Ξεκάθαρες προτάσεις για το τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση, κατέθεσαν στο makthes.gr έξι Βορειελλαδίτες επιχειρηματίες με πανελλαδική δραστηριότητα, αλλά και καλή γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος καθώς όλοι τους έχουν δοκιμαστεί και πετύχει σε δύσκολες αγορές του εξωτερικού.
Κατάργηση των γκρίζων φόρων, ένα τραπεζικό σύστημα πρόθυμο να ακολουθήσει τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης των επιχειρήσεων, αναπτυξιακή στρατηγική για το σύνολο των επιχειρήσεων και αξιοποίηση όλου του ανθρωπίνου κεφαλαίου της χώρας κι όχι μόνο έμφαση στους μεγάλους του επιχειρείν, επαναπροσδιορισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, πολιτική για τη Βιομηχανία, με τη Βιομηχανία, επενδύσεις σε υποδομές, αλλά και σε κρίσιμους τομείς για την κοινωνία όπως η Δικαιοσύνη και η Υγεία και, αναθεώρηση του Συντάγματος για να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Παρακάτω παρατίθενται οι απόψεις των κ.κ. Κ. Καγγελίδη, Π. Κοκορότσικου, Δ. Λακασά, Γ. Μυλωνά, Στ. Παρχαρίδη και Θ. Τζιρίτη.
Κωστής Καγγελίδης, δ/νων σύμβουλος της Γνώμων Πληροφορικής AE, αντιπρόεδρος ΣΕΠΒΕ:
«Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να δει τα σημαντικά αναπτυξιακά θέματα, πρωτίστως της Περιφέρειας, τον τρόπο που διαρθρώνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πως μεγαλώνουνε , ώστε να διαμορφώσει ένα θετικό περιβάλλον για να μπορέσουν να είναι εξωστρεφείς, όπως το έκαναν τόσο χρόνια και, να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.
Ένα από τα ζητήματα που διαφεύγει, διαχρονικά, από την πολιτική ατζέντα είναι η αξιοποίηση του συνόλου του ανθρωπίνου κεφαλαίου της χώρας, πανελλαδικά. Είναι φανερό ότι ορισμένες περιοχές της χώρας μας πιέζονται πολύ περισσότερο και φοβούμαι ότι τα μέτρα ανάνηψης από την πιο πρόσφατη κρίση, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας. Οι μεγαλύτεροι μεγαλώνουν κι’ άλλο, οι μικρότεροι πιέζονται ακόμη περισσότερο και τα οφέλη δεν διαχέονται. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και όλο το ανθρώπινο κεφάλαιο, προς όφελος της οικονομίας και της χώρας συνολικά».
Πάρις Κοκορότσικος, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Ευρωσύμβουλοι ΑΕ:
«Η χώρα μας χρειάζεται ένα αναπτυξιακό τραπεζικό σύστημα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο του ώστε να ακολουθήσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που πιάνει η χώρα. Αυτή την έλλειψη την βιώνει η αγορά και ακόμη περισσότερο η αγορά της Βόρειας Ελλάδας.
Εάν κάποιος υποστηρίξει ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι τράπεζες, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, θα διαφωνήσω μαζί του. Είναι και θέμα της κυβέρνησης, γιατί είναι θέμα στρατηγικής. Όταν προσελκύεις επενδυτές σε κάποιους χώρους, σε κάποιους τομείς, μπορείς, η κυβέρνηση μπορεί, να προσελκύσει επενδυτές και στον τραπεζικό τομέα.
Η χώρα μας είναι σε φάση πολύ σημαντικής ανάπτυξης και το σημαντικότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει , είναι η έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι απολύτως αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού συστήματος στην Μεταλυκειακή και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρέπει το σύστημα να εκπαιδεύει νέους που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς. Πιστεύω ότι σε όλους τους κλάδους υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης που δεν μπορούμε να κατακτήσουμε ακριβώς λόγω ελλείψεων στο ανθρώπινο δυναμικό.
Για εμένα, αυτά τα δύο ζητήματα είναι τα πιο κρίσιμα για τις επιχειρήσεις, για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις».
Δημήτρης Λακασάς, δ/νων σύμβουλος της Olympia Electronics AE, πρ. πρόεδρος ΣΕΒΕ:
«Από την νέα κυβέρνηση περιμένω μείωση των κρυφών ή γκρίζων φόρων που συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως για παράδειγμα είναι η προκαταβολή φόρου με τον οποίο επιβαρύνονται επιχειρήσεις, για έσοδα και πιθανά κέρδη που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.
Επίσης, οι επιχειρήσεις, περιμένουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους υψηλόμισθους προγραμματιστές και σε όλους τους εξειδικευμένους επιστήμονες που ασκούν επαγγέλματα που συνδέονται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με το Industry 4.0. Aυτούς τους highly skilled επαγγελματίες μία επιχείρηση πρέπει να τους αμείβει γενναιόδωρα για να τους φέρει από το εξωτερικό, κάτι που είναι πρόθυμη να το κάνει, αλλά το κόστος της απασχόλησής τους καταλήγει απαγορευτικό αφού οι ασφαλιστικές τους εισφορές είναι σχεδόν ένας ακόμη μισθός σε δαπάνη. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει ένα «ταβάνι», ένα ανώτατο όριο στις ασφαλιστικές εισφορές.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ενσκήψει στο τρίπτυχο: Δικαιοσύνη, Παιδεία, Υγεία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Παιδεία, ελπίζω να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση στη Βουλή ώστε να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου, πιο συγκεκριμένα, να αναθεωρηθεί το Άρθρο 16 που δεν επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων».
Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος ALUMIL AE, πρ. πρόεδρος ΣΒΕ:
«Από τη νέα κυβέρνηση αλλά και από όλα τα κόμματα της Βουλής, θέλω να προσέξουν τη Βιομηχανία. Η Βιομηχανία έχει αποδείξει ότι ήταν ο πιο ανθεκτικός τομέας της οικονομίας, μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.
Θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με τη Βιομηχανία, να εξετάσουν αναλυτικά τα θέματά της, να εντοπίσουν τις ανάγκες που έχει. Δεν μπορούν να πετάνε μέτρα – φωτοβολίδες, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τις επιχειρήσεις, τη Βιομηχανία. Για παράδειγμα, έλυσαν τα ενεργειακά για αυτούς που πουλούν ενέργεια, όχι για αυτούς που χρειάζονταν ενέργεια για την παραγωγή. Παίρνουν αποφάσεις για σειρά διοικητικών θεμάτων δίχως να λαμβάνουν υπόψη τους τη Βιομηχανία, η οποία μάλιστα είναι εξαγωγική, δεν υπάρχει βιομηχανική επιχείρηση στην Ελλάδα που να μην είναι εξαγωγική.
Τα ζητήματα της Βιομηχανίας δεν μπορεί να τα χειριστεί μία Γενική Γραμματεία. Όσο ικανός και αν είναι ο Γενικός Γραμματέας, δεν έχει τους συνομιλητές που πρέπει. Θέλουμε κάποιον που να ακούει τα προβλήματα της Βιομηχανίας και να προσπαθεί να συντονιστεί με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως συμβαίνει με τον κλάδο του τουρισμού. Η Βιομηχανία έχει μέλλον στην Ελλάδα και θα πρέπει τουλάχιστον να δημιουργηθεί ένα Υφυπουργείο Βιομηχανίας.
Επανέρχονται οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα και κανείς δεν λέει το αντίθετο, αλλά δεν θα πρέπει η κυβέρνηση , να δει τι μπορεί να κάνει για τη Βιομηχανία, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, για να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές;».
Στάθης Παρχαρίδης, ιδρυτής και δ/νων σύμβουλος Inventics AE:
«Η νέα κυβέρνηση θέλω ως επιχειρηματία, να μου δίνει σιγουριά μέσα στην εντροπία της ζωής και της διεθνούς αταξίας. Θέλω μία κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει καλό κουμάντο, θέλω μία κυβέρνηση με ένα ικανό, καλό καπετάνιο. Θέλω ένα καλό επιχειρηματικό περιβάλλον, μία κυβέρνηση ικανή που θα κρατάει τη χώρα σε σταθερή πορεία όταν μάλιστα οι διεθνείς συνθήκες είναι τόσο ρευστές και απρόβλεπτες.
«Εμείς δραστηριοποιούμαστε στον κλάδο της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών οπότε οι υποδομές είναι πολύ σημαντικές. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση στις υποδομές και μάλιστα σε αυτές που είναι αναγκαίες για να υπάρξει καινοτομία. Η χώρα μας, είναι πίσω στις υποδομές γενικότερα, με αποτέλεσμα αυτή η υστέρηση να μην αφήνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν όσο θέλουν και θα μπορούσαν.
«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για τις υποδομές, δεν μπορεί να βοηθήσει μία – μία τις επιχειρήσεις. Οι κυβερνήσεις, στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, βοηθούν τις μεγάλες εταιρείες με τις οποίες συμβάλλονται, αλλά οι υπόλοιπες, οι μικρομεσαίες θα προχωρήσουν και από μόνες τους εάν υπάρχουν οι υποδομές και όσο τους επιτρέπουν οι υποδομές να αναπτυχθούν».
Θάνος Τζιρίτης, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος ISOMAT ABEE, β’ αντιπρόεδρος ΣΒΕ:
«Επιθυμούμε να σχηματιστεί μία ισχυρή κυβέρνηση, μία καλά δεμένη κυβερνητική ομάδα, η οποία θα μπορεί να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου, κάτι που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Θεωρώ ότι μία κυβέρνηση για να είναι ισχυρή ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα τετραετίας, θα πρέπει να έχει στο Κοινοβούλιο τουλάχιστον 155-160 βουλευτές.
«Αυτό που προέχει είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο οικονομίας, ώστε να υπάρξει συνέχεια και στις επενδύσεις, κάτι που θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας μας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.
«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στον τομέα της Υγείας, στην ενίσχυση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων με επενδύσεις σε υποδομές και προσωπικό, ενώ μέγιστης σημασίας είναι και ο τομέας της Παιδείας, από τον οποίο σε βάθος χρόνου θα κριθεί και το μέλλον της χώρας μας».