Ένας από τους πιο γνωστούς και καθιερωμένους παγκοσμίως διαγωνισμούς μουσικής ταινιών και θεάτρου στρέφει το ενδιαφέρον του στην… Ελλάδα!
Πρόκειται για τον FMC που μετρά συμμετοχές από όλο τον κόσμο, ενώ η κριτική επιτροπή του αποτελείται από αστέρες της μουσικής με πολλαπλά Grammy, αλλά και συντελεστές του χώρου του κινηματογράφου και του θεάτρου που παίρνουν μέρος στις μεγαλύτερες παραγωγές του Χόλιγουντ.
Η διοργάνωση ρίχνει τα φώτα της στη χώρα μας μέσα από την υποψηφιότητα δύο Ελληνίδων φιναλίστ, αφού στον τελικό της, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στο Λονδίνο, συμμετέχουν δύο κορίτσια από την Αθήνα, η Αρετή και η Ιωάννα Σπανομάρκου.
Αδελφές και μουσικοσυνθέτριες οι δυο τους είναι υποψήφιες για τη μουσική που δημιούργησαν για την παράσταση «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς, η οποία παρουσιάστηκε τη σεζόν που πέρασε στο θέατρο Διάνα – Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαϊδη.
Μάλιστα, οι δύο δημιουργοί κατέκτησαν για το έργο τους αυτό και το Χρυσό Μετάλλιο στα Global Music Awards της Καλιφόρνιας. «Αισθανόμαστε ότι είναι μεγάλη τιμή για εμάς, και κυρίως για τον χώρο της μουσικής στην Ελλάδα, το να αναφέρεται το όνομα της χώρας μας με αφορμή διακρίσεις και επιτυχίες, ακολουθώντας μια δύσκολη περίοδο που δυστυχώς είχε χαρακτηριστεί με αρνητικό πρόσημο. Το όραμά μας είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα διεθνώς, και να γίνει γνωστή η πολιτιστική αναγέννηση που συντελείται τελευταία. Θέλουμε να πάρουν κι άλλοι καλλιτέχνες το έναυσμα και να τολμήσουν να διανύσουν τη δική τους πορεία στη διεθνή σκηνή. Πιστεύουμε πολύ στην νέα γενιά, και βλέπουμε με χαρά πως το επίπεδο του πολιτισμού στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό, όλες οι τέχνες και κυρίως η μουσική και η ηθοποιία είναι σε άνοδο. Φυσικά ονειρευόμαστε την τελική νίκη, αλλά είμαστε χαρούμενες που φτάσαμε ακόμα και εδώ, μέσα σε αυτό τον τεράστιο διεθνή ανταγωνισμό ανάμεσα σε μεγάλες παραστάσεις του εξωτερικού, και δημιουργούς με ράφια γεμάτα Grammy», λένε στο makthes.gr.
Ετοιμάζοντας έναν νέο λαϊκό δίσκο
Παρόλα αυτά η αγάπη τους παραμένει πάντα η παραδοσιακή μουσική και το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Με σπουδές οικονομικών αλλά και μουσικής στη Λάρισα η μία και στην Καστοριά η άλλη, άρχισαν να συνθέτουν όταν επέστρεψαν στην πατρική εστία.
Έχοντας εμπνευστεί από τις ομορφιές των περιοχών αυτών, αλλά και της βορείου Ελλάδος, οι πρώτες τους δισκογραφικές κυκλοφορίες κινήθηκαν στο λαϊκορεμπέτικο. «Όμως εκείνη την περίοδο, το 2012, ήταν παραγκωνισμένο το μπουζούκι στα ραδιόφωνα, και πολλοί παραγωγοί έφτασαν στο σημείο να μας πουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τις ενορχηστρώσεις, αφαιρώντας το! Φυσικά δεν το κάναμε. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε, και ίσως μέχρι σήμερα μας στοιχειώνει», θυμούνται.
Κόντρα σε όλο αυτό οι φοιτητές, η νεολαία φαίνεται πως επιστρέφουν στις ρίζες, αγαπούν και αναζωπυρώνουν το ελληνικό τραγούδι, κι έτσι αγκάλισαν τη μουσική τους. Οι ίδιες έχουν σήμερα στο ενεργητικό τους πολλές διεθνείς βραβεύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν τα λαϊκά τους κομμάτια. «Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, και αισθανόμαστε μια επιβεβαίωση ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», τονίζουν.
Βέβαια, για τη θεατρική και κινηματογραφική μουσική το ύφος των συνθέσεων διαφέρει. Γι’ αυτό μεγάλο μέρος της δισκογραφίας τους έχει κομμάτια τζαζ, ηλεκτρονική μουσική, ροκ, αλλά και ατμοσφαιρικά κομμάτια, με ενορχηστρώσεις για κλασσική ορχήστρα. «Πάντα στην καρδιά μας έχουμε την ελληνική μουσική. Φαίνεται όμως πως η ζωή μας φέρνει όλο και πιο κοντά στη μουσική θεάτρου και κινηματογράφου, και έχουμε πολλές προτάσεις, αλλά και εν ενεργεία project. Παράλληλα, ετοιμάζουμε και έναν νέο λαϊκό δίσκο, με μελοποιήσεις σύγχρονων Ελλήνων ποιητών», επισημαίνουν.
«Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα»
Οι δυο τους είναι αχώριστες στη δημιουργία. Από μικρές συνέθεταν και έγραφαν στίχους ως ντουέτο, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού, όπως λένε, αλληλοσυμπληρώνονται. «Η δημιουργία είναι μέρος της αδελφικής μας σχέσης, και ακόμα και στα επαγγελματικά θέματα, σχεδόν πάντα συμπλέουμε. Νιώθουμε τυχερές γι αυτό, και η συζήτηση και η καλόπιστη κριτική, πιστεύουμε ότι είναι ο θεμέλιος λίθος της επιτυχίας. Όσες φορές διαφωνούμε, πάντα μας οδηγεί σε μια εξέλιξη, σε κάτι θετικό δηλαδή. Το κυριότερο είναι πως μοιραζόμαστε κοινό όραμα και στόχους, και έτσι προχωράμε», σημειώνουν.
Το ίδιο συνέβη και με την περίοδο της καραντίνας που ήταν για εκείνες γεμάτη δημιουργία, αφού, όπως τονίζουν, εκεί διοχέτευσαν όλη τους την ενέργεια. «Αισθανόμαστε ότι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο της χώρας μας έκανε τον κόσμο να δείξει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες κι έτσι δεν είδαμε εκατόμβες νεκρών. Στο συνεργατικό περιβάλλον μας υπήρξε πρόσωπο με κορονοϊό, που ευτυχώς το ξεπέρασε χωρίς προβλήματα. Είμαστε συγκινημένες που βρέθηκαν δωρητές που στήριξαν τους φορείς δημόσιας υγείας, σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας και που εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους ‘έβαλαν πλάτη’ μέσα στην πανδημία. Εμείς όπως όλοι, τηρήσαμε την καραντίνα, ήταν ένα μικρό διάλλειμα από την πίεση της καθημερινότητας, και αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο στους συζύγους μας και την οικογένεια μας», υπογραμμίζουν.
Και μπορεί ο χώρος της μουσικής να έχει πληγεί σοβαρά και η επανεκκίνηση για πολλούς σε αυτόν να είναι απαραίτητη, οι ίδιες όμως έχουν πάρει μια πολύ σοβαρή απόφαση γι αυτό το καλοκαίρι: «Εμείς ως παραγωγοί, δεν θα κάνουμε συναυλία σε αυτή την περίοδο, θέλοντας να προστατέψουμε το κοινό από τυχόν έκθεση στον ιό αλλά και την ορχήστρα μας, και τους συνεργαζόμενους τραγουδιστές. Καθότι επηρεάζει τους πνεύμονες, αν κολλήσει ένας τραγουδιστής, ίσως και να τελειώσει την καριέρα του. Είναι μεγάλη η ευθύνη που πρέπει να αναλάβει ένας διοργανωτής συναυλιών αν υπάρξει διασπορά στο κοινό, ή σε συντελεστές. Η δημόσια υγεία, είναι πάνω από όλα. Ο κλάδος της τέχνης, άντεξε την κρίση που διήρκησε επί σειρά ετών, και είμαστε βέβαιες ότι θα ξεπεράσει, και αυτή την κατάσταση, κάποιων μηνών. Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη, και θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, όσο είμαστε αδελφωμένοι», λένε με βεβαιότητα.