Οι ερευνητές σκύλοι ρίχνονται ξανά στη μάχη αναζήτησης τυχόν πειστηρίων αλλά και οποιουδήποτε ίχνους των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη πριν από 13 μήνες στα Τέμπη. Αυτή τη φορά οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν όχι στην αποθήκη του ΟΣΕ στο Κουλούρι, αλλά σε ένα αμμορυχείο στη Λάρισα όπου ήδη από τις πρώτες μέρες μεταφέρθηκαν χώματα από το σημείο του δυστυχήματος.
Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν αμέσως μετά το συμβάν απομακρύνθηκαν οι αμαξοστοιχίες, απομακρύνθηκε μεγάλη ποσότητα χώματος και έπεσε χαλίκι και άσφαλτος σε έκταση ενός στρέμματος, ενώ η πρώτη δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε έναν μήνα μετά τη μοιραία σύγκρουση. Όπως αποκαλύφθηκε σε αυτή την πρώτη δειγματοληψία βρέθηκαν ίχνη τολουολίου.
Πολύ αργότερα, στα μέσα Μαΐου, έγιναν έρευνες στη θέση Κουλούρι, στην αποθήκη του ΟΣΕ όπου μεταφέρθηκαν οι αμαξοστοιχίες και αδρανή υλικά από τον τόπο του δυστυχήματος και εντοπίστηκε ένα ανθρώπινο κρανίο. Οι έρευνες επαναλήφθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 και παρότι είχαν περάσει μήνες από το δυστύχημα τα εκπαιδευμένα σκυλιά έρευνας της ομάδας Anubis Coldcase Κ9 Τeam, εντόπισαν ίχνη ιστών και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Σύμφωνα με πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και σε αυτά τα αντικείμενα εντοπίστηκαν πτητικές ουσίες τολουόλιο, ξυλόλιο κ.ά.
Οι έρευνες στο Κουλούρι έχουν πλέον ολοκληρωθεί και πλέον μεταφέρονται σε άλλη θέση, σε ιδιόκτητο οικόπεδο των αδελφών Πανδρεμμένου, η εταιρεία των οποίων συμμετείχε στη διαμόρφωση του χώρου του δυστυχήματος, που αποφασίστηκε αμέσως μετά το τραγικό συμβάν.
Από τις ένορκες καταθέσεις που έχουν δώσει στον ανακριτή άνθρωποι που επιχειρούσαν στο σημείο της σύγκρουσης, προκύπτει πως σχεδόν 20 φορτηγά χώμα μεταφέρθηκαν από το σημείο σε οικόπεδο της εταιρείας στη Λάρισα. Αυτά τα περίπου 300 κυβικά μέτρα χώμα είναι το πρώτο στρώμα εδάφους που μετακινήθηκε από τον χώρο της σύγκρουσης των δύο τρένων και οι συγγενείς των θυμάτων ελπίζουν ότι εκεί μπορεί να βρεθούν ιστοί και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, αλλά και χημικές ουσίες που μπορεί να σχετίζονται με την τεράστια φωτιά στις αμαξοστοιχίες.
Στην περιοχή θα βρίσκονται ειδικοί από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ο δικαστικός πραγματογνώμονας που όρισε ο ανακριτής και μέλη της ομάδας Anubis με τους σκύλους τους για να αναζητήσουν πειστήρια και ίχνη των θυμάτων.
Πάντως συγγενείς των θυμάτων πιστεύουν ότι η συνολική ποσότητα χώματος που αφαιρέθηκε είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μεταφέρθηκε στο Κουλούρι και στο «οικόπεδο Πανδρεμμένου» και διερωτώνται που βρίσκονται αυτά τα αδρανή υλικά, που μπορεί να περιέχουν πειστήρια.
Το πόρισμα του πραγματογνώμονα του ΕΜΠ
Στο μεταξύ, μέχρι τα μέσα Μαΐου αναμένεται και το πόρισμα του νέου δικαστικού πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που όρισε ο Εφέτης Ανακριτής σχετικά με τα αίτια της φωτιάς στις αμαξοστοιχίες και το τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα.
Στη διάθεση του ο πραγματογνώμονας από το ΕΜΠ έχει τα αποτελέσματα των αναλύσεων των τριών δειγματοληψιών του Γενικού Χημείου του Κράτους από τα συντρίμμια των συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών και τον τόπο του δυστυχήματος, την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των διορισθέντων δικαστικών πραγματογνωμόνων, την αρχική και τη συμπληρωματική έκθεση αυτοψίας και διερεύνησης αιτιών πυρκαγιάς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το βίντεο της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών (επιβατική IC-62 και εμπορική 63503). Προφανώς, αν προκύψουν νέα στοιχεία από τις έρευνες στο οικόπεδο των αδελφών Πανδρεμμένου θα τεθούν και αυτά υπόψιν του πραγματογνώμονα του ΕΜΠ.
Η δικογραφία Αγοραστού
Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, για να αποφασίσει αν θα ενσωματωθεί στην κύρια δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και η μήνυση για όσα συνέβησαν αμέσως μετά, αλλοίωσαν τον χώρο και πιθανότατα οδήγησαν στην απώλεια πειστηρίων για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, και οι ανακριτικές αρχές λαμβάνουν καταθέσεις, από τις οποίες εξάλλου προέκυψε ότι μεταφέρθηκαν τα 20 φορτηγά χώματος στο «οικόπεδο Πανδρεμμένου» όπου από αύριο θα αρχίσουν οι έρευνες.
Ήδη στην υπόθεση έχει ενσωματωθεί η δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας σχετικά με την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης 717, που αφορά στα συστήματα ασφαλείας. Επομένως ο ανακριτής έχει στα χέρια του στοιχεία για ό,τι προηγήθηκε αλλά και για το τι συνέβη τη βραδιά της μοιραίας σύγκρουσης. Μένει να προστεθεί στο παζλ το τι ακολούθησε, ποιος έδωσε την εντολή και ποιος ευθύνεται για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, με τη μεταφορά των βαγονιών και τεράστιας ποσότητας χώματος και την ασφαλτόστρωση του χώρου. Αν συγχωνευτεί και αυτή η δικογραφία η ανάκριση πιθανότατα θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη, πριν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο.
Έρχονται νέες διώξεις και νέες μηνύσεις
Μετά την αξιολόγηση των ευρημάτων που θα προκύψουν από την έρευνα στο «οικόπεδο Πανδρεμμένου» ο ανακριτής αναμένεται να προχωρήσει και προς μία άλλη κατεύθυνση, στην άσκηση διώξεων σε πρόσωπα που κατέχουν υπηρεσιακές αλλά και θεσμικές θέσεις στον ΟΣΕ, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και το υπουργείο Υποδομών. Εφόσον η έρευνα του καταλήξει ότι προκύπτουν ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία θα σταλεί στον Άρειο Πάγο και από εκεί στη Βουλή, για να ενεργοποιηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία της άρσης της ασυλίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει εντός του Μαΐου, αλλά οι συγγενείς των θυμάτων εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να συμβεί μετά τις ευρωεκλογές.
Στο μεταξύ κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα συμπληρωματικά στοιχεία στον ανακριτή. Άλλοι ετοιμάζονται να καταθέσουν συμπληρωματικές μηνύσεις, αυτή τη φορά ονομαστικά, κατά όλων των προσώπων που βρισκόταν σε θέσεις- κλειδιά και έδωσαν εντολή για (ή δεν εμπόδισαν) ενέργειες που αλλοίωσαν τον τόπο του δυστυχήματος. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και δικαστικοί.
Μ. Καρυστιανού: Μας κατηγορούν επειδή ακουγόμαστε και ζητάμε δικαίωση
Μία ακόμη συγκλονιστική ομιλία έδωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος του συλλόγου Τέμπη 2023 Μαρία Καρυστιανού ενώπιον ευρωβουλευτών σε μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Κουντουρά. «Εμάς, τους γονείς που βλέπετε μπροστά σας, μας κατηγορούν επειδή ακουγόμαστε, επειδή αποζητάμε την αλήθεια και τη δικαίωση των παιδιών μας, επειδή υπερασπιζόμαστε τα παιδιά, νεκρά ή ζωντανά, και επιδιώκουμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη χώρα μας», είπε η κ. Καρυστιανού.
«Η τραγωδία των Τεμπών μας συγκινεί, μας πλήττει, γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι, αλλά κυρίως γιατί τα θύματα ήταν κυρίως νέα παιδιά, φοιτητές. Είστε όμως στο κατάλληλο μέρος, το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο οίκος των πολιτών. Και δεν είστε μόνοι σας», διαβεβαίωσε η Καρίμα Ντελί, πρόεδρος της επιτροπής Συγκοινωνιών του Ευρωκοινοβουλίου. «Η έρευνα θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την τραγωδία. Αυτό λέει ο κοινός νους. Ενθαρρύναμε τις ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν γρήγορη διερεύνηση, αλλά θεσμικά ζητήματα στην Ελλάδα κατέστησαν την έρευνα πιο δύσκολη, ο αρμόδιος φορέας πολύ πρόσφατα ξεκίνησε έρευνα. Και αυτό μας λυπεί. Θα ζητήσουμε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, ευελπιστούμε να μην υπάρχει άλλο πρόσκομμα στην απόλυτη διερεύνηση της υπόθεσης», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθυντή της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν (MOVE).
* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024