ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: Ανεβαίνει στις πλαγιές της Πάρνηθας η πυρκαγιά

MakThes Team23 Αυγούστου 2023

Στιγμές τρόμου έζησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι της Φυλής και του Ασπροπύργου βλέποντας την πύρινη λαίλαπα να φθάνει μια ανάσα από τα σπίτια τους.

Η φωτιά απειλεί πλέον τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας καθώς παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών να κρατήσουν μακριά το μέτωπο της πυρκαγιάς η ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες δυσκολεύει το έργο τους.

«Ήταν μία δύσκολη νύχτα. Πιστεύω πως δε θα έχουμε σοβαρές ζημιές. Δεν έχουμε ζημιές σε σπίτια ακόμα και έχουμε εκκενώσει το γηροκομείο στην Αγία Παρασκευή. Έχω στείλει πούλμαν της δημοτικής συγκοινωνίας να τους μεταφέρει στην αίθουσα του δημαρχείου.

Από χτες το απόγευμα έχουμε εκκενώσει τον Αϊ Γιάννη τον Ρώσο και εύχομαι να μην έχουμε ζημιές σε σπίτια και ανθρώπινες ζωές», είπε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου της Πάρνηθας, Νίκος Ξαγοράρης.

Σύμφωνα με ενημέρωση του πυροσβεστικού σώματος στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 3 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 Α/Φ και 3 Ε/Π. Στο έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο MEGA για την εικόνα στα πύρινα μέτωπα. «Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας. Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», δήλωσε.


Συναγερμός έχει σημάνει στη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων "ΕΠΑΥΛΙΣ", στις Αχαρνές, με τις αρχές να έχουν δώσει οδηγίες για εκκένωση σε περίπτωση που πλησιάσει στο σημείο η φωτιά που έχει ξεσπάσει από το πρωί στη Φυλή και απειλεί την Πάρνηθα.

Έξι περιστατικά του οίκου ευγηρίας που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας διακομίσθηκαν στην Αγία Όλγα λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα η εκκένωση των οικισμών που βρίσκονται στον Αγιο Ιωάννη Ρώσο με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να δίνουν μάχη για να μην περάσει το πύρινο μέτωπο προς την Πάρνηθα.

Πληροφορίες πως έχουν καεί κάποια σπίτια στον οικισμό του Αγ. Ιωάννη Ρώσου μετέφερε ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Αττικής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των οικιών που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Όπως είπε αναμένουν το πρώτο φως της ημέρας για να αποτιμήσουν την κατάσταση και το μέγεθος των ζημιών. Η συνεχής εναλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων δυσχέρανε κατά τη διάρκεια της νύχτας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, απειλώντας τους οικισμούς Κανάλα, Ανω Λιόσια, Γεννηματα και για τον σκοπό αυτό απομακρύνθηκαν όλοι κάτοικοι.

Περισσότερες από 40 υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων συνέδραμαν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα.

Κανονικά πλέον διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό. Νωρίτερα το βράδυ είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την Περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια της Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο Ασπρόπυργος όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλέον, σε χώρους με οικόπεδα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το συμβάν θεωρείται ακόμα «ανοικτό» για την πυροσβεστική υπηρεσία και στην περιοχή επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε αποθήκες και λοιπές επιχειρήσεις, ενώ από τις πρωινές ώρες εστάλησαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα και ακολούθησαν εκκενώσεις.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Ζάλτσα Βοιωτίας

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της κοινότητας Ζάλτσα Βοιωτίας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα εκκενώστε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον Γαλατά Ναυπακτίας

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε νοτιοδυτικά του Γαλατά Ναυπακτίας και καίει καλαμιές και γεωργικές εκτάσεις. Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 13 οχήματα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.