Αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός των αγριόχοιρων στην περιοχή της Λαμίας με τα όποια μέτρα που έως σήμερα έχουν ληφθεί να μην αποδίδουν τα προσδοκώμενα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι πια καθημερινό φαινόμενο αγέλες να "εισβάλλουν" σε καλλιέργειες, να "βολτάρουν" σε χωριά ακόμη και και στις περιφερειακές συνοικίες της Λαμίας, ενώ λίγους μήνες πριν το φαινόμενο ήταν μάλλον περιορισμένο σε συγκεκριμένες περιοχές.
«Μέρα-νύχτα τα βλέπουμε στους δρόμους, στις καλλιέργειες, στα χωριά και μετράμε ζημιές. Προσπαθούμε να προστατευτούμε. Παλαιότερα, όταν άκουγαν ανθρώπινη φωνή έφευγαν. Τώρα, πλέον, δεν τους "ενδιαφέρει..."», αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μακρακώμης Πάνος Κοντογιώργος, ο οποίος αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, έχει έρθει τετ-α-τετ με αγέλες αγριόχοιρων σε δρόμους και χωριά. Τα παράπονα των αγροτών καθημερινά, για τις καταστροφές που προκαλούν στις καλλιέργειές τους και έντονες οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν. Περιφερειακά της πόλης οι κάτοικοι τα βλέπουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αποτρέψουν την παρουσία τους αποδεικνύονται "αδύναμα" να συγκρατήσουν τους αγριόχοιρους.
«Δυτικά της πόλης υπάρχει μία προστατευόμενη από τους κυνηγούς περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων. Εκεί έχει αναπτυχθεί ένας τεράστιος πληθυσμός από αγριόχοιρους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, τονίζοντας παράλληλα πως «όποια μέτρα κι αν ελήφθησαν μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τον πληθυσμό. Ο γρήγορος πολλαπλασιασμός τους έχει αυξήσει τον αριθμό τους σε εκατοντάδες».
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιάννης Καρέλλης διαπιστώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι προσπάθειες να συγκροτηθούν συνεργεία με την ευθύνη των κυνηγετικών συλλόγων αλλά και του Δασαρχείου ναυάγησε, μιας και πρόκειται για απαγορευμένη περιοχή και δίπλα στον αστικό ιστό». Σημειώνει επίσης πως «ακόμα και επιτρέπονταν με κάποιο τρόπο το κυνήγι, δεν υπάρχει κυνηγός που θα πάει εκεί, καθώς κινδυνεύει ο ίδιος, τα σκυλιά του αλλά και οι κάτοικοι...». Αναφέρει μάλιστα ότι έχουν χαθεί δεκάδες σκυλιά κυνηγών το τελευταίο διάστημα, συμπληρώνοντας πως «ακόμα και στην περίπτωση που κάποιες ομάδες κυνηγών θα έμπαιναν με σκυλιά για να διώξουν από εκεί, είναι ανώφελο καθώς είναι εκατοντάδες και θα γυρίσουν πίσω… Είναι αδιέξοδο».
Οι κυνηγοί που ασχολούνται χρόνια με το κυνήγι τους διαπιστώνουν πως «οι αγριόχοιροι έχουν αγριέψει ιδιαίτερα και αυτό γιατί έχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση μάχη με αγέλες από λύκους που κι αυτοί βρίσκονται σε υπερπληθυσμό. Έτσι, όταν βλέπουν άνθρωπο ή σκυλιά επιτίθενται...». Όπως λένε οι ίδιοι «μόνο στις περιοχές που έχουν αναπτυχθεί πολλοί λύκοι έχουν περιοριστεί οι αγριόχοιροι».
Την ίδια στιγμή δεκάδες καταγγελίες καταφθάνουν στο δημαρχείο της Λαμίας για να ληφθούν μέτρα περιμετρικά της πόλης, με τον δήμο να έχει σηκώσει "τα χέρια ψηλά", ζητώντας από τις δασικές υπηρεσίες να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
«Αν το επόμενο διάστημα δεν γίνει κάτι για να ελέγξουμε τον πληθυσμό είναι μαθηματικά βέβαιο ότι την επόμενη χρονιά οι αγέλες από τους αγριόχοιρους θα φτάσουν στις κεντρικές πλατείες της Λαμίας. Δυστυχώς, ως δήμος είμαστε αδύναμοι να λάβουμε μέτρα. Ζητάμε από τους αρμόδιους συνεχώς άλλα τίποτα ακόμη...» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος, θέλοντας έτσι να επισημάνει την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων.
Οι αναφορές και οι εκκλήσεις συσσωρεύονται και στις δασικές υπηρεσίες. Όχι μόνο για τη Λαμία αλλά για όλη τη κοιλάδα του Σπερχειού. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα. Οι δυνατότητες όμως περιορισμένες, καθώς πρόκειται για περιοχή που απαγορεύεται η οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα και είναι πολύ κοντά στον αστικό ιστό», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Δασών στη Φθιώτιδα Ανδρέας Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά άλλες πιθανές λύσεις του προβλήματος ο κ. Παπανδρέου σημειώνει: «Ήδη φτάνουν αιτήματα να ανασταλεί η απαγόρευση στη συγκεκριμένη περιοχή για ένα διάστημα 1 με 2 χρόνια για να υπάρξει μία ισορροπία. Έχουμε μελετήσει διάφορα σενάρια αλλά πρόκειται για περιοχή δίπλα στα σπίτια».
Κάθε βράδυ οι κυνηγετικοί σύλλογοι περιπολούν στην περιοχή για να αποτρέψουν τις αγέλες να κινηθούν προς την πόλη, ενώ για τον ίδιο λόγο τα περιπολικά της αστυνομίας κινούνται συνέχεια στους περιφερειακούς δρόμους. «Ο υπερπληθυσμός δεν μπορεί να ελεγχθεί με ευχές. Ακόμη κι αν επιτραπεί το κυνήγι δεν θα βρεθεί λύση, καθώς οι κυνηγοί δεν είναι διατεθιμένοι αφού κινδυνεύουν....», προσθέτει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου της Λαμίας Γιάννης Καρέλλης, καταδεικνύοντας το αδιέξοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στο περιαστικό περιβάλλον της πόλης της Λαμίας όσο και στα χωριά του κάμπου, όπου οι αγριόχοιροι έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη.