Το ίδιο παρατηρείται και στους υπόλοιπους 24 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου από το πρωί η προσέλευση των ψηφοφόρων γίνεται χωρίς προβλήματα, παρότι τα εκλογικά τμήματα είναι κατά 20% λιγότερα και ως εκ τούτου υπάρχουν μικρές αλλαγές.
Όπως ανέφερε στο makthes.gr ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της ΠΚΜ Κωνσταντίνος Μηχαηλίδης, «μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα πρόβλημα σε κανένα εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Όλα λειτουργούν ρολόι και το μόνο που απομένει είναι να προσέλθουν μέσα στην ημέρα οι εκλογείς, στα κατά τόπους τμήματα, και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».
Κληθείς να απαντήσει αν η προσέλευση είναι ικανοποιητική ο κ, Μηχαηλίδης είπε πως αυτά τα στοιχεία θα ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών σε τρεις ξεχωριστές ενημερώσεις που θα κάνει κατά τη διάρκεια της μέρα και εν΄ όσο εξελίσσεται η ψηφοφορία.
«Κοινώς υπάρχει τάξη και ασφάλεια στα εκλογικά τμήματα και αν παρουσιαστεί το όποιο πρόβλημα, έχουμε ετοιμότητα να το αντιμετωπίσει το προσωπικό και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι» σχολίασε ο ίδιος.
«Χαλαρά» η προσέλευση ακόμη και μετά την εκκλησία
Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr από τοπικούς παράγοντες, στους κατά τόπους δήμους η εικόνα της προσέλευσης κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι.
Τα περισσότερα τμήματα είναι σχεδόν… άδεια και δεν υπάρχει πουθενά ούτε ουρά, ούτε ταλαιπωρία. «Ακόμη και μετά που τελείωσε η Κυριακάτικη λειτουργία, που συνήθως υπάρχει μεγάλη προσέλευση, σήμερα δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο» ανέφεραν οι ίδιοι.
Σημείωσαν ακόμη ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων στις 11 και στις 12 που θεωρούνται ώρες αιχμής για την προσέλευση στην ψηφοφορία είναι πολύ μικτός σχεδόν σε κάθε δήμο. «Μέχρι αυτή την ώρα δεν πήγε να ψηφίσει ούτε το 20% των εγγεγραμμένων, ενώ σε κάποιες περιοχές ούτε το 15%» είπαν τοπικοί παράγοντες.
Αυτό που ωστόσο παρατήρησαν είναι ότι για πρώτη φορά τα κόμματα είναι άφαντα έξω από τα εκλογικά τμήματα, όπως είθισται, πλην των εκπροσώπων του ΚΚΕ, που εμφανίζονται με φυλλάδια και κονκάρδες, στέλνοντας μηνύματα για το κόμμα τους.
Επίσης, αυτό που καταγράφεται είναι το μπέρδεμα κάποιων ηλικιωμένων που χωρίς να ενημερωθούν για το νέο εκλογικό τους τμήμα, προσέρχονται σε εκείνο που ψήφιζαν πάντα, οπότε αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλο, με τη βοήθεια προσωπικού ή των οικείων τους.