ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η ισότητα των φύλων δεν θα μείνει ρητορική αναφορά

Κώστας Μπλιάτκας28 Ιουλίου 2019


Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις πρώτες της δηλώσεις έδωσε τον τόνο της δικής της εποχής, θέλοντας να υπογραμμίσει τη μάχη που θα δώσει για την ενίσχυση της συμμετοχής του ρόλου των γυναικών στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αλλά και για την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος τους στην εργασία, στην κοινωνία, στους θεσμούς. Πολλοί έκαναν λόγο για την ανατολή μιας εποχής στην Ε.Ε. με εντονότερη την παρουσία των γυναικών. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Έχει σημασία να μιλήσουμε με μία γυναίκα που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και εξελέγη κι αυτή, αυτόν τον πυκνό σε γεγονότα Ιούλιο του 2019, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την ευρωβουλευτή της ΝΔ και του Ε.Λ.Κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη.


Τι σημαίνει η εκλογή της κ. Φον Ντερ Λάιεν για την Ευρώπη; Εξελέγη με «ισχνή πλειοψηφία»…

Κέρδισε μια καθαρή νίκη, αλλά έχει, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, και μια ισχυρή αντιπολίτευση. Τέλος πάντων, όπως είπε και η ίδια, «στη δημοκρατία, η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία».

Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος και στην ενημέρωση που έκανε στους ευρωβουλευτές θα έλεγα πως την βρήκα «πολύ Ευρωπαία». Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες άλλωστε. Μίλησε για την κλιματική αλλαγή και για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, από την ανατολή μέχρι τη δύση, από το νότο στο βορρά. Ξέρει να παλεύει, είναι πολύτεκνη μητέρα, μορφωμένη και δραστήρια. Θα δούμε τη σύνθεση των επιτρόπων και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν. Είναι νωρίς για να την κρίνουμε, βέβαια. Έχει πάντως μπροστά της δυσκολίες και προκλήσεις.


Σε παλιές δηλώσεις της πάντως υπήρξε πολύ επιφυλακτική και όχι πάντα καλόπιστη για την Ελλάδα και εξέφρασε αντιρρήσεις για την ικανότητα της χώρας μας να έχει καλές επιδόσεις στα δημοσιονομικά και να κάνει βήματα εξόδου από την κρίση. Τι λέτε γι’ αυτό;

Ελπίζω ότι για την Ελλάδα θα έχουμε μία προεδρία που θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση. Γι’ αυτά που είπε ας πάρουμε υπόψη μας ότι τώρα έχουμε μία νέα, ισχυρή κυβέρνηση, φιλελεύθερη και απολύτως ευρωπαϊκής κατεύθυνσης. Να ξέρετε πάντως ότι είμαστε μαχητικοί οι ελληνίδες και οι έλληνες ευρωβουλευτές.


Ο πρωθυπουργός προτείνει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον έως τώρα εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ως νέο έλληνα επίτροπο. Πώς κρίνετε την επιλογή αυτή;


Είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι άνθρωπος μεγάλων ικανοτήτων με εμπειρία, γνώστης του ευρωπαϊκού κεκτημένου με όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που χρειάζονται για να επιτύχει. Σημειώστε ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους. Βέβαια θα είναι πολύ σημαντικό αν του ανατεθεί ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.


Τι προτεραιότητες έχετε βάλει για τη δουλειά σας ως αντιπροέδρου της Επιτροπής για την Ισότητα και τα Δικαιώματα των Γυναικών;

Σκοπός μας είναι σταδιακά με το έργο μας να συμβάλλουμε στη συνολική εξέλιξη της νομοθεσίας στον τομέα της ισότητας των φύλων. Η ισότητα των φύλων δεν μπορεί πια να παραμείνει μια ρητορική αναφορά και ένα στερεότυπο, αλλά πρέπει να διαπνέει οριζόντια όλες τις πολιτικές της Ε.Ε. Δεν μπορεί να παραμείνει άλλο αυτή η κραυγαλέα ανισότητα σε βάρος των γυναικών στις αμοιβές για την ίδια θέση στη δουλειά και τα αξιώματα, για τα ίδια προσόντα και τίτλους, για τις ίδιες ώρες εργασίας. Μέχρι πριν από τρία χρόνια είχα την έκθεση της «Γυάλινης Οροφής» (Glass Ceilings) για τα εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών σε ανώτερες θέσεις στην επιστήμη και την εκπαίδευση, και για την κατάκτηση της ίδιας αμοιβής για την ίδια εργασία.


Καταθέσατε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό με αφορμή τη νέα αύξηση μεταναστευτικών ροών. Τι ζητάτε;


Επισημαίνω ότι σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρο το μέτωπο από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου παρατηρούνται έντονα αυξητικές τάσεις στις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο χρονικό διάστημα 20 Ιουνίου - 20 Ιουλίου σημειώθηκε αύξηση έως 30% στις ροές.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι θα αναστείλει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων που έχει συνάψει με την Ε.Ε., αντιδρώντας στις κυρώσεις που της επέβαλε η Ένωση λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ. Νομίζω ότι η Ε.Ε. θα πρέπει γρήγορα να αξιολογήσει αυτήν τη σοβαρή εξέλιξη και να δει το σοβαρό κίνδυνο μονομερούς αθέτησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.


Για το Ηνωμένο Βασίλειο

και τον Μπόρις Τζόνσον


Με τον Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πλέον πως πολύ δύσκολα θα παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις;


Πιστεύω ότι τελικά το Ηνωμένο βασίλειο θα φύγει. Για το συμφέρον όμως και των Βρετανών και της Ε.Ε., θα πρέπει να φύγουν με βάση μια καλή και ισορροπημένη συμφωνία, την οποία είχαμε επιτύχει, με τις προσπάθειες όλων και της Επιτροπής, με τον κ. Μπαρνιέ.

Δεν θα είναι ίδια η Ε.Ε. χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτή η προοπτική έχει δύο αναγνώσεις. Θα φύγει μία μεγάλη χώρα, με μεγάλες δημοκρατικές και πολιτιστικές παραδόσεις, ευρωπαϊκή, έστω και με τον τρόπο της, κουλτούρα και ταυτόχρονα είναι η τρίτη οικονομική «αιμοδότρια» της Ε.Ε. με το χρηματοδοτικό πακέτο της. Από την άλλη, αυτή η προοπτική θα ισχυροποιήσει τις υπόλοιπες δυνάμεις, θα έλθουν πιο κοντά οι χώρες και θα υπάρξουν, εύχομαι, ουσιαστικές πολιτικές που θα μειώσουν το χάσμα μεταξύ βορρά και νότου, πράγμα που κάποιοι έβλεπαν υπεροπτικά και υποτιμούσαν.

*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Ιουλίου 2019.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.