ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Εικόνες «βάλσαμο» για την ψυχή και το σώμα από το όρος Βέρμιο (βίντεο & φωτ.)

Δημήτρης Λαζόπουλος29 Μαρτίου 2021

Διέξοδο για την ψυχή και το σώμα αποτελεί η φύση ειδικά την ψυχοφθόρο περίοδο του «εγκλεισμού» που έχει επιβάλλει η πανδημία τον τελευταίο χρόνο.

Τέτοιες «μαγικές» εικόνες από τη δική του διέξοδο μοιράζεται, μέσω του makthes.gr, ο ορειβάτης και χιονοδρόμος, Γιώργος Καισαρίδης, ο οποίος χθες, Κυριακή, έκανε μία μακρά διαδρομή στο όρος Βέρμιο και στα 3-5 Πηγάδια της Ημαθίας, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας πολλές κορυφές και πλαγιές του όρους.

Προαιρετικό να πας, υποχρεωτικό να γυρίσεις

Πρόκειται για ορειβατικό σκι, το οποίο αποτελεί «πάντρεμα» της ορειβασίας με το σκι, κάτι το οποίο προδίδει και η ονομασία του αθλήματος. Ανεβαίνοντας πρέπει να έχεις τη γνώση ενός ορειβάτη για τα χιόνια, για τα ανάγλυφα, για την περιοχή και στην κατάβαση «είσαι σαν χιονοδρόμος ο οποίος όμως έχει να πατήσει σε διάφορες ποιότητες χιονιού με κρούστες, με μαλακά, με διάφορα», προειδοποιεί ο κ. Καισαρίδης.

Το ζητούμενο είναι να είσαι ασφαλής, καθώς «το να πας είναι προαιρετικό, το να γυρίσεις είναι υποχρεωτικό», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Για να κάνεις ορειβατικό σκι, οφείλεις προηγουμένως να έχεις κάνει αναγνώριση στην περιοχή, να λαμβάνεις μέτρα ασφαλείας, όπως η χρήση GPS εάν εμφανιστεί ομίχλη, ή αλλάξει ο καιρός, να έχεις στίγμα για να επιστρέψεις, προσθέτει ο κ. Καισαρίδης.

Αναπτύσσεται ραγδαία στην Ευρώπη το ορειβατικό σκι

Στην Ελλάδα το ορειβατικό σκι δεν το κάνει πολύς κόσμος, αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε «γεωμετρική πρόοδο η ανάπτυξή του γιατί ένας ορειβάτης μπορεί να προσεγγίσει μέρη χειμώνα και με ασφάλεια και πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο από ό,τι αν το έκανε πεζοπορώντας, γιατί μπορείς και γλιστράς», σημειώνει ο ορειβάτης-χιονοδρόμος.

Βέβαια, ο εξοπλισμός για το ορειβατικό σκι είναι διαφορετικός, τονίζει ο κ. Καισαρίδης. Οι μπότες επιτρέπουν στον αθλητή να κινεί το πόδι σε διάφορες μοίρες και κλειδώνουν κατά την κατάβαση, ενώ οι φτέρνες μπορούν να σηκώνονται από τα πέδιλα. Επίσης, κάτω από το πέδιλο τοποθετείται ένα κομμάτι δέρματος, η λεγόμενη «φώκια», η οποία βοηθάει στο γλίστρημα, ή στο «σκάλωμα» κατά τη διάρκεια της κίνησης, εξηγεί ο ίδιος.

«Δεν αξιολογούμε ανάλογα τα "δώρα" της φύσης»

Επιχειρώντας να μεταφέρει με λέξεις τα συναισθήματα που του γεννώνται κάθε φορά που «απομονώνεται» στο βουνό, ο κ. Καισαρίδης λέει ότι κάθε εικόνα που συναντά «μεταφράζεται σε ελπίδα» και συνεχίζει: «πόσο ωραίο πράγμα είναι αυτό. Πόσες προοπτικές σου δίνει στο να ταξιδέψεις. Να δεις μοναδικά πράγματα, διότι δεν έχουν πολλοί τη δυνατότητα να το κάνουν. Τροφοδοτείς την ψυχή και το μυαλό σου με υπέροχες εικόνες».

Εκφράζει όμως και το παράπονό του, διότι «σε περιοχές που μας έχει δώσει η φύση "δώρα", επειδή τα θεωρούμε σαν κάτι αυτονόητο, δεν τα αξιολογούμε ανάλογα, για να τα χαρούμε». Υπενθυμίζει, δε, ότι «είμαστε η τρίτη ορεινότερη χώρα στην Ευρώπη. Θα έπρεπε να έχουμε μία ορειβατική παιδεία».

Αναφέρει μάλιστα ότι τα πολλά χιόνια στην Ελλάδα πέφτουν την άνοιξη, οπότε δίνει τη δυνατότητα να έχεις μεγάλη ημέρα και σε μεγάλα υψόμετρα «φεύγεις από την άνοιξη και ταξιδεύεις κατευθείαν στο χειμώνα».

Καλύτερα χρήματα για το σκι, παρά για τους... γιατρούς

Προϋπόθεση για να κάνει κάποιος ορειβατικό σκι, είναι να έχει ορειβατικές γνώσεις και να ξέρει και σκι. Από εκεί και πέρα, ο κ. Καισαρίδης προτείνει σε όσους ενδιαφέρονται για το ορειβατικό σκι, να το κάνουν μέσα από οργανωμένες ομάδες, όπως είναι οι ορειβατικοί σύλλογοι, οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες εξορμήσεις.

Παρότι ο εξοπλισμός είναι ακριβός, ο κ. Καισαρίδης επισημαίνει πως «είναι χίλιες φορές να δώσεις χρήματα για να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και να κάνεις μία επένδυση υγείας και χαράς, παρά να τα δώσεις στους γιατρούς».

Δείτε φωτογραφίες που παραχώρησε ο κ. Καισαρίδης στο makthes.gr καθώς και ένα βίντεο από τη δική του ανάβαση:


Η κορυφή «Άγιο Πνεύμα» στο Βέρμιο


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.