Εντατική «προπόνηση» μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να προετοιμαστούν για την είσοδό τους στις αγορές κεφαλαίου του χρηματιστηρίου προκειμένου να αντλήσουν χρηματοδότηση παρέχουν δύο προγράμματα στα οποία συνεργάζονται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και το Χρηματιστήριο Αξιών.
Πρόκειται για τα προγράμματα Roots και το SME Pre-Listing Support Programme- το πρώτο απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι σε πιο αρχικό στάδιο προετοιμασίας και το δεύτερο για πιο ώριμες επιχειρήσεις. Η αίτηση και για τα δύο προγράμματα μπορεί να γίνει μέσα από το site του χρηματιστηρίου (http://www.helex.gr/rss-feeds/-/asset_publisher/hlxgrpannrss/content/id/5286711).
Το SME Pre-Listing Support Programme συγχρηματοδοτείται από την EBRD και το Υπουργείο Οικονομίας και έχει προϋπολογισμό 450.000 ευρώ. Όπως τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, «η χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι μια υψηλή προτεραιότητα για την οικονομία, καθώς αυτές δέχτηκαν πίεση στα χρόνια της κρίσης». Όπως εξήγησε, αξιοποιήθηκε ένα ειδικό ταμείο που είχε ιδρυθεί το 1995 και χρηματοδοτούσε έργα εκτός Ελλάδος με συμβούλους ελληνικές εταιρείες, αλλά με τα χρόνια η λειτουργία του αδράνησε.
"Το 2015 σκεφτήκαμε να δούμε πώς να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του ταμείου για συμβουλευτικές δράσεις εντός Ελλάδας". Με τα κονδύλια του ταμείου αποφασίστηκε να υλοποιηθούν δράσεις για την υποστήριξη και εκπαίδευση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για την προετοιμασία φακέλου για να εισαχθούν στο χρηματιστήριο και να αναζητήσουν χρηματοδότηση. «Θα είναι αρχή μιας νέας πορείας για αρκετές επιχειρήσεις της Ελλάδας» προέβλεψε ο κ. Ξανθάκος.
Η επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο Sabina Dziurman ανέφερε ότι η τράπεζα χρηματοδότησε 45 πρότζεκτ στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2015 και ότι μέσω της συνεργασίας της με μεγάλο αριθμό πιστωτικών ιδρυμάτων η χρηματοδότηση καταλήγει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την EBRD έλαβαν ποσά από 1 εκατ. ευρώ έως 100 εκατ. ευρώ και έφτασαν μέχρι μας και 500 εκατ. στην περίπτωση του ΤΑΡ. Η κ. Ντζιούρμαν ανέφερε ακόμη ότι η τράπεζα θα ανοίξει σύντομα γραφεία και στη Θεσσαλονίκη
«Είναι τεράστια πρόκληση στο βιομηχανοποιημένο και ψηφιοποιημένο περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας οι επιχειρήσεις να μην έχουν κενά γνώσης» είπε ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια τάση είναι τα χρηματιστήρια να αναπτύσσουν εκπαιδευτικά προγράμματα τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος Χρηματιστηρίου Αθηνών. Χαρακτήρισε «τεράστια ευκαιρία και πρόκληση να δημιουργήσουμε μηχανισμούς ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και να εκπαιδευτούν στο πώς να τα προσεγγίσουν». Όπως είπε για να συμβεί αυτό είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να κάνουν μια ρεαλιστική αποτίμηση της αξίας τους, να μπορούν να «επικοινωνούν» τις προοπτικές τους και να διασφαλίζουν ότι η κεφαλαιακή τους διάρθρωση διαμορφώνει υγιείς συνθήκες μεταξύ κεφαλαίου και δανεισμού. Τέλος επανέλαβε ότι τα δύο προγράμματα μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.