ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία- Το τέλος του δικομματισμού

Δήμητρα Μακρή28 Απριλίου 2019

Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε. Ανακοινώθηκαν πριν λίγο τα exit polls και είναι πλέον η σειρά των αντιπροσώπων να μετρήσουν τις ψήφους και την ετυμηγορία του ισπανικού λαού. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η κάλπη επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν. Πρώτη δύναμη είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ με αυξημένη την ισχύ του. Δεύτερη το Λαϊκό Κόμμα του Πέδρο Κασάδο, το οποίο χτυπημένο από τα σκάνδαλα έχει χάσει μέρος της πολιτικής του δύναμης. Τρίτοι έρχονται οι Θιουδαδάνος του Αλμπέρτ Ριβέρα. Τέταρτοι οι Ουνίδος Ποδέμος του Πάμπλο Ιγκλέσιας και πέμπτο το ακροδεξιό κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ.   

Το exit poll διενεργήθηκε από την GAD3 για τη δημόσια τηλεόραση της για Ισπανίας και είναι το πρώτο που δημοσιεύθηκε σύμφωνα με την elpais.com. Σε αυτή την περίπτωση η συμμαχία Αριστεράς -το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με το Ποδέμος - θα αποκτούσε από 158- 166 βουλευτές το οποίο σημαίνει πως απέχει σημαντικά από τους 176 που απαιτείται για να κυβερνήσουν μόνα τους χωρίς τη συμμετοχή άλλων εθνικιστικών κομμάτων- υπό την έννοια πως αφορούν τις διάφορες αυτόνομες επαρχίες. Η συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Θιουδαδάνος και του ακροδεξιού VOX θα έφταναν στο ανώτερο των 160 εδρών με 153 το λιγότερο, ακόμη δηλαδή πιο μακριά από την αυτοδυναμία.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία. Καταδεικνύει μια πολύ μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς του VOX, μάλιστα κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ιστορική. Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά από την πτώση του Φρανθίσκο Φράνκο και τη σαραντάχρονη δικτατορία του που ένα ακροδεξιό κόμμα εισέρχεται και με τόσες έδρες στο κεντρικό Κοινοβούλιο της Μαδρίτης. 

Ένα ακόμη στοιχείο, θεωρείται πως το αποτέλεσμα αυτό θα σημάνει και σημαίνει το τέλος το δικομματισμού για την Ισπανία. Επίσης, κι όπως αναφέρουν αναλυτές η Ισπανία "εξευρωπαΐζεται" υπό την έννοια ότι ακολουθεί το τέλος ακριβώς του δικομματισμού - όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ηπείρου- και βλέπει ένα κόμμα ακροδεξιό να αυξάνει την ισχύ του, όπως επίσης συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Επίσης, θεωρητικά το αποτέλεσμα αποτελεί και μια δοκιμή για τις ευρωεκλογές που ακολουθούν τον Μάιο και θεωρούνται σημαντικές και κρίσιμες.  

Αναφέρεται ακόμη πως η κυβέρνηση θα πρέπει να συσταθεί σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα μέχρι τις 29 Μαΐου. Επίσης, πως η σημερινή ήταν η τρίτη φορά που οι Ισπανοί προσήλθαν στις κάλπες σε τέσσερα χρόνια και πως η σημερινή διαδικασία είδε τον αριθμό της συμμετοχής να είναι σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με το 2016. Επίσης, πως πρόκειται για πρόωρες εκλογές που διενεργήθηκαν καθώς ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό- κυρίως λόγω της διαφωνίας που υπήρχε με τους Καταλανούς οι οποίοι όταν είδαν πως δεν συνεχίζεται ο διάλογος για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της περιοχής ήρε την υποστήριξή του στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό. Τέλος, αναφέρεται πως το ακροδεξιό κόμμα αύξησε τόσο την ισχύ του λόγω του καταλανικού ζητήματος και της αναταραχής που επέφερε στη χώρα καθώς και λόγω του αυξημένου κύματος των μεταναστών. 

Τα έξιτ πολ έδειξαν: 

Σοσιαλιστές πρώτο κόμμα με 116-121 έδρες.  

Λαϊκό Κόμμα 69-73 έδρες

Θιουδαδάνος 48-49

Ποδέμος 41-45

Vox 36-38

Η αριστερή Εσκέρα Ρεπουμπλικάνα της Καταλονίας  13 -14
Το Εθνικό Κόμμα των Βάσκων  6 - 6
Το Μαζί για την Καταλονία 5 -5

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.