Δεν εντοπίστηκαν ίχνη επικίνδυνων ουσιών από το φορτίο του μοιραίου Antonov το οποίο συνετρίβη στην περιοχή της Καβάλας, ενώ μετέφερε 11,5 πυρομαχικών. Αυτό επισήμανε στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. Γιάννης Αρτοποιός. Ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο σημείο, όπου υπήρξε άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών. Αυτή τη στιγμή, οι αρχές βρίσκονται στη β' φάση του σχεδίου, με στόχο των εντοπισμό και την ανάσυρση των σορών.
Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς εντοπίστηκαν και οι 8 σοροί του πληρώματος του μοιραίου Antonov. Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης έχει βρεθεί και αντικείμενο που πιθανολογείται ότι είναι το μαύρο κουτί. Λίγο νωρίτερα, το ΤΕΝΞ εισήλθε στη σκηνή της συντριβής προκειμένου να ερευνήσει και να σημάνει τα βλήματα, διαδικασία που προχωράει με γρήγορο ρυθμό.
Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά το «πράσινο φως» του ειδικού κλιμακίου του ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της πυρηνικής, βιολογικής και χημικής άμυνας, που κατέληξαν ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες (Χημικές, Βιολογικές, Ραδιολογικές και Πυρηνικές). Μετά την έρευνα και τη σήμανση των βλημάτων, θα ακολουθήσει η διαδικασία συγκέντρωσης και απομάκρυνσης ή επί τόπου εξουδετέρωσης, ανάλογα με την κρίση των πυροτεχνουργών.
Επίσης ειδικά συνεργεία βρίσκονται επί τόπου για να διασφαλίσουν ασφαλείς οδούς για τη διέλευση των κατοίκων, όπως και ειδικές δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε πως η λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης που είχαν εντοπίσει τα drones στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος δεν είναι ραδιενεργό ή βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, συνεργεία της ΕΜΑΚ έχουν ήδη μπει στο πεδίο και με ιδιαίτερη προσοχή προσπαθούν να περισυλλέξουν τις σορούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι σοροί του οκταμελούς πληρώματος θα μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κομοτηνή και από εκεί θα τις παραλάβουν οι διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς συνεχίζουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των πυρομαχικών που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση γύρω από τα συντρίμμια. Όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, το έργο των πυροτεχνουργών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερη προσοχή και για το λόγο αυτό δεν θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.
Αναπάντητα ερωτήματα
Τις αρχές πάντως απασχολούν κι άλλα αναπάντητα ερωτήματα πέρα από την επικινδυνότητα του φορτίου για τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε οπλικό υλικό. Αρχικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, δήλωσε πως το μεταγωγικό Antonov είχε τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές. Η πληροφορία αυτή όμως δεν επιβεβαιώνεται από τον οperator της ουκρανικής εταιρίας μεταφορών Meridian Air Cargo, Ντένις Μπογκντάρεβιτς, ο οποίος μιλώντας στο News247 είπε ότι το αεροσκάφος θα κατέληγε στο Αμμάν (και όχι στο Μπαγκλαντές).
Το αεροσκάφος εμφάνισε εν πτήση και πάνω από το βόρειο Αιγαίο φωτιά σε έναν από τους κινητήρες του και άλλαξε πορεία για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας. Τελικά το αεροσκάφος δεν έφτασε έως το αεροδρόμιο και το σήμα του χάθηκε από το ραντάρ, πριν καταφέρει να φτάσει στο αεροδρόμιο, καθώς κατέπεσε φλεγόμενο πέριξ του οικισμού Παλαιοχωρίου Καβάλας. Ωστόσο αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί ο πιλότος του δεν επέλεξε να κατευθυνθεί προς τη Λήμνο που βρίσκεται σε κοντινότερη απόσταση από το αεροδρόμιο της Καβάλας. Τέλος, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως το σύστημα πυρόσβεσης δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα η συντριβή να προκαλέσει συνεχόμενες εκρήξεις, όπως ανέφεραν και οι κάτοικοι της περιοχής.