη σύνθεση της κυβέρνησης: ενίσχυση με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο ώστε να έχουν κριθεί με όρους αποτελεσματικότητας, απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Συμβολική πολιτικά αλλά και ουσιαστική σε επίπεδο κυβερνητικών προτεραιοτήτων για το άμεσο μέλλον είναι και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει μπρος το σχέδιο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μια επέτειος η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να γίνει αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ρεύματος του Ελληνισμού και ταυτόχρονα ευκαιρία που θα προσφέρει στο Έθνος τη νέα αυτογνωσία του και θα του δώσει ξανά αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι ώρα να κάνουμε και εμείς την δική μας επανάσταση στον 21ο αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επικεφαλής της Επιτροπής που θα συμβάλλει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων θα είναι η πρώην ισχυρή κυρία του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Μια κίνηση που για πολλούς κρίθηκε και ως ένα είδος ανοίγματος σε ανθρώπους που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν φλερτάρει με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ρυθμοί αυτοί θα συνεχισθούν και αυτήν την εβδομάδα, όπου στην τελική ευθεία πριν κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο οι κυβερνητικές μηχανές θα κινηθούν σε υψηλούς για την εποχή ρυθμούς, καθώς θα έρθουν στο Κοινοβούλιο για τελική ψήφιση τα νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος -στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία- αλλά και οι αλλαγές για το πανεπιστημιακό άσυλο.
Σε πολιτικό επίπεδο, στη ΝΔ αναμένουν αύξηση τη πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτική εδώ είναι η έντονη συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, αλλά και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. «Ο λαϊκισμός μετά την αρχική του αμηχανία σύντομα θα αντεπιτεθεί, αξιοποιώντας τα προγεφυρώματα που διατήρησε στην κοινωνία. Γι΄ αυτό και οι ιδεολογικές μας θέσεις πρέπει να αποκτήσουν νέα δυναμική, η πολιτική μας δράση ν’ απλωθεί και η δύναμή μας να παραμείνει η ενότητά μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Οι σχέσεις κυβέρνησης κόμματος
Κρίσιμο παραμένει και το θέμα των σχέσεων κυβέρνησης και κόμματος. Και αυτό γιατί ιδιαίτερα σε περιόδους που η ΝΔ είχε κυβερνητικό ρόλο η χημεία μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν η καλύτερη.
Επίσης συχνά είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που πρωταγωνιστούσαν στα κομματικά πράγματα να μετακομίζουν στο κράτος και την κυβέρνηση και το κόμμα να γίνεται ο αδύναμος συγγενής.
Αναφερόμενος στα νέα καθήκοντα που δημιουργεί στον κομματικό μηχανισμό η νέα συγκυρία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι οργανωμένες δυνάμεις της ΝΔ καλούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά να μην απορροφηθούν από αυτήν. Αντίθετα οφείλουν να γίνουν οι καθημερινοί πολιτικοί βηματοδότες της, να μεταφέρουν τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά και να επιστρέφουν δημιουργικά σε αυτήν όλες τις κεντρικές μας επιλογές». Σημαντική η πρόκληση, που μένει να δούμε αν τα στελέχη θα ανταποκριθούν σε αυτή.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι αλλαγές που έγιναν, με το νέο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, που είναι ο Γιώργος Στεργίου. Υπενθυμίζεται ότι αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής έχει οριστεί ο Στέλιος Κονταδάκης, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει και τη θέση του διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ στην Πειραιώς και ο Ιωάννης Μπρατάκος έχει αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ.
Επίσης στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ ορίστηκε ο Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου για τα περιφερειακά Μέσα ενημέρωσης η Έλενα Σώκου και διευθυντής του Γραφείου Τύπου ο Νίκος Ρωμανός.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Αυγούστου 2019