Τέσσερα νέα έργα, μέσα από τα οποία κάτοικοι και επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη θα βιώσουν μια ξεχωριστή και διαφορετική εμπειρία προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιοχή του Δυτικού παράκτιου μετώπου της πόλης.
Ένα καραβάκι που θα λειτουργήσει ως θαλάσσια συγκοινωνία, μεταφέροντας τον επισκέπτη μέσα σε 7 λεπτά από την πλατεία Ελευθερίας στην αποκατεστημένη, περιβαλλοντικά, περιοχή του Καλοχωρίου, ένα κόκκινο μονοπάτι για τους φυσιοδίφες, που θα οδηγεί στο περιβαλλοντικό πάρκο και στο νοσοκομείο άγριων ζώων, καθώς και ένας λευκός δρόμος που θα καταλήγει στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών της περιοχής είναι οι παρεμβάσεις που συμπυκνώνουν το όραμα της Περιφέρειας για την αναγέννηση της περιοχής που περιλαμβάνει τμήματα των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα.
Μιλώντας κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2021 – 2027» για τις δράσεις που αφορούν στην εξυγίανση και αποκατάσταση του υπεδάφους και του υπόγειου νερού στην ευρύτερη περιοχή των παραπάνω δήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι οι παρεμβάσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς η ΠΚΜ σχεδιάζει νέες που θα αποτελέσουν τη νέα εμπειρία στην πόλη, από το Καλοχώρι μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε ένα μήκος ακτογραμμής 6 χλμ. και σε συνολική έκταση 6.615 στρεμμάτων, με συνολικό κόστος 16 εκατ. ευρώ.
Παρουσιάζοντας τις νέες δράσεις στην περιοχή του δυτικού παράκτιου μετώπου ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως η αρχική σκέψη ήταν πως θα ήταν ωραίο ένα επισκέπτης που θα έρθει σε αυτή την περιοχή, η οποία είναι όμορφη και πράσινη δίπλα στη θάλασσα να ζήσει μια άλλη εμπειρία. «Μετρήσαμε και χρονομετρήσαμε ότι με το καραβάκι από την πλατεία ελευθερίας σε 7 λεπτά βρίσκεσαι στην αποκατεστημένη περιοχή του Καλοχωρίου» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια βρίσκεται στη διαδικασία να αδεδιοδοτήσει μια στάση θαλάσσιας συγκοινωνίας που θα λειτουργήσει και σαν ανοιχτό καταφύγιο για τους ψαράδες της περιοχής. «Με αυτό τον τρόπο θα συνδεθεί το κέντρο της πόλης σε επτά λεπτά με αυτή την περιοχή, είτε κάποιος έρθει πεζή είτε ή με το ποδήλατό του» σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.
Ανέφερε μάλιστα ότι για την προτεινόμενη στάση υπάρχει ώριμη μελέτη και πως αυτό το διάστημα ετοιμάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση για να ενταχθεί το έργο της στάσης για τη θαλάσσια συγκοινωνία σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Η δεύτερη παρέμβαση, είπε, αφορά στην αποκατεστημένη περιοχή των 500 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζεται να γίνει ένα καινούριο περιβαλλοντικό πάρκο με αθλοπαιδές, κιόσκια με πληροφοριακό υλικό κτίρια για παρατήρηση πουλιών.
«Στόχος μας είναι να συνδέσουμε αυτή την περιοχή με έναν όμορφο τρόπο, με ένα ποδηλατόδρομο, με έναν πεζόδρομο. Τέτοιος είναι ο κόκκινος δρόμος στο Καλοχώρι. Για το λόγο αυτό μελετάμε τη σύνδεση του δρόμου και ανατολικά και δυτικά για να τη συνδέσουμε με την υπόλοιπη περιοχή» υπογράμμισε.
Η Τρίτη είναι η δημιουργία «κόκκινου» μονοπατιού, το μήκος του οποίου θα εκτείνεται και ανατολικά προς το περιβαλλοντικό πάρκο, αλλά και προς τα δυτικά σε ένα μοναδικό νοσοκομείο άγριων ζώων στη βόρεια Ελλάδα που το λειτουργεί η Δράση για την Άγρια Ζωή και βρίσκεται εντός του γαλλικού ποταμού.
Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα υπάρχουν ήδη ώριμες μελέτες ακόμη και περιβαλλοντική αδειοδότηση για να ενταχθεί το έργο σε ένα επόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Μια εμπειρία για δεινούς περιπατητές
Η τέταρτη εμπειρία που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί έχει στόχο τους περιπατητές που το λέει η «καρδιά τους». Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπάρχει ήδη αυτή η διαδρομή είναι κατασκευασμένη και ονομάζεται πλέον «λευκός δρόμο», που θα φτάνει μέχρι τις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών στο δέλτα του Αξιού.
«Επομένως θέλουμε όσοι θα έρθουν στην περιοχή να ζήσουν αυτές τις εμπειρίες, μια περιμετρικά της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου και μια δεύτερη να έρθουν μέσα στο Γαλλικό ποταμό και να δουν το μοναδικό νοσοκομείο άγριων ζώων και τρίτη να φτάσουν μέχρι το δέλτα του Αξιού στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών» επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.
Στην Κεντρική Μακεδονία 1.44 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ
Παρουσιάζοντας την πρόοδο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021 – 2027, στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι το νέο ΕΣΠΑ της ΠΚΜ είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή παρέμβαση που έγινε ποτέ στην περιοχή με συνολικούς πόρους 1,44 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στις νέες προσκλήσεις για έργα και δράσεις, που ανοίγουν μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι είναι ύψους 293 εκατομμυρίων ευρώ και στόχος μας είναι οι πληρωμές έργων να ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ως το τέλος του 2024.
«Είναι χρήματα που βάζουμε στην πραγματική μας οικονομία. Στις αρχές του καλοκαιριού έχουμε ήδη ενεργοποιήσει συνολικά 1,22 δισ. ευρώ, δηλαδή το 85% του συνολικού προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ 2021 - 2027» ανέφερε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την τρέχουσα χρονική περίοδο, ταυτόχρονα, κλείνει το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με υπερδέσμευση του προϋπολογισμού στο 105%, ενώ το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 σε μόλις δυο χρόνια από την έγκρισή του παρουσιάζει αξιοσημείωτη πρόοδο.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «όχι απλώς πετυχαίνουμε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους για την Περιφέρειά μας για την Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020, αλλά καταφέρνουμε να προσθέσουμε πολύ γρήγορα επιπλέον πόρους από το νέο ΕΣΠΑ που μεταφράζονται σε ακόμα περισσότερα έργα και δράσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία».
«Στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε χωρίς καμία διακοπή τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών του Κοινωνικού Ταμείου, δηλαδή όλες τις δομές και στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που καθημερινά στηρίζουν χιλιάδες ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως γυναίκες, έφηβους και παιδιά σε κίνδυνο, ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Αυτό που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία είναι ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά μπροστά σε σταθερές βάσεις. Ήδη έχουμε εκδώσει προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 927 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 64,3% του νέου ΕΣΠΑ. Ήδη έχουμε εντάξει έργα και δράσεις ύψους 536 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 37,2% του νέου ΕΣΠΑ, ενώ και οι συμβάσεις είναι ήδη στα 418 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή έχουμε συμβάσεις έργων για το ένα τρίτο του νέου ΕΣΠΑ. Και αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε νέες δράσεις και έργα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Τα έργα στρατηγικής σημασίας
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου, πραγματοποίησε αναλυτική ενημέρωση για την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2014 – 2020, αλλά και για την πορεία υλοποίησης το νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027.
Αναφερόμενη στα έργα στρατηγικής σημασίας τόνισε ότι είναι: τα επενδυτικά σχέδια καινοτομίας, η βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής Βότση - Κηφισιά στην Καλαμαριά και η μεγάλη αστική παρέμβαση της ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο.
Η ματιά των Ευρωπαίων
Ο επικεφαλής της μονάδας Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Carsten Rasmussen συνεχάρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πέτυχε στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και μάλιστα παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσαν η οικονομική, η πανδημική και η ενεργειακή κρίση.
Ο Carsten Rasmussen έκανε ξεχωριστή αναφορά στις συνέργειες που αναπτύχθηκαν, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να εγκαταστήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των φορέων στην ευρύτερη περιοχή. Αναφερόμενος, εξάλλου, στη νέα προγραμματική περίοδο, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο.
Στις επιδόσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων αναφέρθηκε και η Διευθύντρια Απασχόλησης και Κοινωνικής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Barbara Kauffman,. Η ίδια υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων στην Κεντρική Μακεδονία και χαρακτήρισε σημαντικούς τους δείκτες που αντιστοιχούν μεταξύ άλλων σε δράσεις κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης.