ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική: Καλοκαίρι με ελλείψεις λόγω πληρότητας καταλυμάτων

Θεολόγος Ηλιού21 Ιουνίου 2023

Δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη καταλύματα για τους διασώστες του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική, ώστε να ενισχυθούν τα πληρώματα και να υπάρχουν ασθενοφόρα σε περισσότερους σταθμούς στον νομό. Ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού πλησιάζει, η τουριστική κίνηση αυξάνεται και οι ανάγκες για άμεση διακομιδή ασθενών θα είναι περισσότερες στη Χαλκιδική. Το υγειονομικό προσωπικό για την ενίσχυση των πληρωμάτων έχει βρεθεί, αλλά δεν τους έχουν παραχωρηθεί καταλύματα ώστε να μετακινηθούν στον νομό και να αυξηθούν τα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 5 ασθενοφόρα στη Χαλκιδική και ενώ ευελπιστούσαμε να έχουμε τουλάχιστον 10 για το καλοκαίρι, ίσως δεν φτάσουμε ούτε τα 8-9. Ο λόγος είναι ότι δεν μας έχουν δώσει καταλύματα για όλους τους διασώστες και δεν μπορεί να μετακινηθεί αλλιώς προσωπικό από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική. Συνήθως για τα καταλύματα φροντίζουν οι δήμοι και ο σύλλογος ξενοδόχων, ώστε να εξασφαλιστεί η στέγη για το προσωπικό» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Κοντός, συντονιστής του ΕΚΑΒ 2, που περιλαμβάνει τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Χαλκιδικής.

Στόχος ήταν το καλοκαίρι να υπάρχουν 30 άτομα που θα στελεχώνουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων στη Χαλκιδική, αλλά μέχρι στιγμής εξασφαλίστηκαν καταλύματα για περίπου 10 διασώστες. «Δεν ξέρω τι γίνεται φέτος και δεν μπορούν να δώσουν δωμάτια. Ίσως λόγω της πληρότητας από τουρίστες δεν παραχωρούν οι ξενοδόχοι καταλύματα στο ΕΚΑΒ. Αυτή τη στιγμή έχουν εξασφαλιστεί δωμάτια για τους διασώστες στο πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο δωμάτιο λόγω πληρότητας, προς το παρόν, στο τρίτο πόδι» σημειώνει ο κ. Κοντός.

Αισιόδοξος ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου. «Ισχύει ότι υπάρχει ζήτημα με τα καταλύματα στη Χαλκιδική αλλά περιμένουμε από τοπικούς φορείς να το λύσουν άμεσα. Δεν πρέπει να τους αδικούμε όμως, πιστεύουμε ότι θα μεριμνήσουν. Αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα και σε άλλες περιοχές, καθώς συνδέεται με την μεγάλη τουριστική ζήτηση που υπάρχει» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο κ. Παπαευσταθίου.

Μόνιμο πρόβλημα η διαμονή

Σύμφωνα με τους διασώστες, το πρόβλημα της διαμονής το αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο στις τουριστικές περιοχές. Οι οργανικές θέσεις στις συγκεκριμένες περιοχές είναι λίγες, αλλά κάθε καλοκαίρι προσφέρονται διασώστες να μετακινούνται και να συνδράμουν όπου απαιτείται για τη σεζόν. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα διαμονής και για αυτό κάθε χρόνο το ΕΚΑΒ με τη βοήθεια των τοπικών φορέων εξασφαλίζει δωρεάν διαμονή για τους διασώστες.

Ωστόσο, πολλές φορές δεν είναι εύκολη η εύρεση καταλυμάτων, διότι δεν προσφέρονται όλοι οι ξενοδόχοι κάθε χρόνο να παραχωρούν δωρεάν για τρεις μήνες δωμάτια την ώρα που μπορούν να μισθώνουν σε τουρίστες. «Από τη μεριά μας έχουμε προτάσεις για να εξασφαλιστεί η διαμονή στους διασώστες. Μπορούν να βάλουν οικίσκους, όπως στα hot spot, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα ώστε να διαμένουν οι διασώστες» αναφέρει ο συντονιστής του ΕΚΑΒ 2 Γιώργος Κοντός.

«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και υπάρχει ζήτημα υποδομών σε όλη τη χώρα» τονίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. «Αυτό που θα φέρει τη μόνιμη λύση και στη Χαλκιδική, είναι να γίνουν ξενώνες Πολιτικής Προστασίας στις τουριστικές περιοχές, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες διαμονής όχι μόνο για τους διασώστες του ΕΚΑΒ, αλλά και τους αστυνομικούς, γιατρούς και λιμενικούς που μετακινούνται κάθε καλοκαίρι. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει το μοντέλο όπως αυτό των ξενοδοχείων COVID-19, που έγιναν συμβάσεις του κράτους με ξενοδόχους για ειδικούς σκοπούς φιλοξενίας» προτείνει ο κ. Τάσιος.

Ο… χάρτης του ΕΚΑΒ στην περιοχή

Μία 63χρονη τουρίστρια «έσβησε» το μεσημέρι της Τετάρτης σε ταβέρνα στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Η γυναίκα από τη Ρουμανία αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε, ενώ παρά τις προσπάθειες ιδιώτη γιατρού με απινιδωτή που βρισκόταν στο σημείο, κατέληξε. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που κλήθηκε για το περιστατικό, ξεκίνησε από τον Άγιο Νικόλαο, καθώς ήταν πιο κοντά από τα υπόλοιπα, και έκανε 75 λεπτά για να μεταβεί στο σημείο. Προφανώς όταν έφτασε στην Ουρανούπολη, ήταν ήδη αργά.

Το δυσάρεστο περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρχουν περισσότερες βάσεις με ασθενοφόρα στη Χαλκιδική, ενώ τονίζει και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι διασώστες λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου του νομού και των μεγάλων αποστάσεων. Δηλαδή, ακόμα και να υπήρχε ασθενοφόρο στην Ουρανούπολη, για να φτάσει στο κοντινότερο νοσοκομείο που βρίσκεται στον Πολύγυρο, θα χρειαζόταν από 1 έως 1,5 ώρα αναλόγως την κίνηση. Ενώ, αν κρίνουν οι γιατροί στον Πολύγυρο πως πρέπει ένας ασθενής να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμα μια ώρα διαδρομής.

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε σε ετοιμότητα ένα ασθενοφόρο στα Μουδανιά, ένα στην Κασσανδρεία, ένα στον Άγιο Νικόλαο και ένα στο νοσοκομείο του Πολυγύρου. «Σε αυτές τις βάσεις πρέπει να προστεθούν και άλλα σημεία που αυτή την στιγμή δεν καλύπτονται και το καλοκαίρι θα υπάρχει πρόβλημα καθώς διπλασιάζεται ο κόσμος» επισημαίνει ο Γιώργος Κοντός. «Συνήθως έχουμε και στην Καλλικράτεια και στο Παλαιοχώρι. Αν έρθουν όλοι οι διασώστες που πρέπει στη Χαλκιδική, θα έχουμε πέντε ασθενοφόρα σε ετοιμότητα το πρωί και πέντε το απόγευμα-βράδυ. Τα οχήματα υπάρχουν, δεν έχουμε έλλειψη ασθενοφόρων» τονίζει ο κ. Κοντός.

Για τις καθυστερήσεις των ασθενοφόρων στη Χαλκιδική, εξηγεί ο κ. Κοντός, πως ευθύνεται και το οδικό δίκτυο αλλά κάποιες φορές και τα άσκοπα τηλεφωνήματα από πολίτες. «Ο δρόμος σε κάποιες περιοχές του νομού είναι πολύ δύσκολος και είναι δεδομένο πως για κάποιες διαδρομές χρειάζεται 1-1,5 ώρα. Επίσης, παρατηρείται πολίτες να καλούν ασθενοφόρο χωρίς να υπάρχει λόγος αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε, παρότι μπορεί να φτάσουμε και να μας πουν ότι τελικά δεν χρειάζονται μεταφορά σε νοσοκομείο» επισημαίνει ο συντονιστής του ΕΚΑΒ 2.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.06.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.