Νέο κύκλο μετρήσεων των δύσοσμων χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την έντονη δυσοσμία, αρχίζουν Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, στο πλαίσιο κοινού σχεδίου δράσης.
Το θέμα έθεσε με επίκαιρη ερώτησή της, στη διάρκεια της σημερινής ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας κυρίως πέριξ της περιοχής Κορδελιού – Ευόσμου, παραμένει και οξύνεται.
Υποστήριξε μάλιστα ότι καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί για την ουσιαστική εκτίμηση της επικινδυνότητας για τους κατοίκους (πιθανότητα έκθεσης σε τοξικούς - καρκινογόνους ρύπους, επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον κ.λπ.) και ότι η υπομονή των κατοίκων της περιοχής δοκιμάζεται καθημερινά, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία τους από την μακροχρόνια έκθεση σε τοξικούς ρύπους συνεχώς επιδεινώνεται και η ποιότητα της ζωής τους υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.
Απαντώντας στα ερωτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι η ΠΚΜ, όπως είχε δεσμευτεί το 2022, προχωρά σε κοινό σχέδιο δράσης με το δήμο Κορδελιού Εύοσμου, ανοίγοντας νέο κύκλο μετρήσεων και πάλι σε συνεργασία με το ΑΠΘ. «Είναι ήδη σε εξέλιξη, νέα προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δειγματοληψίες οι οποίες διενεργούνται όχι μόνο σε όλα τα σημεία που έγιναν οι αρχικές, όσο και σε νέα, ώστε να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα ή μη των έργων από την πλευρά των ΕΛΠΕ» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ο ίδιος αναγνώρισε πάντως ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας, δεν έχει αντιμετωπιστεί, λέγοντας ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι στο πλευρό των κατοίκων και των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης».
Επείγουσα συνάντηση με Σκυλακάκη
Επίσης, γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει ήδη, συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, προκειμένου να συζητηθεί το επίμαχο ζήτημα της δυσοσμίας. «Πρόθεση μου είναι να θέσω στον υπουργό μια σειρά από ζητήματα της άμεσης δικαιοδοσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορούν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων είναι και το συνεχιζόμενο πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική πλευρά της πόλης» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ο κ. Γιουτίκας απάντησε και σε επισήμανση της «Λαϊκής Συσπείρωση» ότι τα έργα που δεσμεύτηκαν τα ΕΛΠΕ να υλοποιήσουν, ανακοινώθηκαν το Μάρτιο του 2019,(επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σε συνάντηση του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με τον τότε πρόεδρο των ΕΛΠΕ.
Η Περιφέρεια, είπε, ο κ. Γιουτίκας, υπέβαλε στο αρμόδιο υπουργείο, προτάσεις για αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν τη λειτουργία των ΕΛΠΕ, που αρκετές έγιναν αποδεκτές. Μάλιστα σημείωσε ότιο Περιφερειάρχης, Α. Τζιτζικώστας διαπιστώνοντας καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών, ζήτησε δημόσια την επιτάχυνση τους και κάλεσε τα ΕΛΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ η ΠΚΜ ενημερώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα έργα.
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, οι παρατάξεις «Αλλαγή» και «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσαν επίκαιρη ερώτηση και για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για το οποίο ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Γιουτίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε έργα ζωτικής σημασίας σε ό, τι αφορά στα όντως σοβαρά θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός των Σταθμών Μέτρησης στην πόλη.
«Οι αρμοδιότητες της ΠΚΜ εξαντλούνται στο δίκτυο των Σταθμών Μέτρησης των Αέριων Ρύπων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Εμείς όμως δεν επαναπαυθήκαμε στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, η Περιφέρεια χρηματοδότησε και εκπόνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προτείνει μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, αλλά και την αντιμετώπιση επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από το 2020, βρίσκεται στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο» τόνισε ο κ. Γιουτίκας.
Πέραν αυτού, η ΠΚΜ, είπε ο ίδιος, εισηγείται συνεχώς στο ΥΠΕΝ, προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με στόχο το δραστικό περιορισμό των υπερβάσεων των τιμών στα αιωρούμενα σωματίδια. «Ωστόσο, όπως είναι σαφές, η υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων, προϋποθέτει και νομοθετικές ρυθμίσεις» ανέφερε.