ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλενα Κουντουρά στη «ΜτΚ»: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελίσσεται, δυναμώνει, είναι η ελπίδα για το μέλλον

Βαγγέλης Στολάκης02 Απριλίου 2024

«Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τα πεπραγμένα της και θα αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ίδια την κοινωνία» αναφέρει μεταξύ άλλων στη «ΜτΚ» η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Έλενα Κουντουρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη πρόσφατα ζήτησε την παραίτηση του κ. Μητσοτάκη και την προκήρυξη εκλογών με την παρουσία μάλιστα διεθνών παρατηρητών. Το τελευταίο δε, προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα δεν είναι δημοκρατική χώρα και κάνατε αυτή την πρόταση; Η κυβέρνηση «βλέπει» σχέδιο αποσταθεροποίησης. Τι απαντάτε;

Η χώρα αποσταθεροποιείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που υποβαθμίζει το Κράτος Δικαίου και φτωχοποιεί την ελληνική κοινωνία. 

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τη Eurostat και πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Με ευθύνη της κυβέρνησης, τη χώρα έπληξαν οι υποκλοπές της ΕΥΠ, οι παράνομες παρακολουθήσεις μέσω Predator, οι παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές και τη δικαιοσύνη, οι διώξεις δημοσιογράφων, το έγκλημα των Τεμπών και η απόπειρα συγκάλυψής του. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του εγκαλεί αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση, επειδή παραβιάζει το Κράτος Δικαίου και μειώνει τη δημοκρατία, και της ζητά να συμμορφωθεί. 

Το τελευταίο σκάνδαλο της διαρροής από το υπουργείο Εσωτερικών των προσωπικών στοιχείων εκλογέων για κομματική χρήση γεννά σοβαρά ερωτηματικά για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την ενισχυμένη παρουσία διεθνών παρατηρητών που ήδη υπάρχουν στις εκλογικές διαδικασίες.

Το κόμμα σας στήριξε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γίνεται μία συζήτηση για συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων. Υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συνεργασία;

Η πρόταση δυσπιστίας ανάγκασε την κυβέρνηση να έρθει στη Βουλή και να κριθεί για τις απαντήσεις που έδωσε για το έγκλημα των Τεμπών και όλα τα σοβαρά σκάνδαλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και ενίσχυσε την πρόταση δυσπιστίας, ως η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, που είναι ανοικτή σε όλες προοδευτικές δυνάμεις και δρα ως γέφυρα συνεργασίας για το αναγκαίο μέτωπο απέναντι στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές. 

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δυναμιτίσει και να στοχοποιήσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε ακάθεκτη να συνεχίσει το επιζήμιο για τους πολίτες έργο της. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί, όπως δεν θα επιτρέψουμε καμία συγκάλυψη, καμία ατιμωρησία. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τα πεπραγμένα της και θα αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ίδια την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλέον πλέει σε... ήρεμα νερά; Η εσωστρέφεια του προηγούμενου διαστήματος έληξε ή απλά υπάρχει προσωρινή... εκεχειρία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγήκε δυνατός και ενωμένος από το συνέδριο, κλείνοντας το κεφάλαιο της εσωστρέφειας. Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης είναι μέσα στην κοινωνία για την κοινωνία. Οι ικανοί βουλευτές μας παράγουν καθημερινό έργο. 

Έμπειρα και διακεκριμένα στελέχη είναι στα think-tank μας. Και εμείς οι ευρωβουλευτές στην Ευρώπη, αγωνιζόμαστε για ανθρωποκεντρικές πολιτικές, για μία νέα σύγχρονη προοπτική για την πατρίδα μας. Με πρώτο ορίζοντα τις ευρωεκλογές, θα έχουμε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο που θα προκύψει από την κοινωνία, μέσα από την πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία των προκριματικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελίσσεται, δυναμώνει, είναι η ελπίδα για το μέλλον.

Ποιο είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών; Γιατί οι Έλληνες να επιλέξουν το πρόγραμμά σας;

Οι ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου είναι ορόσημο. Θα υπάρξει σκληρή αναμέτρηση δυνάμεων. Δεν πρέπει να ενισχυθούν οι ακραίες δυνάμεις και να επικρατήσει η ακροδεξιά ατζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η προοδευτική δύναμη που έχει στον πυρήνα της τον άνθρωπο, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργασιακών δικαιωμάτων, των κοινωνικών δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση της κοινωνίας. 

Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να είμαστε η δυνατή φωνή τους στην Ευρώπη. Παρουσιάσαμε ένα πλήρως κοστολογημένο σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην Ελλάδα και ενός δίκαιου, σταθερού φορολογικού συστήματος δεκαετίας, με φοροελαφρύνσεις για το 90% των πολιτών. 

Συγχρόνως, με το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα των 10 στόχων για την Ευρώπη που μας αξίζει, προτείνουμε ουσιαστικές λύσεις για τα εργασιακά δικαιώματα, την εξάλειψη των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, την σύγκλιση μισθών, συντάξεων και βιοτικού επιπέδου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και της κλιματικής κρίσης, με πράσινη και ψηφιακή μετάβαση κοινωνικά δίκαιη για όλους.

Στόχος της κάλπης είναι η διατήρηση της δεύτερης θέσης ανεξαρτήτως ποσοστού;

Στόχος είναι να φέρουμε κοντά μας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες που τους εκφράζει το πρόγραμμά μας και θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως τη μόνη ισχυρή πρόταση για να καλυτερεύσει η ζωή όλων μας στην Ελλάδα. Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, ώστε να διεκδικήσουμε να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δυναμώσει τη θέση της στην Ευρώπη. 

Επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες, γυναίκες, νέοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να έχουν ίσες ευκαιρίες για μία ζωή με αξιοπρέπεια. Για δωρεάν δημόσια υγεία για όλους, δημόσια παιδεία και πραγματική ανάπτυξη, με οφέλη για όλες τις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο για λίγους και ισχυρούς.

Διεκδικείτε μία δεύτερη θητεία στο ευρωκοινοβούλιο. Ποια η εμπειρία σας τα τελευταία πέντε χρόνια και ποιος ο απολογισμός σας;

Σε αυτήν την ταραχώδη θητεία στην Ευρώπη αντιμετωπίσαμε τις αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας, του αντίκτυπου των πολέμων, της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού.

 Εργαστήκαμε εντατικά με σκληρές διαπραγματεύσεις, εκθέσεις και ψηφίσματα για το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών και της πατρίδας μας. Ήμουν εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύο εμβληματικές εκθέσεις για την οδική ασφάλεια έως το 2030 και τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά. Ήμουν επίσης εισηγήτρια σε μία σειρά φακέλων για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία ILO 190, την επικαιροποίηση της οδηγίας για το τράφικινγκ, την ενισχυμένη εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. 

Είμαι πολύ περήφανη που αγωνίστηκα και πετύχαμε εμβληματικές νίκες στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενδυνάμωση των γυναικών, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, με την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την ευρωπαϊκή οδηγία που έρχεται προς ψήφιση. 

Διεκδίκησα την οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Με πρωτοβουλία μου συντάχθηκε η έκθεση-ψήφισμα για την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό, που έχει κορμό την πετυχημένη ελληνική τουριστική πολιτική που υλοποιήσαμε όταν διατέλεσα υπουργός Τουρισμού και έφερε ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. 

Ήμουν εισηγήτρια σε τέσσερις σημαντικούς φακέλους, το Data Act, το ΑΙ Act, to ψηφιακό πορτοφόλι και το Gigabit, με οφέλη για πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Είναι μεγάλη τιμή που το έργο μου αναγνωρίστηκε και συγκαταλέγομαι στους 5 πιο επιδραστικούς Έλληνες Ευρωβουλευτές, και στους 20 με τη μεγαλύτερη πολιτική και νομοθετική επιρροή σε σύνολο 705 ευρωβουλευτών στις μεταφορές και τον τουρισμό. 

Εάν οι συμπολίτες μας με επιλέξουν ξανά να τους εκπροσωπήσω και να είμαι η φωνή τους στην Ευρώπη θα αγωνιστώ με το ίδιο πάθος για τη βελτίωση της ζωής τους, απέναντι στις προκλήσεις της επόμενης πενταετίας. Στόχος μου είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη, με ισχυρούς μισθούς, μείωση του κόστους διαβίωσης, βελτίωση της ποιότητας ζωής, καλύτερες θέσεις εργασίας και περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης, γιατί οι Έλληνες αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.03.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.