"Τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης, την εικόνα της πυριτιδαποθήκης και των φαντασμάτων του παρελθόντος και να καταστήσουμε το κοινό μας σπίτι, τα Βαλκάνια, σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας" τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ανοίγοντας το πρώτο Βαλκανικό Φόρουμ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
«Οι δυνατότητες των Βαλκανίων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να πιστεύουμε, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον ανταγωνισμό κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας στην περιοχή μας, όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» σχολίασε η κ. Χατζηγεωργίου προσθέτοντας ότι «αυτόν τον ανταγωνισμό, μαζί με άλλες μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται, εμείς πρέπει να τον αναδείξουμε, χτίζοντας γέφυρες και όχι υψώνοντας τείχη. Γέφυρες συνεργασίας και συνανάπτυξης, διακρατικών συμφωνιών και προσεγγίσεων που προάγουν αμοιβαία οφέλη για τα κράτη και τους λαούς μας και μας τοποθετούν στο κέντρο των οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων και όχι στο περιθώριο μιας ξεχασμένης γωνιάς της Ευρώπης».
Σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου το 1ο Βαλκανικό Forum, θέτει το ζήτημα της βαλκανικής συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας, των τεχνολογιών και της ενέργειας, της εξεύρεσης των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και της αξιοποίησης του επιχειρηματικού και τεχνολογικού δυναμικού.
Συνεργασία σε διακρατικά έργα
Στόχος να τεθούν στέρεες βάσεις κατασκευής «μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των δικτύων, όπως η σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, η Σιδηροδρομική Εγνατία, ο βαλκανικός κλάδος του EAST-MED PIPE αλλά και η ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) με προοπτικές επέκτασης και σε άλλες βαλκανικές χώρες.
Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών νομοτελειακά θα οδηγήσει στην προώθηση πολλαπλών οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και μεταξύ όλων των βαλκανικών κρατών. Θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και από άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, προωθώντας την κατασκευή μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών» όπως ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου – Βουδαπέστης, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Β. Μακεδονία και ακολούθως στην Σερβία, η σιδηροδρομική σύνδεση Μπίτολα – Φλώρινας, η κατασκευή του κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό Κοζάνη – Φλώρινα – Μπίτολα – Σκόπια, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και σταθμών, αλλά και η επαναλειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων".
Για ποιον χτυπά η καμπάνα;
H κ. Χατζηγεωργίου έκλεισε την ομιλία της με τα λόγια του Άγγλου ποιητή Τζον Ντον: “Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, πλήρες και αύταρκες. Κάθε άνθρωπος είναι τμήμα της ηπείρου, κομμάτι της στεριάς. Αν ένας σβώλος χώμα παρασυρθεί από τη θάλασσα η Ευρώπη μικραίνει, σαν να 'χε καταβυθιστεί ένα ακρωτήρι, σαν να χανόταν το αρχοντικό των φίλων σου ή το δικό σου (...) γι’ αυτό μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιόν χτυπάει η καμπάνα, χτυπάει για σένα”.