Είναι πλέον επιβεβαιωμένο: Ο Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που καταγράφτηκε ποτέ πάνω στη Γη. Πρόκειται για στοιχεία που έδωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Κοπέρνικους και εφαρμόστηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Μεσοπρόθεσμες Μετεωρολογικές Προβλέψεις για την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και τα οποία απέδειξαν πως η μέση θερμοκρασία του Ιουνίου 2019 ήταν η πιο ζεστή από αυτές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη.
Τα στοιχεία έδειξαν πως ο μέσος όρος των θερμοκρασιών που βίωσε η Ευρώπη ήταν κατά δυο βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό.
Οι επιστήμονες είπαν πως η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη και μάλιστα επί πέντε για τις θερμοκρασίες που έσπασαν ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρώπη.
Οι αλλαγές στις θερμοκρασίες στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην Τουλούζη ανάμεσα στο 26-28 βαθμούς Κελσίου έδειξε μια σημαντική αύξηση της πιθανότητας να εμφανιστεί ένας καύσωνας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκάλεσε ο άνθρωπος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η Χάνα Κλόουκ, ερευνήτρια φυσικών καταστροφών στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ είπε: Γνωρίζαμε πως ο Ιούνιος ήταν καυτός στην Ευρώπη αλλά αυτή η μελέτη έδειξε πως τα ρεκόρ της θερμοκρασίας όχι απλώς έσπασαν αλλά… διαλύθηκαν. Είναι ο πιο ζεστός Ιούνιος στην Ευρώπη ανά χώρα αλλά και παγκοσμίως.
Καύσωνες σημειώνονται σε κάθε κλίμα, αλλά γνωρίζουμε πως οι καύσωνες είναι πιο πιθανό να συμβούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το παγκόσμιο κλίμα ζεσταίνεται όσο τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να εκπέμπονται όπως ακριβώς έχουν προβλέψει εδώ και δεκαετίες.
Ακόμη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι προσπάθειες να βρεθούν σχέσεις ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανές, αλλά συχνά συναντούν πολλές επιφυλάξεις. Θα πρέπει πλέον να είμαστε προσεκτικοί και να μην αγνοούμε αυτές τις επιφυλάξεις όταν κοιτούμε τα συμπεράσματα μελετών που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις, όπως μετέδωσε ο Independent.
Αφύσικα αυξημένες τιμές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή, ο υδράργυρος ανέβηκε τον μήνα Ιούνιο 0,1 βαθμό Κελσίου υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ του μήνα Ιουνίου (2016), όμως είναι κυρίως η Ευρώπη που ζεστάθηκε, με μια θερμοκρασία περίπου 2 βαθμών Κελσίου υψηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ καταρρίφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που ασφυκτιούσαν από την αφόρητη ζέστη λόγω, κυρίως, του θερμού αέρα από τη Σαχάρα. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα κατά 10 βαθμούς Κελσίου στη Γερμανία, τη βόρεια Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, όπου καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ των 45,9 βαθμών Κελσίου την περασμένη Παρασκευή.
Συνδυάζοντας δορυφορικά και ιστορικά δεδομένα, η υπηρεσία Copernicus υπολόγισε ότι η θερμοκρασία του μήνα Ιουνίου στην Ευρώπη ήταν 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο το διάστημα 1850-1900.
«Τα δεδομένα μας καταδεικνύουν ότι οι θερμοκρασίες στη νοτιοδυτική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα ήταν αφύσικα αυξημένες» σχολίασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ζαν Νοέλ Τεπό.
«Αν και ήταν πρωτόγνωρο, είναι πιθανόν ότι θα ζήσουμε περισσότερα τέτοια επεισόδια στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε ο επιστήμονας.
Η ομάδα του Copernicus σημείωσε ότι είναι δύσκολο να αποδοθεί το εν λόγω ρεκόρ «απευθείας» στην κλιματική αλλαγή, όμως μια ομάδα επιστημόνων που εξέτασε τον καύσωνα στη Γαλλία, συμπέρανε σήμερα η υπερθέρμανση του πλανήτη από μόνη της κατέστησε το φαινόμενο αυτό «τουλάχιστον πέντε φορές πιθανότερο» σε σύγκριση με το αν ο άνθρωπος δεν είχε προκαλέσει φθορά στο κλίμα.
Η ομάδα του δικτύου World Weather Attribution είχε ως αναφορά τις τρεις διαδοχικές θερμότερες ημέρες του Ιούνιου στη Γαλλία, την 26η, 27η, 28η Ιουνίου, με έναν μέσο όρο θερμοκρασίας στους 27,5 βαθμούς Κελσίου (ο μέσος όρος των θερμοκρασιών την ημέρα και τη νύχτα στο σύνολο των μητροπολιτικών εδαφών» και τα συνέκρινε με άλλες διαδοχικές περιόδους τριών ημερών καύσωνα τον Ιούνιο από το 1901.
Πιο έντονοι καύσωνες
Ένα τέτοιο φαινόμενο «είναι τουλάχιστον πέντε φορές πιθανότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τουλάχιστον δέκα φορές πιθανότερο σε γενικότερες γραμμές, όταν προσθέτουμε κι άλλους παράγοντες» όμως τον ρόλο των εδαφών ή των αστικών νησίδων ζέστης, διευκρίνισε η Φρεντερίκε Ότο, του Environmental Change Institute της Οξφόρδης.
Επισημαίνοντας τη δυσκολία των μετεωρολογικών μοντέλων να λάβουν υπόψη τους το σύνολο αυτών των παραγόντων, οι ερευνητές υιοθέτησαν ένα προσεκτικό συμπέρασμα για το κομμάτι που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.
Σημειώνουν επίσης την αύξηση της έντασης των καυσώνων. Επομένως, «τον Ιούνιο, φαίνεται πως οι καύσωνες θα είναι ζεστότεροι κατά 4 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με πριν από 60 ή 100 χρόνια» είπε ο Γκέερτ Γιαν φαν Όλντερμποργ, του Royal Netherlands Meteorological Institute, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.