ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Είδος… πρώτης ανάγκης self και rapid τεστ λόγω «Όμικρον»

Βαγγέλης Στολάκης10 Ιανουαρίου 2022

Ουρές και αναμονή που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τη μία ώρα στα σημεία όπου πραγματοποιούνται δωρεάν έλεγχοι rapid test για εμβολιασμένους πολίτες έφερε η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες πανελλαδικά και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη λόγω της υπερμεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον». Μεγάλη είναι η ζήτηση σε rapid και PCR tests που πραγματοποιούνται σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αντίστοιχα, με τους εργαζόμενους σε αυτά να εργάζονται πυρετωδώς νυχθημερόν και να μιλούν για πρωτοφανή θετικότητα. Εκτιμάται πως καθημερινά από τα φαρμακεία της πόλης διακινούνται περίπου εκατό χιλιάδες rapid και self tests.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς τη δεδομένη χρονική περίοδο στην αγορά υπάρχει επάρκεια σε self και rapid tests. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης η κορυφαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι αποτέλεσμα από τις συγκεντρώσεις και τις επαφές που υπήρξαν την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο κατά μέσο όρο τα τρία από τα δέκα rapid test που πραγματοποιούνται σε φαρμακεία της πόλης είναι θετικά. «Παρατηρείται μεγάλη θετικότητα» λέει ο κ. Ευγενίδης. Ο ίδιος συμπληρώνει πως ουρές πολιτών τις καθημερινές δεν παρατηρούνται έξω από τα φαρμακεία, παρά μόνο τις Κυριακές στα εφημερεύοντα φαρμακεία αλλά και τις ημέρες των Αργιών, ημέρες κατά τις οποίες η αναμονή μπορεί να αγγίξει και την μία ώρα.

Εκτιμάται πως σε σύνολο περίπου χιλίων φαρμακείων στο νομό της Θεσσαλονίκης τα οχτακόσια πραγματοποιούν ελέγχους για κορονοϊό. Αν και η τιμή για την διεξαγωγή ενός rapid test σε φαρμακείο έχει θεσπιστεί στα δέκα ευρώ, τα περισσότερα παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία από πέντε έως επτά ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται και προσφορές.

Επάρκεια στην αγορά

Για μεγάλη διαθεσιμότητα στην αγορά, τουλάχιστον προς το παρόν, κάνει λόγο από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥΦΑ), Σπύρος Νικολαΐδης. Εξηγεί ότι τα περισσότερα από τα θετικά κρούσματα που αναγνωρίζονται στα φαρμακεία είναι πολίτες οι οποίοι πραγματοποίησαν ήδη ένα self test στο σπίτι τους, το οποίο έδωσε θετικό αποτέλεσμα, και στη συνέχεια επιλέγουν το φαρμακείο της γειτονιάς τους για επιβεβαίωση. «Όταν υπάρχουν ουρές έξω από φαρμακεία, αυτό συμβαίνει αποκλειστικά για λόγους προσβασιμότητας. Πρόκειται για τα Σάββατα από το απόγευμα και μετά και τις Κυριακές». Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, δεδομένου πως ο ΣΥΦΑ προμηθεύει το 80% των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, διακινούνται καθημερινά μέσω των φαρμακείων περί τα 80.000 self και rapid tests, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά εκείνα που διατίθενται δωρεάν στο κοινό μέσω των φαρμακείων με απόφαση της κυβέρνησης και όσα προμηθεύονται οι φαρμακοποιοί εκτός αποθηκών ΣΥΦΑ. «Τη δεδομένη χρονική περίοδο τα rapid tests που πραγματοποιούνται γίνονται για να εξακριβωθεί εάν κάποιος είναι θετικό κρούσμα και όχι τόσο λόγω της υποχρεωτικότητας που θεσπίστηκε για τους ανεμβολίαστους» λέει ο κ. Νικολαΐδης και συμπληρώνει πως ένα φαρμακείο σε μία βάρδια ενδέχεται να εξυπηρετεί μέχρι και 200 άτομα.

Υψηλό δείκτη θετικότητας δείχνουν τα PCR

Παρόμοια η εικόνα και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου τις τελευταίες ημέρες επίσης σημειώθηκαν ουρές πολλών μέτρων και κατ’ επέκταση μεγάλες αναμονές. Όπως εξηγεί η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μαρία Χατζηδημητρίου οι πολίτες προσέρχονται στα διαγνωστικά κέντρα για μοριακό έλεγχο PCR test μετά από θετικό rapid ή self test. Σύμφωνα με την ίδια η θετικότητα στα αποτελέσματα είναι πολύ υψηλή. «Πρώτη φορά βλέπω τέτοια θετικότητα, Έξι στα δέκα PCR test δίνουν θετικό αποτέλεσμα» αναφέρει η κ. Χατζηδημητρίου, συμπληρώνοντας πως η μεγάλη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται μερικές φορές καθυστερήσεις λίγων ωρών στην έκδοση αποτελέσματος. «Το αποτέλεσμα δεν βγαίνει με κάποιο… μαγικό ραβδί. Πλήθος προσωπικού εργάζεται στο εργαστήριο μετά την δειγματοληψία. Φοράμε ειδικές στολές λόγω της υπερμεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον. Ακόμα και σε πρόσληψη προσωπικού να προχωρήσει ένα ιατρείο απαιτείται η εκπαίδευσή του. Ό,τι ισχύει στα νοσοκομεία, ισχύει και στα διαγνωστικά κέντρα» τονίζει η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι για την έκδοση αποτελέσματος PCR test απαιτείται ειδική διαδικασία υπό συγκεκριμένα πρωτόκολλα με τη χρήση συγκεκριμένου ιατρικού εξοπλισμού και συγκεκριμένες ώρες για την ολοκλήρωση της κάθε φάσης του ελέγχου. Από την πλευρά της, η κ. Χατζηδημητρίου εκτιμά πάντως ότι η «Όμικρον» ακόμα δεν έχει… πλησιάσει τις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, καθώς αυτοί που νοσούν ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 20-35 ετών, ηλικιακή ομάδα με επαφές και κοινωνικές δραστηριότητες. Τονίζει ωστόσο, πως στα νοσοκομεία αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία «βιώνουμε πρώτες ημέρες πανδημίας, τότε που ο φόρτος εργασίας ήταν μεγάλος και ο ιός άγνωστος».

Που είναι ο… ΕΟΔΥ;

Στο μεταξύ, αντιδράσεις και ταλαιπωρία με μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στα σημεία της Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test σε εμβολιασμένους από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των σημείων όπου εξυπηρετούνται οι εμβολιασμένοι πολίτες. Την ώρα που τις προηγούμενες εβδομάδες τα σημεία ξεπερνούσαν τα δώδεκα στον αριθμό καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες μετριούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού. Στελέχη του υπουργείου Υγείας αποδίδουν το φαινόμενο στις αυξημένες υποχρεώσεις του ΕΟΔΥ που πολλαπλασιάστηκαν με την μεγάλη ζήτηση για εμβολιασμό αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστική πως πρόσφατα, όπως αναφέρει στέλεχος Υγειονομικής Περιφέρειας κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν εμφανίστηκε σε νοσοκομείο που εφημέρευε, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως εκ των προτέρων, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

Το πλαφόν στις τιμές

Τροποποίηση των ανώτατων ορίων τιμής χρέωσης για τα μοριακά τεστ (PCR) ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πλέον είναι στα 47 ευρώ με ισχύ από την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, θεσπίστηκε ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε ευρώ και ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα ευρώ. Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

*Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" στις 9 Ιανουαρίου 2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.