Τη σκηνή που δεν θα ξεχάσει ποτέ όταν η μικρή Τζωρτζινα μεταφέρθηκε από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας στο Νοσοκομείο του Ρίου, μετέφερε η νοσηλεύτρια, Γεωργία Παπανίκου, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, καταθέτοντας στη δίκη της Ρούλας Πισπιριγκου με απούσα την κατηγορούμενη. «Ήμουν βάρδια όταν ήρθε η Τζωρτζίνα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του κ. Χασαπόπουλου στον κ. Ηλιάδη «Ανδρέα σου παραδίδω το παιδί αυτό, είναι το τελευταίο παιδί αυτής της οικογένειας, έχουν χάσει άλλα δύο, θέλω να κάνεις ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», κατέθεσε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.
Η νοσηλεύτρια, Αγγελική Καρβουνίδου οποία ήταν η πρώτη μάρτυρας, είπε στις καταθέσεις της πως δεν παρατήρησε κάτι περίεργο. Ωστόσο περιέγραψε την κατηγορούμενη ως έναν άνθρωπο που δεν έβγαζε συναίσθημα.
«Ήταν στο παιδί της ως υποστηρικτής. Εγώ τα περιποιούμαι τα παιδιά τα χτενίζω το πρωί και όταν μπαίνουν οι μανάδες, ευχαριστούνται τους αρέσει δεν το έβλεπα αυτό» τόνισε η νοσηλεύτρια.
Υπεράσπιση : ( Α. Μπάκα-συνεργάτης Αλ. Κούγια) : Στην κατάθεσή σας λέτε ότι ήταν ψυχρή και απρόσιτη. Μπορείτε να περιγράψετε ένα τέτοιο σκηνικό;
Μάρτυρας : Δεν έβγαζε ένα συναίσθημα. Ήταν στο παιδί της σαν παρατηρητής. Να σας πω τη δική μου εμπειρία. Έκανα μπάνιο στο παιδί, τη χτένιζα και της έκανα κοτσίδα. Συνήθως οι μανάδες χαίρονται όταν βλέπουν τα παιδιά της, γελάνε… σε αυτήν δεν το έβλεπα αυτό.
Συν. Υπερ : Ο κ. Ηλιαδης είπε ότι ήταν τυπικότατη και καθόταν για ώρες στην εντατική. Έχουμε και σχετικές φωτογραφίες.
Μάρτυρας : Πολλές φορές ήταν και ο κ. Ηλιαδης μαζί με τους γονείς για να τους ενθαρρύνει.
Συν. Υπερ: Σας είχε μεταφέρει ο κ.Ηλιαδης ότι δεν ήταν κοντά στο παιδί;
Μάρτυρα: Τυπική ήταν. Ήταν όμως απρόσιτη προς εμάς, άλλοι γονείς ρωτάνε, έχουν απορίες, φόβους για το παιδί. Δεν έβγαζε το συναίσθημα μιας μαμάς που το παιδί της είναι βαριά άρρωστη και δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά.
Η δεύτερη νοσηλεύτρια Γεωργία Παπανίκου μετέφερε στο δικαστήριο όσα έζησε στη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας αναφερόμενη και στη συμπεριφορά της κατηγορουμένης.
Όπως τόνισε η μάρτυρας η Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ήταν μία μητέρα που ερχόταν σε όλα τα επισκεπτήρια. Ήταν τυπική. Δεν ήταν μία μητέρα που έψαχνες να την βρεις. Έχω συνηθίσει να θέλουν να μείνουν και ένα λεπτό παραπάνω. Αυτή δεν ήθελε. Είχε ιατρικές γνώσεις. Ήταν άνετη, ψύχραιμη δεν την είδα ποτέ αναστατωμένη. Συνήθως οι μητέρες είναι αναστατωμένες, έχουν έντονο φόβο για την εξέλιξη της ζωής του παιδιού τους».
Η μάρτυρας μάλιστα περιέγραψε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου έστειλε όπως είπε μαζικά αιτήματα φιλίας στο προσωπικό του νοσοκομείου και εκείνη το αποδέχθηκε με αποτέλεσμα να βλέπει τις αναρτήσεις της.
«Κάποια στιγμή το καλοκαίρι αφού η Τζωρτζίνα είχε πάρει εξιτήριο, είδα σε ανάρτηση ότι ξεκινά μαθήματα εγκληματολογίας στο Πάντειο. Επειδή ήθελα και εγώ να κάνω ένα μεταπτυχιακό επικοινώνησα μαζί της και μου είπε πως είναι σεμινάριο. Μου είπε πως παρακολουθούσε ένα σεμινάριο ειδικής αγωγής καθώς η Τζωρτζίνα είναι πλέον ΑΜΕΑ και στη δεδομένη στιγμή το Πάντειο είχε προσφορά και μπορούσες να επιλέξεις και ένα ακόμα σεμινάριο και εκείνη επέλεξε εγκληματολογία. Σκεφτόμουν γιατί μία μητέρα που έχει ένα παιδί σε αυτή την κατάσταση να αναρτήσει τα σεμινάρια εγκληματολογίας και όχι τα σεμινάρια ειδικής αγωγής», τόνισε η μάρτυρας.
Η νοσηλεύτρια μάλιστα περιέγραψε και την εντελώς διαφορετική στάση και συμπεριφορά ανάμεσα στο Μάνο Δασκαλάκη και την κατηγορούμενη. «Είδα το Μάνο Δασκαλάκη καταβεβλημένο να κλαίει και την κατηγορούμενη εντελώς ψύχραιμη να τον παρηγορεί» είπε η κυρία Παπανίκου στην κατάθεση της.
Πρόεδρος : Αυτό δεν συνηθισμένο; Ο ένας γονιός να καταρρέει και ο άλλος να είναι ψύχραιμος;
Μάρτυρας : Στα μάτια μου όχι, από την εμπειρία που έχω. Θα περίμενα η μητέρα να είναι έτσι κι μάλιστα μία μητέρα που έχει χάσει το άλλο παιδί της 20 ημέρες πριν την ανακοπή της Τζωρτζίνας.
Πρόεδρος: Έχετε δει γονιό να μην κλαίει, χτυπιέται αλλά να εκφράζει το ενδιαφέρον του κάνοντας ερωτήσεις;
Μάρτυρας : Έχω δει γονείς να είναι σκληροί αλλά δεν έχω δει γονείς να μην λυγίζουν. Έχω δει θρήνο μάνας για το αγέννητο παιδί της. Σαν μάνα δεν το χωράει το μυαλό μου.
(…)
Εισαγγελέας : Μπορούσε η μητέρα να περιποιηθεί παιδί;
Μάρτυρας : Βεβαίως, τους ενθαρρύνουμε.
Εισαγγελέας: Το έκανε;
Μάρτυρας : Δεν την έχω δει.
Ένορκος : Είχε αλληλεπίδραση με την μητέρα η Τζωρτζίνα; Όταν της μίλαγε η μητέρα και ο πατέρας αντιδρούσε;
Μάρτυρας : Φαινόταν σαν να αναγνώριζε πρόσωπα.Δεν είδα κάτι περίεργο.
Ένορκος : Μας είπατε αυτά ότι από την εμπειρία σας ήταν ψυχρή, εσείς γιατί την κάνατε φίλη στο FB;
Μάρτυρας : Εγώ λέω τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνονται εγώ.
Ένορκος : Ναι αλλά βγάζετε και υποκειμενικά συμπεράσματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης η μάρτυρας είπε πως είναι συγγενής με ξάδελφο του Μάνου Δασκαλάκη.
Η νοσηλεύτρια είπε πως κάποια στιγμή ενημέρωσε τον κ. Ηλιάδη για τους προβληματισμούς της. «Παρατήρησα κάτι έξω από συνηθισμένο και ενημέρωσα κ. Ηλιάδη για αυτό» τόνισε η μάρτυρας.
Η δίκη συνεχίζεται στις 2/5.