Δυο νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021 -2027) με τις προσκλήσεις να έχουν ήδη εκδοθεί.
Με συνολικό προϋπολογισμό 69 εκατ. ευρώ οι δράσεις που θα αναπτυχθούν αφορούν σε επενδυτικά σχέδια για την έξυπνη εξειδίκευση και συνεργατικούς σχηματισμούς για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα, γνωστά ως clusters.
Στα δυο νέα προγράμματα αναφέρθηκε στη σημερινή τρίτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, απαντώντας σε επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Σταμάτη Παπουλίδη.
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως η δέσμευσή του για νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στη νέα προγραμματική περίοδο, ισχύει στο ακέραιο και πως η δέσμευση αυτή υλοποιείται ήδη με την έκδοση των δυο προσκλήσεις.
Παρουσιάζοντας την πρώτη δράση ο Περιφερειάρχης ανάφερε ότι είναι η «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση». Ο προϋπολογισμός είναι 65 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη. «Με αυτή τη δράση ενισχύουμε επενδυτικά σχέδια με αντικείμενο την Έξυπνη Εξειδίκευση» σημείωσε προσθέτοντας ότι η υποβολή των προτάσεων λήγει σε περίπου ένα μήνα από σήμερα και η δράση απαντά στον συνολικό σχεδιασμό μας για τη Μακεδονία του 2030
«Στόχος μα είναι να χτίσουμε μια Περιφέρεια σύγχρονη, πράσινη, ανθρώπινη και στη συγκεκριμένη περίπτωση έξυπνη» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η δεύτερη πρόσκληση, είπε ο ίδιος αφορά στους «Συνεργατικούς Σχηματισμούς για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα».
Με προϋπολογισμό ύψους 4 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, στόχος της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση της ίδρυσης ή αναβάθμισης λειτουργίας συνεργατικών σχηματισμών, δηλαδή τα λεγόμενα clusters, για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Η πρόσκληση είναι ήδη ανοιχτή και οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Είναι μόνο η αρχή
Ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ακόμη ότι αυτές οι δυο δράσεις είναι μόνο η αρχή, καθώς, όπως ανέφερε έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025 να εκδοθούν προσκλήσεις για την ενίσχυση επιχειρήσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, για την εισαγωγή καινοτόμων λύσεων Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών. Προτεραιότητα, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, δίνεται πάντα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον πυλώνα της περιφερειακής οικονομίας και εν πολλοίς και της εθνικής.
Ο ίδιος απάντησε και σε ερώτηση για τους ελέγχους σχετικά με το πρόγραμμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», το οποίο υποστήριξε ότι είχε απτά αποτελέσματα στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, ενώ αποτέλεσε πιλότο για όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά ως καλή πρακτική.
«Ο δειγματοληπτικός έλεγχος, που προβλέπεται για το πρόγραμμα διενεργήθηκε από τον Ενδιάμεσο Φορέα ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ, που είχε και την ευθύνη υλοποίησης. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε, όπως ακριβώς προβλεπόταν στη σχετική πρόσκληση για το «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι επενδυτές, όλες οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις, συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις που προέβλεπε η πρόσκληση, πλην ενός» διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης, επαναλαμβάνοντας ότι το πρόγραμμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» είναι μια από τις πραγματικά καλές πρακτικές και μια παρακαταθήκη για το μέλλον. «Μια δικλείδα ασφαλείας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε κάθε μελλοντική ενδεχόμενη κρίση» είπε χαρακτηριστικά.