Στην μάχη του... σταυρού, και μάλιστα του «πράσινου» σταυρού των φαρμακείων έχουν ριχτεί εδώ και περίπου τρεις βδομάδες ελεγκτές του δήμου Θεσσαλονίκης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, μετά από καταγγελίες πολιτών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους για τους πράσινους σταυρούς που βρίσκονται στην εξωτερική όψη των φαρμακείων της πόλης επιχειρώντας να ερευνήσουν εάν τηρείται ο νόμος.
Όπως λέει στο makthes.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, οι υπάλληλοι του δήμου έχουν πάρει σβάρνα τα φαρμακεία της πόλης, ελέγχουν και κάνουν συστάσεις προκειμένου όσοι δεν εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές. Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα αλλά έχουν γίνει συστάσεις. Σε περίπτωση που κάποιος φαρμακοποιός δεν συμμορφωθεί τότε θα ξεκινήσουν τα πρόστιμα και η βεβαίωση παραβάσεων, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 600 ευρώ και να κυμαίνονται ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.
«Ελέγχουν εάν οι φωτεινοί πράσινοι σταυροί αναβοσβήνουν, ποιο είναι το μέγεθος τους, εάν υπάρχουν διαφημιστικά μηνύματα από κάτω, κάτι που απαγορεύεται βάσει της φαρμακευτικής αλλά και της διαφημιστικής νομοθεσίας» αναφέρει ο κ. Ευγενίδης. «Οι πράσινοι σταυροί πρέπει να είναι καθαροί. Να μην έχουν μηνύματα ή θερμοκρασίες» σχολιάζει. «Δυστυχώς, αντί να βρούμε το πρόβλημα, μπαίνουμε σε λεπτομέρειες και χάνουμε την ουσία» υποστηρίζει ο κ. Ευγενίδης. «Οι υπάλληλοι ζητούν να εφαρμόσουμε έναν νόμο που δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιομορφίες του κάθε φαρμακείου» συμπληρώνει ο κ. Ευγενίδης.
O κ. Ευγενίδης ζητά από την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να είναι ελαστική σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου, καθώς όπως εξηγεί οι δέκα μέρες που δίνεται ως περιθώριο συμμόρφωσης είναι μικρό χρονικό διάστημα. Για το ζήτημα, η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Θα ζητήσουμε από τον δήμαρχο να δίνεται η δυνατότητα σε εκείνους που θεωρούν ότι δεν μπορούν να Κάνουν αλλαγές στα καταστήματά τους να κάνουν ένσταση και η ένσταση να εξετάζεται από ειδική επιτροπή που θα αποφασίζει επί των πραγματικών δεδομένων και λαμβάνοντας υπόψη την κάθε περίπτωση ξεχωριστά» λέει ο κ. Ευγενίδης.
Ο πρόεδρος του ΦΣΘ αναφέρει επίσης ότι έχει ζητηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου, δεδομένου ότι οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού έχουν αυξηθεί και η πρόοδος της τεχνολογίας διευκολύνει στην εξεύρεση σύγχρονων λύσεων.
«Από τους έως τώρα ελέγχους δεν έχει επιβληθεί κανένα απολύτως πρόστιμο. Έχουν γίνει συστάσεις και εκθέσεις αυτοψίας και έχει δοθεί χρονικό διάστημα προκειμένου να συμμορφωθούν οι φαρμακοποιοί» απαντά από την πλευρά του στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας.
Σημειώνεται πως στο νομό Θεσσαλονίκης υπολογίζεται πως τα φαρμακεία ανέρχονται σε 1300 και στο πολεοδομικό συγκρότημα σε 900.