Ρεμπέτικα, αρμένικοι λυγμοί, αλλά και τζαζ και ποπ στιγμές της μουσικής της διαδρομής διασκευάζονται και είναι σαν να… «αναδημιουργούνται» στα χέρια τους. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη τα τραγουδά με το δικό της ξεχωριστό ερμηνευτικό τρόπο και δίνει μια νέα μορφή σε κομμάτια γνωστά, που όλοι λίγο πολύ αγαπήσαμε. O λόγος για τους «Τακίμ», το μουσικό σχήμα που αποτελείται από γνωστούς στο μουσικό χώρο σολίστες (Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος - κλαρίνο, Πάνος Δημητρακόπουλος - κανονάκι, Θωμάς Κωνσταντίνου - ούτι, λαγούτο, Γιώργος Μαρινάκης - βιολί, Κώστας Μερετάκης - κρουστά, Γιάννης Πλαγιαννάκος - μπάσο), οι οποίοι έχουν ένα ρεπερτόριο με στοιχεία από την κοινή παράδοση της Ελλάδας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. «Οι ‘Τακίμ’ είναι ένα γκρουπ που παρακολουθώ χρόνια, στην ουσία από τότε που ξεκίνησαν», λέει στη «ΜτΚ» η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Άλλωστε, με τους περισσότερους έχει συνεργαστεί σε δικές της δουλειές, που εκείνοι συμμετείχαν ως σολίστες. «Είναι μια ομάδα καταπληκτικών μουσικών, κορυφαίοι δεξιοτέχνες ο καθένας στο όργανο που παίζει και νομίζω είναι ό,τι πιο σπουδαίο και υποσχόμενο έχει να επιδείξει ο τόπος αυτήν τη στιγμή στην παραδοσιακή μουσική, την οποία υπηρετούν με έναν συνεπή, σημερινό, δυναμικό και καθόλου φολκλόρ τρόπο», συμπληρώνει.
Ήταν επομένως πολύ εύκολο το σχήμα και η ερμηνεύτρια να δουλέψουν μαζί. Η σύμπραξή τους ξεκίνησε με το τραγούδι «Την ίδια στιγμή να ζούμε», που ηχογράφησαν πέρυσι, το οποίο οι «Τακίμ» ενορχήστρωσαν με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Στην πορεία το κομμάτι αυτό έγινε η αφορμή για να συναντηθούν και επί σκηνής, δίνοντας παράλληλα τον τίτλο του συναυλιακού προγράμματος, το οποίο παρουσιάστηκε ήδη στο Ηρώδειο, ενώ θα ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη.
Η ερμηνεύτρια απολαμβάνει τις διασκευές που εντάσσονται στο πρόγραμμα. «Οι διασκευές είναι πάντα ανανεωτικές, ιδίως όταν γίνονται από μια ομάδα σαν τους ‘Τακίμ’. Μια καλή διασκευή δίνει μια δεύτερη ζωή σ’ ένα τραγούδι. Το σχήμα είναι αφιερωμένο στη δημοτική και παραδοσιακή μας μουσική, αλλά τελικά εξελίσσεται σε μία ομάδα, η οποία μπορεί να ενορχηστρώσει και να διασκευάσει οτιδήποτε. Κι εδώ δεν μιλάμε απλά για διασκευές, αλλά για μια συνάντηση κόσμων: του κόσμου του τραγουδιού που λέμε ‘έντεχνο’ και του παραδοσιακού ήχου», τονίζει.
Με συμπρωταγωνίστρια μια «MOYSA»
Αν σ’ όλα αυτά προσθέσει κανείς και τη συμμετοχή που έχει στο πρόγραμμα η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τότε το ενδιαφέρον για τη συναυλία αυξάνεται. «Η MOYSA μέσα από τις ενορχηστρώσεις και τη διεύθυνση του Νίκου Πλατύρραχου, που γνωρίζει πολύ καλά το ρεπερτόριό μου, γίνεται συμπρωταγωνίστρια σε αυτήν την παράσταση. Στην ουσία εδώ μιλάμε για μια αναγέννηση του ρεπερτορίου», επισημαίνει η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η γνωριμία της με τη MOYSA έγινε πρόσφατα. «Από όταν πρωτογνώρισα τα παιδιά στις πρόβες και τώρα που έχω και την εμπειρία της παράστασης του Ηρωδείου, έχω να πω ότι θαυμάζω το συγχρονισμό και το πάθος τους, τη φωτεινή τους διάθεση και τη χαρά στα πρόσωπά τους στη διάρκεια της συναυλίας. Χαίρομαι που θα ξαναπαίξουμε μαζί στη Θεσσαλονίκη».
«Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, οι επιθυμίες σου είναι πάντα οι ίδιες»
Ερμηνεύτρια υψηλών απαιτήσεων που μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες στο ελληνικό τραγούδι, η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει μία σταθερή σχέση με την παράδοση, το ρεμπέτικο και το σμυρναίικο από το ξεκίνημα της καριέρας της. Από την άλλη, το μοναδικό της ηχόχρωμά της επιτρέπει να ερμηνεύει μοναδικά και τραγούδια δυτικότροπα -άλλωστε η φωνή της έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Μετά από όλη αυτή τη διαδρομή, τι άλλο απομένει για την ίδια και μέχρι πού φτάνουν οι δικές της αναζητήσεις; «Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, οι επιθυμίες σου είναι πάντα οι ίδιες: ωραίες κι ενδιαφέρουσες συνεργασίες, αναζήτηση της έκπληξης, ταξίδια στην Ελλάδα και όχι μόνο για να παρουσιάζεις τη δουλειά σου κι ένα ρεπερτόριο που να αντέχει στο χρόνο. Είμαι ευτυχής και ευγνώμων για όσα έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια», καταλήγει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ελευθερία Αρβανιτάκη / «Τακίμ»: «Την ίδια στιγμή»
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τιμές εισιτηρίων: 32 ευρώ, 26 ευρώ, 22 ευρώ, 18 ευρώ, 16 ευρώ
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"