Ξεκίνησαν οι εργασίες του 34ου Συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με σύνθημα «Με οδηγό την Ιστορία μας, Δημιουργούμε το μέλλον μας», το οποίο πραγματοποιείται εν μέσω ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης το διάστημα 10-11-13 Μαρτίου 2022.
Το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚΘ που κανονικά έπρεπε να πραγματοποιηθεί πέρσι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να ολοκληρωθεί με την εκλογή νέας διοίκησης για την επόμενη τριετία.
Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης αναφερόμενος στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέφερε πως η Ελλάδα είναι προσηλωμένη «στο Διεθνές Δίκαιο, συμπλέει με τους εταίρους και τους συμμάχους μας και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ότι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και πρακτικές αναθεωρητισμού, δεν χωρούν στον 21ο αιώνα και δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανένα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καλαφάτης σημείωσε επίσης η κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. «Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος με γνώμονα την αύξηση του εθνικού εισοδήματος, την προστασία της εργασίας και τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας» είπε ο κ. Καλαφάτης.
«Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Και στα μνημόνια είμαστε ακόμα, και στην υγειονομική κρίση και υφιστάμεθα τις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» σημείωσε και καταδίκασε την επίθεση στην Ουκρανία ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης. «Οι δικοί σας αγώνες είναι και δικοί μας αγώνες» τόνισε ο Λάζαρος Κυρίζογλου.
«Πρόκειται για ένα συνέδριο που πραγματοποιείται κάτω από μια κρίση και έναν πόλεμο» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Αναφέρθηκε στα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες και κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι, προβλήματα που εντάθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση.
Ο Οργανωτικός Γραμματέας ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Συμπαραστεκόμαστε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό» δήλωσε και ζήτησε τερματισμό της εισβολής. «Τα ελληνικά συνδικάτα να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τον ουκρανικό λαό» σχολίασε. Ο κ. Μουτάφης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής και της πανδημικής κρίσης και σήμερα της ακρίβειας στους εργαζόμενους. Ζήτησε άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και ενέργειες, ώστε ο βασικός μισθός σύντομα να ανέλθει στα 800 ευρώ, που αποτελεί και αίτημα της ΓΣΕΕ.
Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των κομμάτων, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και οι εκπρόσωποι εργατικών συλλογικοτήτων από Ελλάδα και Κύπρο.
Αναλυτικότερα χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους της ΝΔ η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και αρμόδια Τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Αντώνης Σαουλίδης, εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής, εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Τομεάρχης Πολιτισμού, Γιώργος Κομνηνός, εκ μέρους του ΜΕΡΑ 25 το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ρένα Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής κ.α.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου παρακολούθησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σωκράτης Δωρής, ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς κ.α.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή με τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης και τις τοποθετήσεις των παρατάξεων.