ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο οι διαρκείς «πονοκέφαλοι» του Μητσοτάκη

Βαγγέλης Στολάκης25 Οκτωβρίου 2020

Υπ’ ατμόν για να αντιμετωπιστεί το διπλό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί, από τη μία η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ειδικά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και από την άλλη τις σχεδόν καθημερινές τουρκικές προκλήσεις, βρίσκεται η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμα προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης κάλεσε τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία κατόπιν υποδείξεως των ειδικών και ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ένα δεύτερο lockdown το οποίο, σύμφωνα και με τους αναλυτές, θα παρασύρει ό,τι έμεινε όρθιο από το πρώτο lockdown.

Στο Μέγαρο Μάξιμου τις τελευταίες ημέρες χτυπά σχεδόν καθημερινά «κόκκινος» συναγερμός. Τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι στενοί του συνεργάτες αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν στενά τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής στη χώρα. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον καθηγητή και υπεύθυνο από το υπουργείο Υγείας για την ενημέρωση του νέου κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ έχει εκφράσει σε στενούς του συνεργάτες την πρόθεσή του να μην κάνει πίσω και να επιβάλει όποιο μέτρο προταθεί χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος που αυτό μπορεί να επιφέρει, δεδομένης και της κόπωσης των πολιτών εδώ και οκτώ ολόκληρους μήνες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να εξακολουθήσει να παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο συγκρητικά με άλλες χώρες τόσο σε αριθμό κρουσμάτων, όσο και σε αριθμό απωλειών εξαιτίας της COVID-19. Η εκτίμηση πάντως, όπως ανέφερε στη «ΜτΚ» στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως ακόμα και σήμερα, ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η «κατάσταση είναι καλή».

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει θωρακιστεί επιπλέον κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας και του πρώτου lockdown. Οι κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν αυξηθεί, προσλήψεις, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού εξακολουθούν να γίνονται, οι ασθενείς σε ΜΕΘ έχουν μεν πολλαπλασιαστεί αλλά το σύστημα δεν έχει φρακάρει και στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δοκιμασία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» έλεγε χαρακτηριστικά ο συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Στην προσπάθεια αυτή, ο πρωθυπουργός έκτος από τους επιστήμονες κάνει συμμέτοχους και τους τοπικούς άρχοντες. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους κ.κ. Χαρδαλιά, Ζέρβα και Τζιτζικώστα αλλά και τηλεδιάσκεψη με τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα, ο «αόρατος» αυτός εχθρός, όπως άλλωστε τον έχει αποκαλέσει και ο ίδιος με την συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, πως προκειμένου, να σταλεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ξεκαθαριστεί εάν ο πρωθυπουργός αύριο Δεύτερα θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη για να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου. Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται στην πόλη ανήμερα της 26ης Οκτωβρίου, ημέρα του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.

Τα νέα μέτρα για όσους… κοκκινίζουν

Κατά το μήνυμά του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο νέα μέτρα στις επιβαρυμένες επιδημιολογικές περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο «3» και «4» στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Το πρώτο μέτρο απαγορεύει την κυκλοφορία από τις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση όσους δουλεύουν νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. «Στόχος, να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μία πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός», είπε ο πρωθυπουργός. Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε είναι η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, για τις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές.

«Δεν τρώει πόρτα, για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων. Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες. Θα το επαναλάβω: η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες τη φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό ‘lockdown’, απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά. Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας» τόνισε και συμπλήρωσε «το σχέδιό μας, ωστόσο, είναι δυναμικό. Που σημαίνει ότι προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξάρσεις της πανδημίας και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει» ανέφερε. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο. Αναφέρθηκε στην στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, «Το οπλοστάσιό μας δεν είναι ανεξάντλητο. Και η εθνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για να τροφοδοτεί την κοινωνία, αλλά και την Υγεία».

Περισσότερη διπλωματία η απάντηση στην Τουρκία

Η κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, με αποκορύφωμα την παραμονή του Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας με περισσότερη… διπλωματία και ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών της χώρας. Της Τρίμερους Συνόδου Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στην Κύπρο, αναμένεται να ακολουθήσει νέα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταδείξει ότι η Ελλάδα επιθυμεί μέσω της συνεργασίας να λύνει ειρηνικά τις διάφορες της με άλλες χώρες (όπως φάνηκε και από τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) και να επαναλάβει πως η Τουρκία είναι ταραξίας και αποκλειστικά υπεύθυνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται, πως αύριο Δεύτερα 26 Οκτωβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη.

* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Οκτωβρίου 2020
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.