ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ελευθερία» και στην… κορυφή του Ολύμπου (Φωτ.)

Εύρης Τσουμής13 Μαΐου 2021

Ποιος είπε πως η επιστροφή στην κανονικότητα αφορά μόνο τη ζωή και την καθημερινότητα στις πόλεις και στα χωριά όπου ζούμε; Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων φτάνει μέχρι και την… κορυφή του Ολύμπου!


Στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» στα 2650 μέτρα οι ετοιμασίες είναι πυρετώδεις κι όχι άδικα. Η είδηση πως μπορούν να ανοίξουν και πάλι στους επισκέπτες από τις 28 Μαΐου, έχει βάλει… στην πρίζα τον Αλέξανδρο Στύλλα και την ομάδα των ανθρώπων που εργάζονται σ΄ αυτό. Τώρα πρέπει να προλάβουν έτσι ώστε να είναι έτοιμοι, αφού έχουν ήδη προκρατήσεις ακόμα και για τις πρώτες μέρες της άρσης των μέτρων! Το καταφύγιο που βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών σε ύψος 2650m πήρε το όνομα του από το Χρήστο Κάκκαλο ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς ορειβάτες Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου το Μύτικα στις 2 Αυγούστου του 1913. Από το 2003 και μετά το καταφύγιο λειτουργεί και ως κέντρο αναρρίχησης και ορειβατικού σκι, γεγονός που φέρνει κάθε χρόνο στην περιοχή εκατοντάδες επισκέπτες απ΄όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου.

«Η καραντίνα και οι περιορισμοί μας έκοψαν μέρες αλλά δουλέψαμε πολύ καλά όλο τον υπόλοιπο καιρό, αφού ο κόσμος έβλεπε πως στο βουνό και το καταφύγιο μπορούσε να έχει μια διαφυγή από όλα αυτά που συνέβαιναν. Είναι για τους περισσότερους για απόδραση και για αυτό τρέχουν να εκμεταλλευτούν την κάθε μέρα» είπε στο makthes.gr o Αλέξανδρος Στύλλας.

Αυτά που έχουν να γίνουν όμως για να προλάβουν τις ημερομηνίες και να είναι έτοιμοι για τους πρώτους επισκέπτες που έχουν κάνει κράτηση εδώ και μήνες είναι πολλά. «Πρέπει να καθαριστούν τα μονοπάτια, έτσι ώστε με τα μουλάρια να ανεβάσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια. Επίσης να δούμε ποια από αυτά είναι ασφαλή για τους επισκέπτες και να βάλουμε τις ειδικές σημάνσεις και ποια όχι και να τα αποκλείσουμε. Επίσης πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία τα ενεργειακά συστήματα που έχουμε με τα φωτοβολταϊκά», πρόσθεσε ο κ. Στύλλας.

Οι συνθήκες όμως είναι αντίξοες κι ας μην έριξε φέτος πολύ χιόνι όπως άλλες χρονιές. «Χιόνι πολύ δεν έχει, αλλά έχει χιονούρες», σημεία δηλαδή όπου μαζεύεται πολύ χιόνι τα οποίο μπορεί να πέσει και να σκεπάσει τα πάντα. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και όλα να γίνουν σωστά γιατί προτεραιότητα έχει η ασφάλεια» πρόσθεσε. Στην περιοχή έπνεαν όλες τις προηγούμενες μέρες ισχυροί άνεμου που δυσκόλευσαν κάθε δραστηριότητα...


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.