Στο Αρσάκειο Γυμνάσιο βρέθηκε χτες, Κυριακή 14 Απριλίου το απόγευμα η Ελεονώρα Ζουγανέλη, όπου μαζί με τους μουσικούς της και περίπου 120 παιδιά πραγματοποίησαν την κεντρική πρόβα τους πριν τη σημερινή συναυλία που διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη.
Στο περιθώριο της πρόβας, η γνωστή καλλιτέχνης έμαθε τη λειτουργία του λογισμικού EyeHarp από την πρέσβειρα του προγράμματος Δρ. Μαρία Βαρσαμά και έπαιξε μουσική για πρώτη φορά με τα μάτια. «Το να μπορούν άτομα με τετραπληγία και κινητικά προβλήματα να διδάσκονται και να παίζουν μουσική συνιστά θαύμα», δήλωσε στο makthes.gr.
«Είμαι χαρούμενη που με προσκαλέσανε οι διοργανωτές να είμαι εδώ μαζί τους σε αυτή τη συναυλία. Για να πω την αλήθεια μου αρέσει πάρα πολύ να έρχομαι σε επαφή με παιδιά, να τραγουδάω μαζί τους, να μπαίνω στη διαδικασία της πράξης του να κάνω ένα live και να παρουσιάζω αυτά που τόσο πολύ αγαπώ. Αυτή η συνθήκη επειδή το βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον και πριν λίγο που έμαθα και για το λογισμικό EyeHarp, πραγματικά και πρακτικά από την πρέσβειρα του προγράμματος, την κ. Βαρσαμά και έπαιξα μουσική με τα μάτια, κατάλαβα ότι είναι ένα θαύμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για την Ελεονώρα, η μουσική είναι ούτως η άλλως ένας σύνθετος τρόπος δημιουργίας. Απαιτεί πολύ συγκέντρωση, ικανότητες, παράλληλες δράσεις και σκέψεις. Γι’ αυτό άλλωστε και βρίσκει πάρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα παιδί που πάσχει από κάποια αναπηρία, μπορεί να μπει στον κόσμο της μουσικής μέσω ενός λογισμικού, όπως είπε.
«Είναι και πολύ θεραπευτική η μουσική αυτή καθαυτή. Για αυτό και όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το πρόγραμμα είναι φανατικοί στη στήριξη του. Και εύχομαι να μαθευτεί και να γίνουν κι άλλοι κοινωνοί του. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο να βρίσκουν τρόπο να είναι δημιουργικοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το πως την προσέγγισαν οι άνθρωποι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του EyeHarp για να τραγουδήσει στη συναυλία με τίτλο «Σμίγοντας τον Κόσμο: Ένα σχολείο ...μια αγκαλιά για όλους», η οποία προετοιμάζεται πυρετωδώς εδώ και αρκετούς μήνες και θα λάβει χώρα απόψε το βράδυ στην εσωτερική σκηνή της Μονής Λαζαριστών, η κ. Ζουγανέλη αποκάλυψε πως την προϊδέασε θετικά η Νατάσα Μποφίλιου η οποία ήταν η πρώτη που συμμετείχε σε παρόμοια συναυλία στη Θεσσαλονίκη, το 2019 μέσω του EyeHarp.
Σχετικά με τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει επί σκηνής με τη σύμπραξη της χορωδίας αποτελούμενης από σχεδόν 200 παιδιά και 13 μουσικούς με τετραπληγία και άλλες αναπηρίες, η κ. Ζουγανέλη δήλωσε πως θεωρεί ότι η συναυλία θα κυλήσει ομαλά.
«Έχουμε όλη τη διάθεση να συμβεί, τα παιδιά ακόμα περισσότερο. Κι εμείς είμαστε πολύ ανοιχτοί, θέλουμε να μπούμε κι εμείς σε αυτή την εμπειρία. Δηλαδή και για μας είναι πρωτόγνωρο. Ελπίζω ότι θα αφεθούμε να ταξιδέψουμε και ότι δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα αλλά και πρόβλημα ωστόσο να υπάρξει, είναι ωραίο να βρισκόμαστε για να τα ξεπερνάμε τα προβλήματα.
Αναφορικά με το αν έχει ξαναβρεθεί σε συναυλία συμπράττοντας επί σκηνής με παιδιά με τετραπληγία ή κινητικά προβλήματα, δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά και πως δεν σκέφτηκε ούτε ένα δευτερόλεπτο τα όποια προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν. Αντ’ αυτού, δέχτηκε αμέσως την πρόταση.
Η Ελεονώρα Ζουγανέλη, θα παίξει για πρώτη φορά στην εσωτερική σκηνή της «Μονής», ωστόσο έχει ξαναπαίξει στην ανοιχτή πολλές φορές με την πρώτη να είναι σε συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου το 2006.
Σε ερώτηση για το αν γνώριζε το EyeHarp πριν της γίνει πρόταση να συμμετάσχει στη συναυλία, η καλλιτέχνης δήλωσε πως δεν το γνώριζε αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένη πως όσο πιο γνωστό γίνεται το πρόγραμμα, οι καλλιτέχνες θα αρχίσουν να ευαισθητοποιούνται περισσότερο.
«Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δε θα ήθελε να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Απλώς δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστό και γι' αυτό εύχομαι να γίνει για να έχει ανάπτυξη και συνέχεια. Αναφορικά με την ευκαιρία που προσφέρει το EyeHarp σε κάποιο άτομο με τετραπληγία να παίξει μουσική και να γίνει ακόμη και επαγγελματίας μουσικός όπως η Αλεξάνδρα Κερλίδου, η Ελεονώρα Ζουγανέλη θα ήθελε να δει περισσότερους μουσικούς με αναπηρίες στις μουσικές σκηνές. Ωστόσο όπως τόνισε η συμμετοχή τους ή μη και η καριέρα τους στη μουσική έχει να κάνει και από τους ίδιους αλλά και από την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Η συναυλία γίνεται απόψε στις 19.00 και σε αυτή συμμετέχουν πέρα από τη Χορωδία του Αρσακείου, τα παιδιά της παιδικής χορωδίας του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και τα παιδιά της παιδικής χορωδίας της ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και παιδιά σχολείων διαφόρων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος της είναι η ανάδειξη της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η μουσική δεν έχει όρια και είναι για όλους.