Το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας στην Ελλάδα εμφανίζεται πολύ πιο πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και είναι πολύ πιο έντονο σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Εδώ και δυο περίπου χρόνια βλέπουμε τις εγχώριες τιμές ενέργειας να βρίσκονται ανάμεσα στις υψηλότερες της Ευρώπης, με δεδομένες τις εισοδηματικές διαφορές, τις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς αλλά και την προβληματική λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Η Κυβέρνηση υπεκφεύγει από τις δικές της ευθύνες παρά το γεγονός ότι δικές της ενεργειακές επιλογές, πολύ πριν τον πόλεμο, είναι αυτές που έχουν ήδη επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης. Το γεγονός και μόνο ότι αύξησε την ενεργειακή μας εξάρτηση για ηλεκτροπαραγωγή από το φυσικό αέριο την τελευταία χρονιά κατά 25% και τώρα τρέχει να βάλει μπρος πετρελαϊκές και λιγνιτικές μονάδες είναι χαρακτηριστικό των ενεργειακών αυτοσχεδιασμών της Κυβέρνησης, που φέρνει μάλιστα και συμπληρωματικό Προϋπολογισμό 2 δις προσεχώς.
Παράλληλα, οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μονομερείς αλλαγές συμβολαίων από σταθερά σε κυμαινόμενα, εκ μέρους των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά αυτό το πρόβλημα της αδιαφανούς τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος και της παραπλάνησης των καταναλωτών με τις απίστευτες διακυμάνσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής, το Κίνημα Αλλαγής το έχει αναδείξει από το περασμένο καλοκαίρι με σειρά ανακοινώσεων και παρεμβάσεών μας. Ζητούσαμε από τότε την καθιέρωση προτύπων τιμολογίων, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τι συμβόλαιο τελικά υπογράφει και τι αναμένεται να πληρώσει.
Ζητούσαμε εδώ και καιρό καθαρούς κανόνες για όλους και απόλυτη διαφάνεια για τους καταναλωτές. Ζητούσαμε και ζητάμε :
- Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής τώρα, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
- Άμεση αλλαγή του κώδικα προμήθειας, ώστε τα σταθερά τιμολόγια να παραμένουν σε κάθε περίπτωση σταθερά, χωρίς υποσημειώσεις και αμφιλεγόμενες διατυπώσεις χρήζουσες ερμηνειών, επεξηγήσεων και ειδικών γνώσεων.
- Φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας μέσω έκτακτης εισφοράς.
Με καθυστέρηση είδαμε τον Πρωθυπουργό να υιοθετεί την τελευταία πρότασή μας, σε εθνικό επίπεδο, αλλά διστάζει να προχωρήσει στα υπόλοιπα.
Στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν επίσης πολλά ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν καθώς ακόμα η ενεργειακή κρίση είναι σε εξέλιξη. Το κεντρικό ζητούμενο είναι η Ε.Ε. να αποκτήσει κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όπως το ευρωομόλογο και η χρηματοδότηση επενδύσεων για την απεξάρτησή μας με έναν κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο από τα ορυκτά καύσιμα. Πριν από 10 χρόνια όταν η Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ ζητούσε ευρωομόλογο για την δημοσιονομική κρίση οι εταίροι μας το θεωρούσαν ταμπού. Τώρα το ευρωομόλογο για την κοινή αγορά ενέργειας είναι στο τραπέζι των ηγετών της Ε.Ε. και δεν είναι θέμα ιστορικής δικαίωσης αλλά υπαρξιακής ανάγκης πλέον της ίδιας της Ένωσης και της ευημερίας των πολιτών της.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.04.2022