Συνεδριάζει σήμερα στις 10:30 το πρωί, η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού, σημαίνοντας επίσημα την εκκίνηση της μάχης για τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου.
Η Διακομματική Επιτροπή συγκροτήθηκε με κατεπείγουσα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.
Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού ενώ θα καθοριστούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.
Η τηλεμαχία εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο ανοιχτής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως «το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος Πόπης Τσαπανίδου. κατέθεσε τρία αιτήματα στην Διακομματική Επιτροπή διότι, «Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, πλουραλισμός και ισοτιμία στην εκπροσώπηση των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
Πρώτον, να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεύτερον, να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Τρίτον, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».
Το Μαξίμου απαντά ότι δεν βλέπει το λόγο για μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα καθώς όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός οι δύο τους μετρούν 100 ώρες συζήτησης στη Βουλή, συνεπώς δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να περιμένει να μάθει περισσότερα, και αντιτείνει ότι τηλεμαχία πρέπει να γίνει με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή – καθώς η βούληση της κυβέρνησης είναι όλοι «να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι», ώστε να φανούν οι θέσεις αλλά και οι «ανακολουθίες» της κάθε πλευράς.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη δηλώσει θετικό ως προς «τη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις».
Κόντρα για τις μετεκλογικές συνεργασίες
Την ίδια ώρα η μάχη των προγραμμάτων ξεκίνησε, ενώ συνεχίζεται και η μάχη για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της επόμενης κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, που υπόσχεται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μειώσεις φόρων.
Τα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών, αναλόγως των συσχετισμών που θα προκύψουν απ’ την κάλπη της 21ης Μαΐου, πυροδοτούν έτει περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση, με τον Αλέξη Τσίπρα να διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με ψήφο ανοχής, στο πλαίσιο του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, κάλεσε το ΚΚΕ και το Μέρα25 να σταθούν ενώπιον των ευθυνών τους, ενώ χαρακτήρισε ως εμμονή του Γιάνη Βαρουφάκη τα περί εναλλακτικού νομίσματος.
Κάθετα αντίθετος στη σύμπηξη οποιουδήποτε σχήματος άνευ της πλειοψηφίας της Βουλής δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι πέραν της αυτοδύναμης ΝΔ δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να σχηματιστεί μόνο με την απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων στη διαδικασία, βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνόλου. Απαιτούνται δηλαδή τουλάχιστον 120 ψήφοι, με μάξιμουμ αποχή 61 βουλευτών.
Το σενάριο ανοχής απορρίπτεται από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος συζήτησε με υγειονομικούς στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», παρουσιάζοντας τις οκτώ προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναγέννηση του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων η αύξηση της χρηματοδότησης και η δημιουργία ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
Καμία στήριξη σε κυβέρνηση ανοχής, ανεξαρτήτως προσήμου, διαμήνυσε και ο Γ. Γ. ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόεδρος Ελληνικής Λύσης επιτέθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι το Μερα25 θα καταψηφίσει μια πιθανή κυβέρνηση μειοψηφίας.
Στα 47 τα υποψήφια κόμματα – Το Σάββατο λήξη της προθεσμίας και για τα ψηφοδέλτια
Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έληξε η προθεσμία για την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των δηλώσεων των ονομάτων και των εμβλημάτων κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που προτίθενται να λάβουν μέρος.
Η συμμετοχή των κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ την αντίστοιχη τον περασμένων βουλευτικών εκλογών του 2019. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης είχαν υποβληθεί 47 συμμετοχές κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων αλλά και μεμονωμένων υποψηφίων.
Το κόμμα “ΕΑΝ” του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου έχει ήδη καταθέσει το σχετικό φάκελο υποψηφιότητας, όπως και το κόμμα “Έλληνες” του Ηλία Κασιδιάρη, στο οποίο φέρεται να έχει την ηγεσία ο απόστρατος ταξίαρχος και πρώην καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Δημήτρης Χατζηλιάδης.
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου λήγει η προθεσμία για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, δηλαδή ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές σε κάθε κόμμα και την ερχόμενη Τρίτη, 2 Μαΐου 2023 θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών και συνδυασμών κομμάτων.