ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Έφυγε" ο πολιτικός μηχανικός και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Δημήτρης Παπάζογλου

MakThes Team26 Μαΐου 2021

Τα ξημερώματα της Τετάρτης έφυγε από τη ζωή ο πολιτικός μηχανικός και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Δημήτρης Παπάζογλου. 


Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Παπάζογλου

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στο Αιγίνιο Πιερίας το 1949. Το 1964 ήρθε στη Θεσσαλονίκη στο Ε’ Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε στο Πολυτεχνείο. Το 1972 απέκτησε το δίπλωμα του πολιτικού μηχανικού και άσκησε το επάγγελμα αυτό ως τη συνταξιοδότησή του. Ως μηχανικός ασχολήθηκε με την επίβλεψη και την διοίκηση (management) πολύ μεγάλων έργων υποδομής (αποχετευτικό δίκτυο Θεσσαλονίκης, Ρόδου, ολυμπιακά έργα κ.ά.) για τριάντα και πλέον χρόνια.

Ο Δημήτρης άφησε το δικό του στίγμα στα πολιτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε συνδικαλιστής στο χώρο των μηχανικών και πολιτικό στέλεχος της αριστεράς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ και στη συνέχεια με τον Συνασπισμό στις αλλεπάλληλες εκλογές του '89, '90 και το 1993. Υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του ΚΚΕ, για οκτώ συνεχή χρόνια.

Φίλος του αρχιτέκτονα, εικαστικού και συγγραφέα Μίμη Φατούρου

Ο Δημήτρης Παπάζογλου πρωτογνώρισε τον Μίμη Φατούρο το '71-'72 την περίοδο της δικτατορίας όταν ο ίδιος ακόμη ήταν φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής και ο Φατούρος κοσμήτορας. Οι δυο τους πύκνωσαν τις επαφές τους από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και ξανασυναντήθηκαν το '90 στις δημοτικές εκλογές κατεβαίνοντας στον ίδιο συνδυασμό αλλά και αργότερα στο διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας Οδού που έφτιαξε τον αυτοκινητόδρομο.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από συνέντευξη του Δ. Παπάζογλου για τον Μίμη Φατούρο τον Νοέμβριο του 2020 στο ethnos.gr, με αφορμή τον θάνατο του δεύτερου:

"Μετά τη δικτατορία ο Μίμης ενεπλάκη πιο ενεργά στα πολιτικά θέματα του πανεπιστημίου και έγινε πρύτανης, αποφεύγοντας να παραταξιοποιήσει την όποια σχέση του με το πανεπιστήμιο. Και η πρυτανεία ήταν μια επιλογή συνεργασίας ανάμεσα στην Αριστερά και στο ΠΑΣΟΚ. Από κει και μετά άνοιξε ο δρόμος να έχουμε έναν stand by που μπορούμε να συνεργαζόμαστε εφόσον θέλουμε να συνεργαστούμε (η Αριστερά με το ΠΑΣΟΚ). Και ενεπλάκη στα κοινά της πόλης ως μία λύση συμβιβασμών ανάμεσα στην Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ διότι εύκολα δεν έβρισκες ανθρώπους που να μην τους απορρίπτει ο ένας ή ο άλλος για ένα παρελθόν πολιτικό. Και γι' αυτό το λόγο μετά τις πρυτανικές εκλογές έγινε μια προσπάθεια η Αριστερά να πάει στις δημοτικές εκλογές το 1986 με τον Φατούρο. Το ΠΑΣΟΚ είχε σχεδόν συνομολογήσει αλλά ο Παπανδρέου είχε δεσμευτεί στον Θεοχάρη Μαναβή ότι θα είναι αυτός υποψήφιος και έτσι χάλασε η δουλειά. Και το '90 μετά ήταν ώριμο φρούτο η ιστορία του Φατούρου. Κάναμε τον συνδυασμό εκείνο εκεί και χάσαμε οριακά στο β γύρο από τον Κοσμόπουλο".

Συλλυπητήριο μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Δημήτρη Παπάζογλου απέστειλε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αποχαιρετά τον Δημήτρη Παπάζογλου που έφυγε σήμερα τα χαράματα από τη ζωή. Μέλος της ΚΕ και γραμματέας του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, στέλεχος του ΣΥΝ, δημοτικός σύμβουλος για χρόνια, μηχανικός με σπουδαίο έργο, παρών πάντα σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, ο Δημήτρης άφησε το στίγμα του στο προοδευτικό κίνημα», σημειώνει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Η σεμνότητα, η αφοσίωση, και η παρρησία των απόψεών του θα λείψουν από την Αριστερά».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.