Δεν σήκωσε το γάντι τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αφού παρά τα αιτήματα Πολάκη, Γεροβασίλη και «87» για προσφυγή στην βάση για εκλογή αρχηγού, ο ίδιος παρέπεμψε οποιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία στο συνέδριο, στις 6 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το protothema.gr, στις 15:30 και μετά από 1,5 ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, η οποία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας τελευταίος και αφού είχαν τοποθετηθεί όλοι, απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων πως μία πρόταση μομφής στο πρόσωπό του θα πλήγωνε το κόμμα, ενώ «θα το ρευστοποιούσε μην προσφέροντας τίποτα». Όπως είπε δε, «πληγώνει και τον κόσμο μας επίσης είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο (ΠΓ) που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο».Κατά πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Κασσελάκης στο τέλος της τοποθέτησής του ζητούσε επίμονα από τους βουλευτές να δεσμευθούν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα.
Νωρίτερα, Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας κατά την συνεδρίαση της ΠΓ, ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη, να κηρύξει ο ίδιος πρόωρη προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες. Στις τοποθετήσεις αυτές συμφώνησε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έκανε λόγο για άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, τονίζοντας πως «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Από την άλλη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς φαίνεται να μην είναι θετικός στο ενδεχόμενο πρότασης μομφής, ενώ όπως έλεγε σε συνομιλητές του, «θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη» σημειώνοντας δε πως δεν θα έπρεπε να γίνει προεδρική εκλογή.
Αποχωρώντας από την Κουμουνδούρου, ο Παύλος Πολάκης σημείωσε πως «οι απόψεις μου είναι κρυστάλλινες και τις λέω στα όργανα».
Από την πλευρά της η κυρία Νοτοπούλου, σημείωσε πως «υπάρχει πρόβλημα δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε, υπάρχει πλήρης διάλυση του κόμματος με ευθύνη της ηγεσίας».
Η εμπλοκή στις αλλαγές Κασσελάκη
Η συνεδρίαση της ΠΓ ξεκίνησε λίγο πριν τις 14:00, ενώ σε αυτήν θα έπεφταν στο τραπέζι οι αλλαγές που πρότεινε σε Καταστατικό και όνομα του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που τελικώς δεν έγινε.
Σημειώνεται πως ούτως ή άλλων η συζήτηση αυτή φαινόταν πως δεν θα προχωρήσει αφού στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού οι συμμετέχοντες κατάφεραν να φτάσουν μόνο στο 10ο από τα 50 άρθρα του νέου καταστατικού, κάτι που προμηνύει πως πιθανόν να μην συζητηθούν σήμερα.
Δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί στον Κασσελάκη
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο Χρήστος Τσιγουρής στη τηλεόραση του OPEN για κάποιες από τις αλλαγές... οι συσχετισμοί δεν βγαίνουν, όπως για παράδειγμα το θέμα του ονόματος που δεν ενθουσιάζει τους περισσότερους. Είναι κάτι που συζητείται και αναμένεται να δούμε με ποια εκδοχή και τελική διατύπωση θα φτάσει στο συνέδριο. Ένα άλλο θέμα είναι ότι κάποιες από τις αλλαγές στοχεύουν στη δημιουργία ενός κόμματος που είναι διαφορετικό με άλλη δομή, καταστατικό και λειτουργία και λιγότερη λογοδοσία και έλεγχο της ηγεσίας έναντι των οργάνων, όπως πολλοί εκτιμούν. Είχαμε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Επιτροπής καταστατικού για το 1/5 των αλλαγών φαίνεται ότι υπάρχει κοινός τόπος αλλά υπάρχουν και ακανθώδεις ζητήματα όπως για την αναγκαστική αλλαγή εκλογικής περιφέρειας για όσους βουλευτές συμπληρώσουν τρίτη θητεία.
Αυτοί που θεωρούν ότι υπάρχει κοινός τόπος φαίνεται να υποστηρίζουν ότι οι όποιες διαφωνίες θα πρέπει να εκφράζονται στο πολιτικό επίδικο στο αν δηλαδή με βάσει της ψηφισμένες αποφάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί του εγχειρήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας.