Σενάρια για σχηματισμό ολιγόμηνης «κυβέρνησης ειδικού σκοπού για να πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών», από τους ηττημένους των εκλογών της 21ης Μαΐου, πυροδότησαν οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην σημερινή διακαναλική συνέντευξή του.
Όπως αναφέρει το protothema.gr:
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να συγκροτηθεί προανακριτική – και όχι εξεταστική επιτροπή, όπως ζητεί ως τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συζητήσει κατ΄ ιδίαν το θέμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις επαφές που θα έχει μαζί του στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας αν και αποκλείει δημοσίως κάθε σενάριο για μία «κυβέρνηση των ηττημένων», θεωρεί ότι οι «υποκλοπές» μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας «προοδευτικής συνεργασίας» έστω και βραχύβιας και με μοναδικό στόχο να «πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών». Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται από τις σημερινές αναφορές του κ. Τσίπρα σε συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής – που θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής πολιτικών προσώπων, δηλαδή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει την ευθύνη των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κ. Τσίπρας είπε: «Αν κατάλαβα καλά με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που μέσα βεβαίως σε αυτήν της μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς. Είναι νομίζω προτεραιότητα μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών. Και βεβαίως και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών. Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ, εμένα αυτή τη στιγμή αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία».
Η… ιδέα του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι γεννήθηκε την επομένη της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών – κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν «σκάνδαλο», με την επισήμανση ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τις αναφορές αυτές και την επομένη έκανε την εξής δήλωση: «Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».
Με δεδομένο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την προεκλογική περίοδο είναι στην δεύτερη θέση, είναι προφανές ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει μία «κυβέρνηση ηττημένων για την παραπομπή Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο» - θεωρώντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το ενοποιητικό στοιχείο κατά τα άλλα ετερόκλητων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Μερα 25 ΚΚΕ), που έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν με κανένα τρόπο σε μία «κανονική» κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αν είναι δεύτερο κόμμα στις κάλπες.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας επέμενε και σήμερα υπό την προϋπόθεση σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ, το ΜεΡΑ25 (αν και είπε οτι αυτοεξαιρέθηκε) και την ανοχή του ΚΚΕ, στη λογική μίας «κυβέρνησης της κάθαρσης». Πληροφορίες λένε ότι αυτό θα είναι το πλαίσιο που θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εκλογών.
Από την πλευρά των πιθανών εταίρων του ΣΥΡΙΖΑ στην «κυβέρνηση ειδικού σκοπού για τις υποκλοπές» το μεν ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης προς το παρόν είναι αρνητικός και το ΚΚΕ αποκλείει ακόμα και την ανοχή. Ειδικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν στόχος παρακολούθησης, προς το παρόν ζητά δικαστική διερεύνηση για ευθύνες του τότε διοικητή της ΕΥΠ και της αρμοδίας εισαγγελέως, χωρίς να επεκτείνεται σε διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων. Άλλες πληροφορίες λένε ωστόσο ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί την επομλενη των εκλογών και υπενθυμίζουν με νόημα τη δήλωση του κ. Τσίπρα ανάμεσα στο πριν και το μετά των εκλογών μεσολαβούν οι… εκλογές»
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την οξύτητα για το θέμα: «Οφείλετε, εσείς της ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, να δώσετε εξηγήσεις για μία προς μία τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων και να αναλάβετε τις ευθύνες σας», είχε πει στη Βουλή ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση που είχε γίνει για τις παρακολουθήσεις σε επίπεδο αρχηγών τον Ιανουάριο. Έκανε δηλαδή ονομαστική αναφορά στον πρωθυπουργό χωρίς να επεκταθεί σε διώξεις πολιτικών προσώπων.
«Κάθε ώρα που μένετε στο Μαξίμου είναι και μια πληγή για την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου, είναι μια ανάσα για το παρακράτος που στήσατε. Κάθε ώρα που μένετε στο Μαξίμου είναι ένας ακόμα πυροβολισμός στις ζωές των άλλων», είχε πει από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Βαρουφάκης τον Δεκέμβριο, στη συζήτηση για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται αν η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προδιαθέτει για μετεκλογική προσπάθεια συγκρότησης μίας βραχύβιας κυβέρνησης αλα 1989 – διάρκειας λίγων μηνών – που θα έχει βασικό στόχο την παραπομπή Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.