Προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομίλου Metlen και πρόεδρος της Eurometaux, της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για τα μη σιδηρούχα μέταλλα, μιλώντς στο ανοικτό μέρος της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επχειρήσεων Ελλάδος (ΣΒΕ).
Τον κ. Μυτιληναίο «ανέκρινε» η πρόεδρος του ΣΒΕ Λούκια Σαράντη, με ερωτήσεις που του υπέβαλλε για το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, την ελληνική οικονομία και το ενεργειακό κόστος που ταλανίζει τις επιχειρήσεις. Η κ. Σαράντη επικαλέστηκε στην πρόσφατη έκθεση του οίκου Moodys, που εντόπισε αβεβαιότητες στην ελληνική οικονομία, σχετιζόμενες με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, τη δικαιοσύνη, την κλιματική κρίση και το δημογραφικό, θέτοντας το ερώτημα «ποιες μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε περισσότερο για να θωρακίσουμε την ανθεκτικότητα;».
Δύσκολη η δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη
Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «εξωτερικά μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση η Ελλάδα, ιδίως σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν» και ότι «η πρώτη τετραετία Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη» σχολίασε όμως ότι η δεύτερη «φαίνεται λίγο πιο δύσκολη», αναγνωρίζοντας ότι και το εξωτερικό περιβάλλον έχει χειροτερέψει.
«Μπορεί να μην ακούμε τις κανονιές αλλά ο πόμεος μας επηρεάζει σε πολύ περισσότερα πεδία από ότι νομίζουμε, με πρώτο το ενεργειακό και μέσω αυτού όλη την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Το ενεργειακό τρώει τα σωθικά της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε προβληματισμένος, λέγοντας ότι «παρά τα μνημόνια και την αυστηρότατη πειθαρχία, παρά τις θυσίες του λαού η οικονομία δεν είναι ακόμα ανταγωνιστική. Εισάγει πολύ περισσότερα από όσα εξάγει» είπε, προσθέτοντας ότι το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται». Κατά την άποψη του, «στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα κριθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Όταν ισοσκελιστεί η Ελλάδα θα έχει παραγωγικότητα αντάξια της ΕΕ. Αυτό με προβληματίζει περισσότερο από όλα.»
Προβληματισμένος εμφανίστηκε και για τα μειωμένα τουριστικά έσοδα φέτος, ενώ για τη βιομηχανία είπε ότι «το παλεύει και θέλω να πιστεύω ότι το παλεύει με επιτυχία», παρότι έχει να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό κράτος, ακόμα και με κυβερνήσεις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα.
Στο σημείο αυτό η κ. Σαράντη αποκάλυψε κάτι από όσα συζητήθηκαν στο κλειστό μέρος της γενικής συνέλευσης. «Δεν αισθανόμαστε ότι αυτή η πάλη αναγνωρίζεται, από το κράτος δεν αισθανόμαστε ψηλά στο παραγωγικό μοντέλο. Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει είναι το κόστος ενέργειας, που είναι είναι ζήτημα επιβίωσης. Αργεί πολύ η βελτίωση. Ποσό ακόμα θα αντέξουμε; Υπάρχει και τo κόστος εκπομπών CO2, ένα τεράστιο θέμα μπροστά μας για το οποίο δεν υπάρχει συζήτηση κ.κ. υπουργοί».
Ρώτησε κανείς τους λαούς για την πράσινη μετάβαση;
Με αφορμή της έκθεση Ντράγκι για το μέλλον της Ευρώπης, και τη μεγάλη φυγή βιομηχανιών από την Ευρώπη στην Αμερική η κ. Σαράντη ρώτησε τον πρόεδρο της Eurometaux ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αναταχθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ο κ. Μυτιληναίο εμφανίστηκε απαισιόδοξος κάνοντας την πρόβλεψη ότι η έκθεση, που προϋποθέτει επενδύσεις 800 δισ ετησίως από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων σε κάποιο γραφείο του Μπερλεμον στις Βρυξέλλες. Μίλησε για «τεράστιο πολιτικό κενό στην Ευρώπη», για έλλειψη ηγετών του διαμετρήματος του Κολ και του Μιτεράν, κι ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά από την περίοδο της ελληνικής κρίσης, σε επίπεδο αντιμετώπισης των συλλογικών προβλημάτων.
Όσο για την απερχόμενη Κομισιόν, είπε ότι «άφησε όνομα, θα τη θυμόμαστε αρνητικά για δεκαετίες. Εξελέγη με το "πράσινο εισιτήριο". Σε ανύποπτο χρόνο ήμουν ο πρώτος που είπα "για ποια πράσινη μετάβαση μιλάμε; Τι σημαίνει; Ποιο το σχέδιο; Ποσό κοστίζει; Ρώτησε κανείς τους λαούς αν επιθυμούν την πράσινη μετάβαση και με ποιους όρους; Η απερχόμενη Κομισιόν κυβέρνησε με την "πράσινη σημαία" που δεν μας πήγε πουθενά, κόστισε παρά πολλά λεφτά αλλά ο τελικός στόχος στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι άγνωστος. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν για την πράσινη μετάβαση. Το κόστος θα είναι παρά πολλά δις. Ευρώ για να πιάσουμε τους στόχος του 2030, του 2040 και του 2050. Αυτά που συμβαίνουν στην ενέργεια πολύ μικρό δείγμα αυτού που έρχεται».
Ο κ. Μυτιληναίο εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το παρόν Κολλέγιο Επιτρόπων μπορεί να πάει την Ευρώπη μπροστά, εξαιρώντας τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που ήταν παρών στην αίθουσα, λέγοντας ότι ήταν «η ιδανικότερη επιλογή του Κυριακή Μητσοτάκη» και ευχόμενος «και άλλοι επίτροποι να είναι εξίσου καταρτισμένοι».
Το τέρας της γραφειοκρατίας
Στο σχόλιο της κ. Σαράντη για το τέρας της- ελληνικής και ευρωπαϊκής- γραφειοκρατίας ο κ. Μυτιληναίο υποστήριξε ότι «το red tape δημιουργήθηκε απο την Κομισιόν, που αύξησε απο χρόνο σε χρόνο τη δύναμή της, έγινε κράτος εν κράτει και έχει περισσότερη δύναμη από το Συμβούλιο των Υπουργων από το οποίο παίρνει εντολές». Μάλιστα ανέφερε ένα περιστατικό στο οποίο ο διευθύνων της μεγαλύτερης χημικής βιομηχανίας στον κόσμο, της BASF, ανέφερε ότι παίρνει 44.000 οδηγίες από την Κομισιόν, όταν στις ΗΠΑ δεν θα ήταν ούτε 500, κι ότι χρειάζεται άλλη μια διοίκηση για να ασχολείται με τα ευρωπαϊκά θέματα και η εταιρεία να είναι σύννομη.
Αμερικανικές εκλογές και Ουκρανία
Κατά την άποψη του η σημαντικότερη εξέλιξη στην Ευρώπη το 2024 θα είναι... οι αμερικανικές εκλογές λέγοντας ότι «θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο πως θα πορευτεί η Ευρώπη. Ο Τραμπ έχει ήδη πει πώς θα πορευτεί στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, η Χάρις είναι πολύ προσεκτική δεν ανοίγεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά πιστεύω ότι θα ακολουθήσει τη σχολή των δημοκρατικών που είναι πιο εξωστρεφείς». Είπε ακόμη ότι η απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία είχε επιτυχία, στο κομμάτι της ασφάλειας εφοδιασμού, «αλλά με τι κόστος;».
Ο κ. Μυτιληναίος πάντως σχολίασε ότι η ενεργειακή κρίση είχε αρχίσει από το φθινόπωρο του 2021, πριν την εισβολή στην Ουκρανία. «Από την άνοιξη του 2021 είχα προειδοποιήσει ότι διαφαίνεται μεγάλη ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης που θα εκτόξευσε τις τιμές ρεύματος και το φθινόπωρο άρχισα να επαληθεύομαι. Ο πόλεμος έκανε την κατάσταση στο μη παρέκει».
Νέο «νέο παραγωγικό μοντέλο»
Στην αρχή της συνεδρίασης ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι θεωρεί «εθνική αναγκαιότητα τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο να δίνει έμφαση στη διεύρυνση του ρόλου της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Ένα παραγωγικό μοντέλο που αποτελεί τη δική μας απάντηση στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις προκλήσεις, καθώς και τη δική μας θετική πρόταση για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας και της ερημοποίησης περιοχών της». Είπε ότι στις 21 Οκτωβρίου θα παρουσιάσουμε τη βασική μας πρόταση για τους στόχους, τις πολιτικές και τα μέσα του νέου παραγωγικού μοντέλου. Ώστε πολύ σύντομα -και ενσωματώνοντας τις προτάσεις της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας- να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση, αλλά και την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων και πολιτικών. Θέλουμε να γίνει η βιομηχανία γέφυρα για να επιστρέψουν οι νέοι στην πατρίδα μας, για να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους, αντιμετωπίζοντας έτσι τη δημογραφική απειλή».
Στη συνεδρίαση το παρών έδωσαν η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα μάνα Παπαδημητριού, ο επόμενος Επίτροπος της Ελλάδας Απόσοτολος Τζιτζικώστας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πρώην πρόεδροι του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, Γιώργος Μυλωνάς, Νίκος Ευθυμιάδης, Νίκος Πέντζος κ.ά.