Σήμερα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της νέας μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, που θα την επισκεφθεί στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Δ. Μακεδονία.
Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, σήμερα θα επισκεφτεί τη Φλώρινα και την Κοζάνη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, στις 12:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα Περιφερειακά ΜΜΕ, στην Κοζάνη.
Χθες, ο πρωθυπουργός παρέστη στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας, στο Αμφιθέατρο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, ενώ αργότερα μίλησε σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης.
Η νέα μονάδα που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργά και συμμετέχει στον ημερήσιο προγραμματισμό των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που διενεργεί καθημερινά ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία μέσα στην άνοιξη.
Ωστόσο, ήδη η μονάδα έφτασε να λειτουργεί έως και στο 100% της δυναμικότητάς της, συνεισφέροντας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Θα προσφέρει ενέργεια μέχρι το 2028
Η επένδυση για την ολοκλήρωση της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ και έχει ισχύ 0,61GW. Θα προσφέρει ενέργεια στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέχρι το 2028, σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό.
Η απόδοση της Πτολεμαΐδα 5 φτάνει τα 660 MW. Είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες λιγνίτη και ως εκ τούτου σαφώς επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον καθώς έχει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου.
Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από τη μονάδα, θα ανέρχεται σε 4.620 GWh, ενώ οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιούνται κατά τη φάση λειτουργίας θα είναι λιγνίτης των ορυχείων Νοτίου Πεδίου, Κεντρικού Πεδίου και Μαυροπηγής ως βασικό καύσιμο, με ετήσια κατανάλωση της τάξης των 8.000 kt, πετρέλαιο ντίζελ ηλεκτροπαραγωγής σε ποσότητα της τάξης των 2 kt ετησίως για την εκκίνηση της Μονάδας V, τη συντήρηση της καύσης σε περίπτωση κακής ποιότητας λιγνίτη, αλλά και τη λειτουργία του Η/Ζ έκτακτης ανάγκης και των βοηθητικών ατμολεβήτων.
Τι θα γίνει μετά το 2028
Η νέα λιγνιτική μονάδα, θα στηρίξει την ελληνική παραγωγή ρεύματος σε ανταγωνιστικές τιμές στην παρούσα συγκυρία και μετά το 2028 εξετάζεται η συνέχιση της λειτουργίας της στη μεταλιγνιτική εποχή με εναλλακτικό καύσιμο. Οι εναλλακτικές που εξετάζονται είναι η βιομάζα, το φυσικό αέριο και η καύση απορριμμάτων, με το φυσικό αέριο να αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί μετά το 2028.
Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της μονάδας προκηρύχθηκε το καλοκαίρι του 2011 και το Νοέμβριο του ίδιου έτους το έργο ανατέθηκε στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - Hitachi - Hamon Environmental έναντι τιμήματος 1,394 δισ. ευρώ. Όμως η ολοκλήρωση της κατασκευής της καθυστέρησε λόγω των διακυμάνσεων στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και των αποφάσεων για απολιγνιτοποίηση.
Με πληροφορίες από το imerisia.gr