Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο έργο καθαρισμού, εξυγίανσης και αποκατάστασης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου, από όπου θα απομακρυνθούν σταδιακά περισσότεροι από 1.350 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και περισσότεροι από 950 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων.
Πρόκειται γα την πρώτη μεγάλη παρέμβαση καθαρισμού σε μια έκταση έξι χιλιομέτρων, την οποία ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μια προσπάθεια να καθαρίσει η παράκτια ζώνη της δυτικής Θεσσαλονίκης που καλύπτει την έκταση της παραλίας στα διοικητικά όρια των Δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης (από το Εθνικό Πάρκο Αξιού έως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης).
Τις εργασίες καθαρισμού επέβλεψαν νωρίτερα σήμερα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, ενώ νωρίτερα είχαν συνάντηση στην περιφέρεια.
Ο περιφερειάρχης παρουσίασε στον υφυπουργό το σχέδιο της ΠΚΜ για την ανάπλαση και αξιοποίηση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του συνολικού σχεδίου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης μήκους 40 χλμ., από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.
«Η δέσμευσή μας γίνεται πράξη. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας δεσμευτήκαμε ότι θα απορρυπάνουμε και θα βοηθήσουμε ώστε ειδικά η περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και όλου του δυτικού παράκτιου μετώπου να ανασάνει. Οι εργασίες καθαρισμού και απορρύπανσης, που ξεκινήσαμε πριν από μερικούς μήνες, εξελίσσονται με πολύ ταχείς ρυθμούς, με σκοπό σε ενάμιση χρόνο από σήμερα να έχουμε απορρυπάνει το σύνολο της επιβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, μέχρι το λιμάνι. Έτσι θα παραδώσουμε το απρόσιτο σήμερα δυτικό παράκτιο μέτωπο προς χρήση στους πολίτες» δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Ακολουθεί μεγάλη ανάπλαση με διαδρομές για ποδήλατο και περπάτημα
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει η ανάπλαση και αναβάθμιση του χώρου, με ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές, ώστε όλοι οι Θεσσαλονικείς να μπορούν να απολαύσουν ένα πανέμορφο σημείο της Θεσσαλονίκης, που επί δεκαετίες παραμένει αναξιοποίητο. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο πρώτος φορέας που εμπλέκεται ενεργά προκειμένου να βάλει ένα τέλος στην πολυετή περιβαλλοντική υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το επόμενο διάστημα θα απομακρυνθούν πάνω από 2.000 τόνοι απορριμμάτων και θα εξυγιανθεί το έδαφος σε μήκος άνω των 6 χλμ. Η καλή συνεργασία μας με την κεντρική διοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς στο δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να λύσουμε δύσκολα ζητήματα που εκκρεμούν επί δεκαετίες. Επίσης, η παρέμβασή μας στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να μετατρέψουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι «η πολύ σημαντική αυτή παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο Θεσσαλονίκης, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, καταδεικνύει την προστιθέμενη αξία που μπορούν να έχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι για την οικονομία και την κοινωνία. Το συγκεκριμένο έργο είναι αντιπροσωπευτικό, καθώς σε μια εξαιρετικά επιβαρημένη περιοχή ξεκίνησε μια προσπάθεια ολιστικής ανάπλασης, ολιστικού καθαρισμού και απόδοσης στην κοινωνία ενός χώρου με σημαντικά πλεονεκτήματα, που θα φέρει ευρύτερα οφέλη. Θέλω να συγχαρώ όσους φορείς και υπηρεσίες συνεργάζονται και ειδικά την Περιφέρεια για την υλοποίηση ενός τόσο δύσκολου και σημαντικού έργου, το οποίο μπορεί να γίνει οδηγός για αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα».
Στην επίσκεψη στο δυτικό παράκτιο μέτωπο παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, καθώς και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
Όπως δήλωσε η κ. Πατουλίδου, «στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, εγχείρημα που αγκάλιασε και ο Πρωθυπουργός. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να υλοποιηθούν πρώτα παρεμβάσεις όπως αυτή που υλοποιείται στο δυτικό παράκτιο μέτωπο. Το έργο είναι σε εξέλιξη και θα γίνει πράξη χάρις στην τόσο καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
Κ. Γιουτίκας: Εμβληματικό έργο
Εμβληματικό χαρακτήρισε το έργο καθαρισμού του παράκτιου δυτικού μετώπου ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας.
«Είναι ένα εμβληματικό έργο και η ΠΚΜ είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που τόλμησε να δανειοδοτήσει ένα τέτοιο έργο. Χρειάστηκαν 2,5 χρόνια να πάρουμε τις εγκρίσεις από επτά διαφορετικούς φορείς και υπουργεία και παράλληλα να υπογράψουμε προγραμματικές συμβάσεις με τους κατά τόπους δήμους» τόνισε ο ίδιος.
Ο κ. Γιουτίκας ανέφερε ότι πρόκειται να απομακρυνθούν περισσότεροι από 1.350 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και 900 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν ήδη οι καθαρισμοί πέριξ της παλιάς αποκατεστημένης χωματερής του Καλοχωρίου. «Δεκάδες φορτηγά με λάστιχα απομακρύνθηκαν και οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση και τώρα είμαστε στα παλιά γεμιστήρια του ΟΣΕ όπου θα αποκαταστηθούν σταθμοί που θα εξυγιάνουν και θα απορυπαίνουν το υπόγειο νερό. Από σήμερα ξεκινάμε την απομάκρυνση αμιάντου από την περιοχή των Βυρσοδεψείων, όπου καταλήγει το ρέμα των βυρσοδεψείων και το ρέμα του Δενδροποτάμου» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης.
Σημείωσε μάλιστα πως όταν ολοκληρωθεί το έργο σύνδεσης του αγωγού τη ΕΥΑΘ στο Δενδροποτάμου «τότε θα προσχωρήσουμε στην αποκατάσταση του “βάλτου” με τη μέθοδο της αποξήρανσης, ενώ θα μπει φρέσκο καθαρό χώμα για να τελειώνει επιτέλους η κατάσταση της μυρωδιάς και της έντονης δυσοσμίας που ταλαιπωρεί τόσο χρόνια την περιοχή» είπε ο κ. Γιουτίκας, προσθέτοντας πως αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με τον αγωγό, ο οποίος θα συνδεθεί με τον Βιολογικό Καθαρισμό της Σίνδου, θα αποτραπεί πλήρως η δυσοσμία στην περιοχή.