Εκατό και πλέον μαθητές και μαθήτριες από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 29ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής Λυκείου και στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών έγινε στο ΝΟΗΣΙΣ και όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του μουσείου τεχνολογίας, Θανάσης Κοντονικολάου, ήταν αφιερωμένη στα τρία Α: Αριστεία, Αξιοκρατία και Αξιολόγηση.
«Να φτιάξουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να αξίζει και να υπηρετεί τους μαθητές μας» είπε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης Φιλντίσης.
Από τις ξεχωριστές στιγμές της τελετής βράβευσης που έγινε στο Νόησις ήταν η ομιλία του ομότιμου καθηγητή Αστρονομίας Νικολάου Σπύρου, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια των εκπαιδευτικών για να «μπει ξανά το μάθημα της Αστρονομίας στα σχολεία». Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και ο μαθητής Νίκος Παπαδόπουλος από το Λύκειο του Σοχού που πέρασε στα ΑΕΙ χωρίς ούτε μία ώρα φροντιστήριο. Το γεγονός εντυπωσίασε ιδιαίτερα την Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης Δήμητρα Ακριτίδου η οποία τον βράβευσε και υποσχέθηκε τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στο έργο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
«Με τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό Φυσικής καταλάβαμε πώς λειτουργεί η τεχνολογία. Και μάλιστα το διαπιστώσαμε δουλεύοντας ομαδικά με ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Με το κινητό μας τηλέφωνο», λέει η Ειρήνη Καρασαββίδου από το ΓΕΛ Σοχού. «Δουλέψαμε ομαδικά και είχε ενδιαφέρον» λένε οι μαθητές της Β και Γ Λυκείου Σοχού. Το πείραμα είχε τίτλο «Επιτάχυνση της Βαρύτητας για Smartphone». Την ομάδα αποτελούν οι Παναγιώτης Ατματζίδης, η Αναστασία Χατζηαναγνώστου, ο Γιώργος Γουτακόλης, ο Αλέξανδρος Μούτσης, η Μαρία Θέμελη και η Ειρήνη Καρασαββίδη.
Physics World Cup
Για πρώτη φορά φέτος μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Φυσικής για μαθητές 14 ετών. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός φέρνει τους μαθητές αντιμέτωπους με προβλήματα φυσικής τα οποία πρέπει να λύσουν και να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους στην Αγγλική Γλώσσα. Μια επίδειξη έκανε ο Νικόλαος Παπαγεωργίου μαθητής της Β Γυμνασίου στο Ανατόλια , ο οποίος έλυσε το πρόβλημα «πόσο μαλακώνουν τα κόκκαλα από κοτόπουλο σε όξινες συνθήκες».
Διαστημικά πειράματα
Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός της Ένωσης Ελλήνων για την Φυσικών για την επιλογή των καλύτερων προτάσεων πειραμάτων που μπορούν να εκτελεστούν στο διάστημα. Ήδη στη σελίδα www.eef-diastima.gr αναρτώνται ιδέες που θα μπορούσαν να εκτελεστούν ως πειράματα . Όλες οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα εξεταστούν αναλυτικά από επιτροπή αποτελούμενη από ομάδα διακεκριμένων και διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων στην αεροδιαστημική με κύριο κριτήριο την αρτιότητα στην ολική σχεδιαστική προσέγγιση, ξεκινώντας από την πρωτοτυπία στο επιστημονικό περιεχόμενο της αποστολής, μέχρι την περαιτέρω επί μέρους σχεδιαστική υλοποίηση των μηχανισμών και την τεχνική δυνατότητα ενσωμάτωσης της προτεινόμενης πειραματικής διάταξης μέσα στην διαστημική αποστολή της Blue Origin μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης .
Η τελική επιλογή θα ανακοινωθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Θα επιλεγούν πέντε συμμετοχές οι οποίες θα συνεχίσουν την ολοκλήρωση της αποστολής με την Blue Origin, συνεπικουρούμενοι από τεχνικούς, ειδικούς, επιστήμονες και δίκτυο μεντόρων από όλο τον κόσμο που θα πλαισιώσουν εθελοντικά και θα βοηθήσουν στην επιτυχή υλοποίηση της προσπάθειας των μαθητών.Η όλη διαδικασία υποστηρίζεται από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.