«Είναι μεγάλη η ανάγκη να μιλάμε για τη νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα που δεν θα αφήνει περιθώρια για εθνικισμούς και διαλυτικούς αστερίσκους. Πρέπει να ξανασυναντηθούμε στα όσα μας ενώνουν και να κοιτάμε το αύριο χωρίς να μένουμε καθηλωμένοι στο χθες» τονίζει η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια και δημοσιογράφος Ελεονώρα Μελέτη.
Η υποψήφια ευρωβουλευτής σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» σημειώνει το φιλελεύθερο και φιλοευρωπαϊκό πνεύμα της ΝΔ και τονίζει ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει «να ενισχύσουμε την πίστη και την αφοσίωσή μας στις αξίες της Ευρώπης», ενώ επισημαίνει την ανάγκη της συμμετοχής στην κάλπη.
Όσο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα σημειώνει τη φράση «σαν τη Xαλκιδική δεν έχει», ενώ υπενθυμίζει ότι η Θεσσαλονίκη «έχει σταθεί άξιος πρεσβευτής των ευρωπαϊκών αξιών».
Κυρία Μελέτη, τι γυρεύει μία επιτυχημένη δημοσιογράφος, τηλεπαρουσιάστρια, ραδιοφωνική παραγωγός και blogger στη μάχη για την εκλογή της στην Ευρωβουλή; Γιατί μπλέκετε με την πολιτική;
Ξεχάσατε να αναφέρετε και συγγραφέας (γελάει) δύο βιβλίων κοινωνικοψυχολογικού περιεχομένου. Η αλήθεια είναι πως δεν νιώθω ακριβώς ότι «μπλέκω» με την πολιτική, γιατί με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι εγώ τη πολιτική, που τη θεωρώ το μοναδικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να αλλάζουμε και να διαμορφώνουμε τη πραγματικότητα γύρω μας, θα μπορούσε να πει κανείς πως «πολιτική» έκανα και μέσα από τη δημοσιογραφία, θίγοντας καυτά κοινωνικά ζητήματα στις εκπομπές έρευνας και τα pod casts μου, δίνοντας βήμα σε ανθρώπους που η κοινωνία είχε στο περιθώριο και δεν έδινε χώρο να βιώνουν αυθεντικά και λειτουργικά τη ζωή τους, γράφοντας τα άρθρα μου γύρω από την κοινωνική επικαιρότητα, ακόμα και παίρνοντας θέση σε όλα τα ζητήματα ακόμα και μέσα από τις πιο ψυχαγωγικές και ανάλαφρες εκπομπές που έχω παρουσιάσει. Αυτό που ουσιαστικά επιδιώκω μέσα από την υποψηφιότητά μου για μία θέση στην Ευρωβουλή είναι να μπορέσω όλες αυτές τις ανησυχίες που έχω να καταφέρω να τις εκφράσω μέσα από πιο επίσημους θεσμούς, διεκδικώντας ταυτόχρονα με έναν πιο δραστικό και ουσιαστικό τρόπο, πιθανές λύσεις. Στην πράξη, νιώθω ότι από κριτής, επιδιώκω να γίνω κρινόμενη και από αποδέκτης καταστάσεων συνδιαμορφωτής.
Τι θεωρείτε ότι λείπει σήμερα από την Ευρωβουλή και γενικότερα από την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει;
Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να ενισχύσουμε την πίστη και την αφοσίωσή μας στις αξίες της Ευρώπης και να βλέπουμε τη δική μας θέση προόδου και μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Και εσείς; Ποια είναι η δική σας ατζέντα και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε σε περίπτωση εκλογής; Θα είναι η κοινωνική επικαιρότητα; Και τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα;
Η κοινωνική επικαιρότητα ήταν ο λόγος για τον οποίο κάποιοι σκέφτηκαν πως θα μπορούσα να συνεισφέρω ως ευρωβουλευτής, προφανώς έχοντας γνώση για τη μέχρι τώρα, εθελοντική κοινωνική δράση μου, γύρω από θέματα που διαμορφώνουν την ευρύτερη κοινωνική ευρωπαϊκή και εθνική ατζέντα. Ανθρώπινα δικαιώματα, ευάλωτες ομάδες, θέματα ψυχικής υγείας και ανθεκτικότητας, βία ανηλίκων, ενδοοικογενειακή βία, κοινωνική και φυλετική ανισότητα, η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία ήδη απασχολούν τις ευρωπαϊκές επιτροπές στις οποίες θα ήθελα να εργαστώ και πιστεύω πως έχω πολλά να προσφέρω σε περίπτωση που εκλεγώ. Όλα αυτά τα χρόνια έχω βρεθεί πολλές φορές δίπλα σε κακοποιημένες γυναίκες, εγκαταλελειμμένα παιδιά, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, ενώ και η ίδια ως γυναίκα, μητέρα, επαγγελματίας έχω βιώσει ανησυχίες, ανισότητες, και συμπεριφορές που με κάνουν να αφουγκράζομαι την ανάγκη εκεί που υπάρχει, αλλά και την ορμή για την αποκατάσταση της αδικίας.
Τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο σας με τον τίτλο «Το όνειρό μου ήταν πάντα ένα μωβ ποδήλατο; Εξηγείστε μας καταρχάς τον τίτλο του; Τι περιλαμβάνει; Και ποιο είναι το μήνυμά του;
Ο τίτλος παίζει έναν πολύ κομβικό ρόλο στο αφήγημα του βιβλίου και ουσιαστικά εκεί κρύβεται και ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα που θέλω να περάσω κάνοντας μία πραγματική κατάθεση ψυχής, και μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια, με περίσσια ειλικρίνεια και χωρίς συστολή, για το δικό μου προσωπικό τραύμα συναισθηματικής και ψυχολογικής κακοποίησης. Αυτά τα είδη κακοποίησης αποτελούν ένα πολύ σοβαρό κεφάλαιο της ψυχικής υγείας, θύματα του οποίου γίνονται καθημερινά χιλιάδες κόσμου, χωρίς καν να είναι σε θέση να αναγνωρίζει ότι κακοποιείται. Στόχος του βιβλίου είναι να αφυπνίσει τον αναγνώστη ώστε να μπορεί να καταλαβαίνει πότε υφίσταται συναισθηματική και ψυχολογική βία, να είναι σε θέση να κατανοεί το γιατί, αλλά κυρίως να πετυχαίνει την ενδυνάμωση του εαυτού του με στόχο την ψυχική ανθεκτικότητα, το απόλυτο όπλο έναντι σε κάθε μορφή βίας.
Πώς κύλησε μέχρι στιγμής η προεκλογική εκστρατεία; Είχε δύσκολες στιγμές με bullying; Είχατε ευχάριστες εκπλήξεις;
Όλη αυτή η περίοδος προεκλογικής εκστρατείας είναι κάτι πολύ καινούριο και ξένο για μένα, ωστόσο θέλω να πιστεύω πως είμαι καλή μαθήτρια και προοδεύω κάθε μέρα. Σαφώς την περίοδο αυτή έχει επιχειρήσει να κάνει πιο δύσκολη η απρόκλητη, οργανωμένη επίθεση που δέχομαι από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί με τίποτα να με αποπροσανατολίσει από τον στόχο μου. Στα ευχάριστα της περιόδου, συγκαταλέγεται για ακόμα μία φορά η αγάπη που μου εκφράζει ο κόσμος σε αυτή τη προσπάθεια, αλλά και η ουσιαστική στήριξη που δέχομαι από ανθρώπους, παλιούς γνώριμους αλλά και νέους φίλους, που έχουν εκφράσει την προθυμία τους να με βοηθήσουν όπως μπορούν, σε αυτή τη διαδρομή.
Τι ακούτε από τον κόσμο για τα θέματα της Ευρώπης;
Διάβασα σε μία πρόσφατη έρευνα ότι οι Έλληνες κατά ένα μεγάλο ποσοστό πιστεύουν πως η Ευρώπη θα διαλυθεί ή θα διασπαστεί τα επόμενα χρόνια, κάτι που υπογραμμίζει τη μεγάλη ανάγκη του να μιλάμε για τη νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα που δεν θα αφήνει περιθώρια για εθνικισμούς και διαλυτικούς αστερίσκους. Πρέπει να ξανασυναντηθούμε στα όσα μας ενώνουν, και να κοιτάμε το αύριο χωρίς να μένουμε καθηλωμένοι στο χθες.
Ένα μεγάλο ζήτημα στις ευρωεκλογές είναι το θέμα της συμμετοχής. Τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο που δεν έχει πειστεί για την ανάγκη να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές για να ψηφίσει;
Η ανάγκη να ασκεί κάποιος το εκλογικό του δικαίωμα θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε κάλπη. Αν αντιληφθεί ο κόσμος πόσο σημαντικό κέντρο λήψης αποφάσεων είναι η Ευρώπη, αλλά και πόση δύναμη έχει ο ίδιος με την ψήφο του, δεν νομίζω να θελήσει ποτέ ξανά να απέχει κανείς από την όποια διαδικασία εκλογών. Η εξουσία είναι στα χέρια των ψηφοφόρων, όχι των πολιτικών. Ο καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να παίρνει μέρος στη διαμόρφωση της πραγματικότητας στην οποία θα κληθεί να ζήσει, ώστε να δικαιούται να έχει απαιτήσεις αλλά και το δικαίωμα να γκρινιάζει όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως προσδοκά.
Γιατί να επιλέξει κάποιος το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις 9 Ιουνίου;
Η ΝΔ διαθέτει ένα ψηφοδέλτιο με ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι την επόμενη ημέρα που εκλεγούν είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν αυτή την αποστολή, με φιλελεύθερο και φιλοευρωπαϊκό πνεύμα. Σίγουρα ανάμεσα στους 42 υποψήφιους θα μπορέσει να βρει 4 που θα νιώσει ότι θα τον εκπροσωπήσουν επάξια στο ευρωκοινοβούλιο, αρκεί πρώτα να έχει κάνει την ενδελεχή μελέτη του.
Για το τέλος ένα δικό σας μήνυμα για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ποιο θα ήταν;
Σαν τη Xαλκιδική δεν έχει (γελάει). Η αλήθεια είναι πως ναι μεν ο ευρωπαϊκός παλμός χτυπά δυνατά σε όλη την επικράτεια, η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να ξεχνά ποτέ πως έχει σταθεί άξιος πρεσβευτής των ευρωπαϊκών αξιών, ούσα η πόλη που το 1997 αναδείχθηκε ως η 13η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ το 2014 ανακηρύχθηκε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας. Ραντεβού λοιπόν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου!
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.05.2024