Με προτεραιότητα τα σχολεία, συγκεκριμένα 9.000 σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα και σε εκατοντάδες δομές υγείας αρχίζει, με καθυστέρηση λίγων μηνών, λόγω των εκλογών (εθνικών και αυτοδιοικητικών) ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων, με στόχο την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.
Το πρόγραμμα, στο οποίο έχει άμεση συμμετοχή η αυτοδιοίκηση, κυρίως οι δήμοι, είναι υποχρεωτικό και τρέχει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο προσεισμικός έλεγχος είχε προαναγγελθεί πριν από το καλοκαίρι, με αφορμή το καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ενώ σήμερα «κλείδωσε», όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό των αρμόδιων φορέων, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου σε σχολεία και ιατρικές δομές, θα ακολουθήσουν τα δημόσια κτίρια που θεωρούνται κρίσιμα για τη λειτουργία της Διοίκησης, ειδικά σε περιόδους κρίσης (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) όπως είναι οι υποδομές της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας κλπ.
Συνολικά, από τα 80.000 δημόσια κτίρια εκτιμάται ότι σήμερα χρησιμοποιούνται περίπου τα 30.000, μαζί με τα περίπου 20.000 κτίρια των σχολείων και των νοσοκομείων.
Ειδικά για τα σχολεία, προτεραιότητα θα δοθεί σε 9.000 κτίρια τα οποία είναι χτισμένα την περίοδο 1960-1985 και δεν έχουν ελεγχθεί, ενώ αμέσως μετά θα ελεγχθούν τα υπόλοιπα 9.000 κτίρια για τα οποία είχε γίνει πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, με το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει (αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε) έπειτα από τον σεισμό της Αθήνας το 1999.
Ο αναλυτικός δευτεροβάθμιος έλεγχος, ο οποίος εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για περίπου το 10% των κτιρίων (περί τα 1.800 με 2.000 κτίρια) γίνεται με ειδικά όργανα, χωρίς να προκαλεί καταστροφές.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του ΟΑΣΠ από τα 20.000 κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης τα οποία θα ελεγχθούν άμεσα, το 23% είναι χτισμένο προ του 1960, το 42% μεταξύ 1961 και 1985, το 18% την περίοδο 1986-1995, το 9% τα έτη 1996-2000, το 6% μετά το 2000 και για το 2% δεν υπάρχουν στοιχεία.
Στη Θεσσαλονίκη, προσεισμικός έλεγχος πρόκειται να αρχίσει στα δημοτικά κτίρια της Καλαμαριάς μετά από αίτημα του δήμου για χρηματοδότηση που είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 2021 στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αφορά σε επιστημονική υπηρεσία για τη «Διενέργεια Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου σε κτίρια του δήμου Καλαμαριάς».
Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος θα διενεργηθεί σε 30 δημοτικά κτίρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 6 παιδικοί σταθμοί, 4 βιβλιοθήκες και 5 ΚΑΠΗ, ενώ ο Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος προγραμματίζεται σε 32 σχολικά συγκροτήματα.
Πλατφόρμα για την απογραφή των κτιρίων
Όπως τόνισε ο υπουργός κ. Κικίλιας, στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και έκτη παγκοσμίως, ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, αποτελούσε και αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτείας.
Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, κυρίως με τη θεσμοθέτηση αυστηρών Αντισεισμικών Κανονισμών, αλλά, «με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985, δημιουργείται η ανάγκη σε κτίρια που στεγάζονται κρίσιμες υποδομές να εξεταστεί η αντισεισμική φέρουσα ικανότητά τους». Το πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο ΟΑΣΠ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του την «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Απογραφής Κτιρίων», όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα καταχωρήσουν, εντός δύο μηνών, τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους, στα οποία στεγάζονται φορείς και κρίσιμες λειτουργίες, ενώ θα δηλώνουν το έτος κατασκευής τους, την οικοδομική άδεια, τα σχέδια και τις μελέτες αδείας, τις δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων κ.ά.
Μετά αρχίζει ο έλεγχος
Όπως γνωστοποίησε το αρμόδιο υπουργείο το ΤΕΕ προχωρά ήδη τη διαδικασία κατάρτισης των μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων.
Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.
Σκοπός του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου είναι:
* Να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία, εκτεθειμένος ή διαβρωμένος οπλισμός λόγω ελλιπούς συντήρησης, κακοτεχνίες, καθιζήσεις κ.τ.λ. και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
* Να καταγραφούν τα κτίρια της χώρας στα οποία στεγάζονται κρίσιμες εν γένει υποδομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
* Να βαθμονομηθούν τα κτίρια αυτά ως προς τη σεισμική τους διακινδύνευση σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΟΑΣΠ και ανάλογα με την κατάταξή τους να ακολουθήσει δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Υπενθυμίζεται ότι, είναι η πρώτη φορά όπου θεσπίζεται σαφές πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.12.2023