ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δύσκολη εξίσωση η άνοδος των κρουσμάτων και η καθαριότητα των σχολείων

Έλενα Αποστολίδου04 Οκτωβρίου 2021

Το άνοιγμα των σχολείων επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των Λοιμωξιολόγων για πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων COVID-19 στην κοινότητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, με τις νέες μολύνσεις σε παιδιά και εφήβους να καταγράφουν άνοδο 29,6% σε σχέση με το πρώτο 15ημερο του Σεπτεμβρίου. Στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται πλέον σε αυξημένα επίπεδα συναγερμού η άνοδος των κρουσμάτων στους μαθητές την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ήταν υψηλή, με τα μεμονωμένα κρούσματα να αυξάνονται, χωρίς ωστόσο μέχρι και την Πέμπτη να έχουν καταγραφεί νέες αναστολές λειτουργίας σχολικών τάξεων λόγω πολλαπλών κρουσμάτων. Η πόλη της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τους Λοιμωξιολόγους βρίσκεται σε εκείνες τις περιοχές που πρώτες μπαίνουν στο «νέο κύκλο διάδοσης», όπως τον χαρακτηρίζουν εστιάζοντας την προσοχή τους στα σχολεία, που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους παρά την ανησυχία που εκφράζουν έντονα τις τελευταίες ημέρες οι Λοιμωξιολόγοι.

Η αβεβαιότητα και το λάθος μήνυμα

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται φαίνεται πως ολοένα και περιπλέκει την κατάσταση, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς στα σχολεία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων μόλις 20 ημέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενώ ο καιρός δεν έχει σημειώσει σημαντική μεταβολή και χωρίς να υπάρχουν στον προγραμματισμό νέα αναθεωρημένα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων, όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα, οι Λοιμωξιολόγοι συσχετίζουν τα κρούσματα στα σχολεία με το ποσοστό των εμβολιασμένων, καθώς το επόμενο διάστημα η παραμονή στο σπίτι θα είναι μεγαλύτερη για τα παιδιά, άρα, μεγαλύτερη και η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Στόχος των ειδικών είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, γεγονός που διακρίνεται και από τις δηλώσεις τους όπου θέτουν το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα τους.

Ο προβληματισμός που καταγράφεται είναι έντονος και προς διαφορετικές κατευθύνσεις καθώς αφορά την αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία, δίχως να έχει ξεκινήσει η λειτουργία των πανεπιστήμιων και ενώ η Θεσσαλονίκη έχει μπει ήδη σε μίνι lockdown. Η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα, εν μέσω lockdown σίγουρα δεν αποτελεί ένα θετικό γεγονός, ενώ δημιουργεί αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα.

Η αβεβαιότητα αυτή φαίνεται να συνδέεται και με μια άλλη παράμετρο, την αύξηση του ποσοστού τον εμβολιασμών σε αυτές τις δυο ομάδες, μαθητών και φοιτητών, όπου είναι η στόχευση της κυβέρνησης, με τα νέα μέτρα ωστόσο για πολλούς να δίνουν ένα λάθος μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση.

(Φ) Οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Καλαμαριάς, Πυλαίας- Χορτιάτη και Θερμαϊκού κατά τη συνάντησή τους όπου συζήτησαν το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων

SOS από αντιδημάρχους Παιδείας για την καθαριότητα των σχολείων

Τη φετινή χρονιά η σχολική κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με την καθαριότητα των σχολείων και που έχει προκύψει λόγω της αλλαγής του πλαισίου απασχόλησης των εργαζομένων στην καθαριότητα, όπου σύμφωνα με το υπουργείο μπορούν πλέον να απασχολούνται με 3ωρη εργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημικής κρίσης. Την κατάσταση αυτή καλούνται να διαχειριστούν οι δήμοι και οι αντιδημαρχίες Παιδείας, με τους επικεφαλής να κάνουν λόγο για δημιουργία σημαντικού ελλείμματος στην καθαριότητα των σχολείων, αναζητώντας λύσεις.

Αντιδήμαρχοι Παιδείας δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του κεντρικού δήμου της πόλης, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αναζητούν κοινό μέτωπο επίλυσης αυτών των προβλημάτων, ετοιμάζοντας να αποστείλουν έγγραφο στα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών για την «αιφνιδιαστική απόφαση» όπως την χαρακτηρίζουν, ζητώντας αύξηση των επιχορηγούμενων από την πολιτεία ημερήσιων ωρών σχολικής καθαριότητας. Το πρώτο ραντεβού των αντιδημάρχων Παιδείας των δήμων Θέρμης, Καλαμαριάς, Πυλαίας- Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θεσσαλονίκης, έγινε το περασμένο Σάββατο στο δημαρχείο Καλαμαριάς, θέτοντας το ζήτημα αυτό.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Παιδείας Καλαμαριάς, Αθανάσιος Γιαννακός, που φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση των αρμόδιων αντιδημάρχων «η διαφορά από πέρυσι είναι ότι έχει γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση των επιχορηγούμενων ωρών σχολικής καθαριότητας προς τους δήμους και στην ουσία πρόκειται για μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους σε 3ωρη απασχόληση με τη δυνατότητα που δίνει το υπουργείο, στους δήμους με ιδίους πόρους αν θέλουν να μετατρέψουν αυτή τη σχέση εργασίας, σε 6,5 ώρες απασχόλησης που είναι το πλήρες ωράριο. Αυτό το σκοπό είχε η συνάντηση των αντιδημάρχων Παιδείας των όμορων δήμων, να συντάξουμε ένα κοινό έγγραφο προς τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, όπου θα εκφράζεται η αναγκαιότητα της αύξησης των επιχορηγούμενων από την πολιτεία ημερήσιων ωρών σχολικής καθαριότητας. Δεν το περιμέναμε, έγινε αιφνιδιαστικά γιατί ακριβώς ζούμε σε μια χρονιά που είναι ιδιαίτερη λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Ο δήμος Καλαμαριάς επιβαρύνεται με δικά του χρήματα, περίπου 260 χιλιάδες ευρώ, για να μπορέσει να ισορροπήσει ανάμεσα την άρτια σχολική καθαριότητα, τα αξιοπρεπή επίπεδα μισθών των εργαζομένων, έχοντας ξεπεράσει τα όριά μας».

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου για να καλυφθούν οι ανάγκες και να υπάρχει καθαριότητα και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων «προχωρήσαμε σε προσλήψεις 54 ατόμων με πόρους του δήμου. Αυτό γίνεται προκειμένου να φτάσουμε στα περσινά δεδομένα της καθαριότητας των σχολείων. Σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα απαιτείται να καλυφθούν οι ολοήμερες ανάγκες της καθαριότητας, ενώ από την άλλη πλευρά το στοίχημα ήταν να μη μείνουν εκτός υπηρεσίας εργαζόμενοι που απασχολούνταν στα σχολεία τα τελευταία χρόνια. Άλλαξε το πρωτόκολλο και δυστυχώς όχι μόνο δεν εισακουστήκαμε για αύξηση των ωρών καθαριότητας, αλλά έγινε με μια άλλη λογική η κατανομή».

Η παρουσία των εργαζομένων στην καθαριότητα κατά τη διάρκεια όλων των ωρών λειτουργίας του σχολείου, είναι αναγκαία, κυρίως σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα και εν μέσω της πανδημικής περιόδου, όπως εξηγεί η Ελένη Γιαννούδη, Αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη. «Είναι υποχρέωσή μας και του κράτους και δεν μπορούσαμε να μην τηρήσουμε την απαιτούμενη καθαριότητα, για αυτό και προχωρήσαμε σε προσλήψεις προσωπικού, με επιπλέον 33 άτομα που καλύπτονται με πόρους του δήμου, για να φτάσουμε την καθαριότητα των σχολείων σε καλό επίπεδο και να καλύψουμε τις ανάγκες στα σχολικά κτίρια».

Στον δήμο Θέρμης, όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στυλιανός Απόστολος, «έχουμε διαθέσει για τη σχολική καθαριότητα το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ από δικούς μας πόρους. Διαφορετικά τα σχολεία θα ήταν με ελλιπή καθαριότητα».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο δήμο Θερμαϊκού, με την αντιδήμαρχο Παιδείας Σοφία Ζηφκοπούλου, να συμμετάσχει στη σύσκεψη θέτοντας τα ζητήματα της επιβάρυνσης του δήμου για την κάλυψη των αναγκών της καθαριότητας των σχολείων.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Οκτωβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.