Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια, τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών και το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ μιλά στη «ΜτΚ» η υφυπουργός Εσωτερικών, με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Ποια είναι τα οφέλη που προέκυψαν για τη χώρα μετά την επίσκεψή σας με τον πρωθυπουργό στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας;
Η επίσκεψη στα Σκόπια ήταν ιστορική όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Αρχίζει μια νέα εποχή οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης των λαών, η οποία θα συμβάλει στη γεφύρωση πολλών ακόμη ανοιχτών θεμάτων.
Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας είναι απτές αποδείξεις των θετικών προοπτικών που ανοίγονται, όπως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τη χώρα μας, οι συμφωνίες στο ενεργειακό πεδίο, το σχέδιο για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού από τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα διυλιστήρια της Βόρειας Μακεδονίας ΟΚΤΑ, η δημιουργία νέου συνοριακού σταθμού, η απόφαση για σύσταση επιτροπής για τα εμπορικά σήματα. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ περισσότερα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας; Πώς αποτιμάτε τη στάση του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας σε σχέση με την επίσκεψη στα Σκόπια;
Έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αναβαθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και σίγουρα, είτε σε γεωπολιτικό είτε σε επιχειρηματικό επίπεδο, δημιουργεί τις βάσεις για έναν νέο ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Ανοίγονται νέες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας και χρηματοδότησης διακρατικών έργων υποδομής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και πολλές δυνατότητες για τους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας, με τη σύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη, τη σιδηροδρομική Εγνατία, τους ενεργειακούς αγωγούς TAP και East Med.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, αποδείχτηκε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, αλλά και από τη μεγάλη συμμετοχή στα Σκόπια. Πολλοί έλληνες επιχειρηματίες ήδη επενδύουν στη γειτονική χώρα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε να αναπτύξουν περισσότερο τις επενδύσεις τους, αλλά και να υπάρξουν και νέοι επενδυτές με βάση τις δυνατότητες που δημιουργούνται.
Η διοργάνωση του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μπορεί να αποτελέσει μία μόνιμη δομή συζήτησης με τις χώρες των Βαλκανίων;
Το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ που έγινε την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου με τη συμμετοχή υπουργών από τις βαλκανικές χώρες, φορέων, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων επιμελητηρίων και τραπεζών είχε ως αντικείμενο τις διαβαλκανικές υποδομές και δίκτυα συνανάπτυξης ως μοχλούς προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Τα συμπεράσματα ήταν πολύ σημαντικά και στόχος είναι να υπάρχει συνέχεια. Άλλωστε είμαστε μόνο στην αρχή, στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει η Βόρεια Ελλάδα το κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω της συνανάπτυξης των βαλκανικών χωρών. Σε αυτή τη λογική το Βαλκανικό Φόρουμ νομίζω ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.
Στις επερχόμενες εκλογές όλων των βαθμίδων φαίνεται ότι η Συμφωνία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εκλογική συμπεριφορά των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης. Φοβάστε ότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι αδιαμφισβήτητη και σεβαστή η ευαισθησία των κατοίκων και από εμένα αλλά και από όλη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Δεν νομίζω, ωστόσο, ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, όπως λέτε, την εκλογική συμπεριφορά των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, η μείωση της ανεργίας, η άμβλυνση των κοινωνικών αδικιών, της εργοδοτικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης, η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε αυτές ακριβώς τις προτεραιότητες από την πρώτη στιγμή και πέτυχε πολλά στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της κοινωνίας και της διαφάνειας. Η δημιουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του ποσοστού της ανεργίας αποδεικνύουν με πράξεις την κοινωνική πολιτική ως προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου.
Έχετε κατηγορηθεί εσείς και η προκάτοχός σας κ. Νοτοπούλου ότι τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης οργανώσεων νέων και ΑμεΑ αποτελούν «προεκλογικά δωράκια». Τι απαντάτε;
Έχω απαντήσει πολλές φορές και μάλιστα με αριθμούς. Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο με τα fake news και την απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και των συστημικών μέσων ενημέρωσης να συκοφαντούν, λόγω έλλειψης επιχειρημάτων. Η κοινωνική πολιτική είναι μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και θα συνεχίσει να είναι. Έχουμε υλοποιήσει, από την περίοδο που ήταν η κ. Νοτοπούλου υφυπουργός, τα προγράμματα «Νεανικές Δράσεις» και «Στηρίζω», και συνεχίζουμε με ένα νέο πρόγραμμα για φορείς πολιτισμού, περιβάλλοντος και τοπικών ποιοτικών προϊόντων, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Μέριμνα του υπουργείου είναι να χρηματοδοτηθούν με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια, σύλλογοι που παράγουν έργο και πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σας για το επόμενο χρονικό διάστημα σε σχέση με το ΥΜΑΘ;
Το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ανέλαβα στο υπουργείο είναι μικρό, ωστόσο οι βάσεις έχουν μπει, ώστε το ΥΜΑ-Θ να αποτελέσει ένα υπουργείο παραγωγικό με ουσιαστικό και πολλαπλό ρόλο, που είναι κοντά στους πολίτες και μεριμνά για τη διευθέτηση προβλημάτων και ζητημάτων που προκύπτουν, από τον Έβρο μέχρι και την Καστοριά και τη Φλώρινα. Έχω ήδη επισκεφτεί τη Θράκη και έχω προγραμματίσει περιοδείες και στις υπόλοιπες περιφέρειες της Β. Ελλάδας, ώστε να συνομιλήσω με τους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες, να ακούσουμε τα προβλήματά τους και να δώσουμε απαντήσεις, μεσολαβώντας και συντονίζοντας το έργο της κυβέρνησης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Απριλίου 2019