Το γραφείο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συμμετέχει στα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης για τη Simone Veil, που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 18:00.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με δωρεάν είσοδο.
Όπως αναφέρει το γραφείο σε σχετική ανακοίνωσή του, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας "Simone : το Ταξίδι του Αιώνα" και την επέτειο των 80 χρόνων από τον μαζικό εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα εξόντωσης , το Γραφείο του ΕΚ συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ώστε να αναδείξουν την πολύωρη μαρτυρία της Simone Vei για τη δική της εμπειρία στο Άουσβιτς. Η Veil ήταν η πρώτη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερασπίστρια της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης, καθώς και των δικαιωμάτων της γυναίκας στην Γαλλία και ευρύτερα. Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα το φθινόπωρο του 2022, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας Nicolas Eybalin, η σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μακροπούλου, ο Διευθυντής των 34 Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανά την Ευρώπη και τον κόσμο, Stephen Clark και εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανέθεσε στην σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μακροπούλου τη δημιουργία μιας ειδικής εγκατάστασης για να αναδείξει ένα μοναδικό ντοκουμέντο: την πολύωρη μαρτυρία της Simone Veil– τη συνέντευξη μίας από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Η εγκατάσταση στην Αθήνα θα λάβει χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην οδό Σίνα 31, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στο Μουσείο Κινηματογράφου. Οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν ενεργές μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Με τον ήρεμο, σχεδόν κλινικό τρόπο της, κατά τη συνέντευξη-ντοκουμέντο στο γαλλικό οπτικοακουστικό αρχείο INA, η Simone Veil περιέγραψε την εφηβική της ζωή στη Νίκαια, την αρχή του πολέμου, τη σύλληψη και απέλαση της ίδιας και της οικογένειας της, και την κόλαση του Άουσβιτς όπου θα χάσει την μητέρα της. Εξιστορεί ακόμα την απελευθέρωση των κρατουμένων και τη δύσκολη επιστροφή στη Γαλλία και στην «κανονικότητα» μετά από τα τραυματικά αυτά βιώματα. Η συνέντευξη αποτελεί ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο για τη μελανότερη ίσως σελίδα στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, καθώς και μια επίκαιρη προειδοποίηση για τον τρόμο και την αποκτήνωση που παράγουν ο πόλεμος, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η μισαλλοδοξία, αλλά παράλληλα και ένα ύμνο στον Άνθρωπο και την ικανότητα του να επιβιώνει, να κοιτάει μπροστά και να δημιουργεί.
Οπτικοακουστικό υλικό:
Τιμώντας τη Σιμόν Βέιλ: μια γυναίκα με πολλές πρωτιές
Simone Veil: η πρώτη Πρόεδρος του Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές