Παραμένουν υψηλά τα κρούσματα στα σχολεία, γεγονός που καταγράφεται και στις επίσημες μετρήσεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί η εικόνα στα περισσότερα από αυτά, με τις απουσίες των μαθητών να αγγίζουν αριθμούς ρεκόρ, όπως σε δημοτικό σχολείο στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, όπου απουσίαζαν δέκα μαθητές από την τάξη, λόγω κυρίως θετικότητας. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 32.772 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, ενώ την ίδια ώρα αλλάζει και το καθεστώς των αυτοδιαγνωστικών τεστ (selftest) καθώς εμβολιασμένοι και μη στην σχολική κοινότητα, θα πραγματοποιούν ένα τεστ την εβδομάδα από δυο που ίσχυε μέχρι τώρα.
Ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων και της διασποράς στην κοινότητα, άνοιξε έντονα τη συζήτηση για το κλείσιμο των σχολείων, ειδικά μετά την ανακοίνωση των μεγεθών της προηγούμενης εβδομάδας όπου οι νοσήσαντες ηλικίας 4 έως 18 ετών άγγιζαν το 25% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας. Το σενάριο αυτό ωστόσο αποκλείστηκε από το υπουργείο Παιδείας. Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων όπου τα πρωτόκολλα τηρούνται καλά. Βέβαια, όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν σε μια κοινωνία, τόσο περισσότερα θα υπάρχουν και στα σχολεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η συζήτηση γύρω από το τέλος της χρήσης της μάσκας στα σχολεία μπορεί να συζητείται έντονα, ωστόσο φαίνεται πως πριν από το Πάσχα δεν πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι των Ειδικών της Επιτροπής, γεγονός που πιστοποιείται από τον αριθμό των κρουσμάτων.
COVID και γρίπη
Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην κοινωνικότητα και στην επιστροφή στις συναντήσεις μας, όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Νίκος Καρανταγλής, παιδίατρος και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Αυτό που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι έχουμε σχετικά αυξημένα ποσοστά γρίπης που δεν είναι συνηθισμένα σε κανονικές χρονιές. Δηλαδή, τις κανονικές χρονιές, πριν από τον COVID, τα προηγούμενα χρόνια, η γρίπη στην Ελλάδα ξεκινούσε στα τέλη της χρονιάς, περίπου τον Δεκέμβρη και σχεδόν τελείωνε στις αρχές της άνοιξης. Δεν είχαμε τέτοια δεδομένα ως τώρα, όμως τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε στα παιδιά περιστατικά γρίπης και αυτό που μπερδεύει την κατάσταση είναι ότι τα συμπτώματα είναι πολύ όμοια με αυτά του COVID».
Όμοια συμπτώματα
Τα συμπτώματα τουCOVID-19 και της εποχικής γρίπης είναι κοινά και αυτό φαίνεται πως δυσκολεύει τον εντοπισμό τους,όπως τονίζει ο κ. Καρανταγλής
«Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι όμοια με αυτά του COVID. Πρόκειται για συμπτώματα όπως πυρετός, στο ανώτερο αναπνευστικό, όπως συνάχι, βήχας, πονόλαιμος. Συμπτώματα γενικότερα στα παιδιά όπως καταβολή, δηλαδή να έχουν πόνους στα οστά και τις αρθρώσεις και λίγο πιο γενικευμένα συμπτώματα. Άρα, εκεί όταν βλέπουμε ένα παιδί να έχει τέτοια συμπτώματα και όταν έχουμε ένα αρνητικό τεστ για τον COVID θα πρέπει να σκεφτούμε και τη γρίπη. Στα περισσότερα παιδιά παρόλο που η γρίπη τα ταλαιπωρεί αρκετά, έχει καλοήθη πορεία. Όταν όμως θα δούμε ένα παιδί κουρασμένο με δυσκολία στην αναπνοή ή με έντονη κακουχία, τότε θα χρειαστεί σίγουρα να εξεταστεί από τον παιδίατρο του γιατί έχουμε μέτρα ανακούφισης και φάρμακα που θεραπεύουν τη γρίπη όταν εκδηλωθεί σε σοβαρές μορφές».
Περισσότερα περιστατικά
Η εκδήλωση της εποχικής γρίπης και η χρονική της διάρκεια στα παιδιά είναι πλέον διαφορετική και αυτό αποτελεί ένα πολύ παραγοντικό ζήτημα. «Ο συνδυασμός γρίπης και COVID κάνει τα πράγματα στην οικογένεια και τους γιατρούς πιο μπερδεμένα, αλλά αν κρατάμε όσο γίνεται τα μέτρα προστασίας και έχουμε στο νου μας όταν ένα παιδί που δεν φαίνεται να γίνεται καλύτερα μετά από δυο με τρεις ημέρες, πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή, τότε όλα θα πάνε καλά. «Εάν αναζητούσαμε στοιχειά του ΕΟΔΥ για την εποχική γρίπη στα χρόνια πριν την πανδημία, θα βλέπαμε ότι αυτή την περίοδο θα ήταν στο τελείωμα της. Αυτό που παρατηρούμε φέτος είναι περισσότερα περιστατικά τον Μάρτιο από όσα είχαμε τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο. Πρέπει να τονίσουμε ότι πάντα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης και για αυτό εμείς στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, και τη χρονιά που μας πέρασε κάναμε καμπάνια υπερ του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη» καταλήγει ο παιδίατρος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.04.2022