Τη... δίψα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (σ.σ. ΜμΕ) για πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης και εξασφάλιση φθηνής χρηματοδότησης και εύκολα, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις που επιθυμούν, «μαρτυρά» η ανάρτηση άνω των 3.000 αιτημάτων που έγιναν, σε μόλις μιας εβδομάδα, στην πλατφόρμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (σ.σ. HDB) για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) προς τις 12 συνεργαζόμενες εμπορικές τράπεζες.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, στη διάρκεια της τοποθέτησής της σε αποψινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα - HDB. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, σκοπός του οποίου είναι να εδραιωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και στη συνέχεια να ενισχυθεί η εξωστρέφειά τους.
Επισημαίνεται ότι το Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, με στόχο να παρέχει στις ΜμΕ δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίων κίνησης ειδικού σκοπού με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Με την ενίσχυση και την ευημερία των υφιστάμενων και νεοσύστατων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), η HDB προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα και τα απαραίτητα κεφάλαια για επενδύσεις, αλλά και τη δυνατότητα να μειώσουν οι επιχειρήσεις το κόστος χρηματοδότησής τους.
«Το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ χτίζει πάνω στην επιτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδοτήσεων για τις ΜμΕ, είτε χρειάζονται κεφάλαια κίνησης είτε αναζητούν χρηματοδοτική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων τους. Εξασφαλίζουν εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, με σημαντικές επιδοτήσεις επιτοκίου, υψηλά ποσοστά συγχρηματοδότησης ή εγγύησης, μεγάλη περίοδο χάριτος αλλά και διάρκεια δανείων», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπακυρίλλου.
Τη θέση του ότι τέτοιου είδους προγράμματα στηρίζουν μέχρι και τον τελευταίο και πιο...μικρό επαγγελματία, διατύπωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει αποδειχθεί ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» στην προσπάθεια που καταβάλλεται να βοηθηθεί το επιχειρείν σε όλο του το εύρος, ώστε να εκσυγχρονιστεί, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επέλθει πρόοδος στη βάση της βιωσιμότητας και της αύξησης της ανταγωνιστικότητάς του.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος χαιρέτισε τη δυναμική που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και λέγοντας ότι η χώρα μας μπήκε και πάλι στον επενδυτικό χάρτη, σημείωσε ότι μέριμνα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η ελληνική επιχειρηματικότητα να καταστεί ανταγωνιστική και να ξεχωρίζει στο διεθνές σκηνικό.
Οι ελληνικές ΜμΕ έχουν ανάγκη από φθηνό δανεισμό και τα δάνεια που δίνονται μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, λέγοντας ότι στόχος του φορέα είναι να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εξωστρεφή τους προσπάθεια, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα «μας φέρει πιο κοντά στον στόχο που έχουμε θέσει, οι ελληνικές εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2027», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι εξαγωγές έφτασαν το 50% του ΑΕΠ, το 2023 είμαστε κοντά στο 47% και θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας ώστε να φτάσουμε τον στόχο του 60% μέχρι το 2027. Σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες χρειάζονται φθηνό δανεισμό για να επενδύσουν», τόνισε ο ίδιος.
«Να γίνει το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ σημείο αναφοράς στήριξης και ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», ευχήθηκε από την πλευρά της η διευθύντρια Συνεπενδύσεων - Εγγυήσεων της HDB, Ελένη Κολοφωτιά και αφού ανέλυσε όλες τις πτυχές του, σημείωσε ότι η HDB προσφέρει χρηματοδοτικά προϊόντα ύψους 3,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ΜμΕ.
Τη βεβαιότητά του ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών αποτελεί εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μενεξόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η HDB διευκολύνει την πρόσβαση στην χρηματοδότηση και η μικρομεσαία επιχείρηση την έχει ανάγκη».
Το πρόγραμμα
Το νέο πρόγραμμα δίνει στις ΜμΕ τη δυνατότητα χρηματοδότησης για επενδύσεις με κόστος έως και 70% χαμηλότερο από το τρέχον στον τραπεζικό κλάδο και αναμένεται να διευκολύνει τη χορήγηση πιστώσεων στο τμήμα της οικονομίας που έχει τη μικρότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ -με τη μόχλευση μέσα από το τραπεζικό σύστημα- με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και την περίμετρο δανεισμού τους
Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ προσφέρει μεσομακροπόθεσμες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είναι κατά 40% άτοκες, ενώ το υπόλοιπο 60% των δανειακών κεφαλαίων προσφέρεται με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα για μερική επιδότηση επιτοκίου ύψους έως 3% για έως και 24 μήνες, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Για τα δάνεια επενδυτικού σκοπού, η επιδότηση παρέχεται χωρίς προϋποθέσεις.Για τα κεφάλαια κίνησης, οι προϋποθέσεις που προβλέπονται είναι η επιχείρηση να είναι νεοσύστατη, δηλαδή να μην υπερβαίνει τα πέντε χρόνια λειτουργίας, ή οι επιχειρήσεις να είναι υφιστάμενες, αλλά να χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά από εργαλείο της ΕΑΤ.
«Ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης, το μέγιστο ποσό δανείου μπορεί να φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ και να έχει διάρκεια έως 12 χρόνια. Το ποσοστό της εγγύησης της ΕΑΤ ανέρχεται σε 70% για υφιστάμενες επιχειρήσεις και σε 80% για νέες επιχειρήσεις με έως πέντε έτη λειτουργίας», ανέφερε η Ελένη Κολοφωτιά, διευθύντρια Συνεπενδύσεων και Εγγυήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις έχουν δύο δυνατότητες, οι οποίες καλύπτουν τόσο τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης όσο και τις ανάγκες χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων:
- Τοκοχρεολυτικό δάνειο με μηνιαία / τριμηναία καταβολή δόσεων κεφαλαίου και τόκων για την κάλυψη όλων των επιχειρηματικών αναγκών. Στα επενδυτικά δάνεια το ύψος της χρηματοδότησης κυμαίνεται από 10.000 έως 1.600.000 ευρώ και η διάρκειά της από 5 έως 12 έτη. Επιπλέον, προσφέρεται περίοδος χάριτος κεφαλαίου έως 24 μήνες.
- Πιστωτικό όριο για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, το οποίο διαμορφώνεται από τα 10.000 έως τα 500.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία χρηματοδότησης η διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ δύο και πέντε ετών και η περίοδος χάριτος κεφαλαίου δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες.
Υποβολή αιτήματος ένταξης στο πρόγραμμα
Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα opske.gr του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους προς κάποια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες του προγράμματος.
Οι συνεργαζόμενες τράπεζες είναι οι: Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, Παγκρήτια, Attica, Optima και Aegean Baltic Bank, καθώς και οι συνεταιριστικές Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Χανίων και Ηπείρου.
Η διαδικασία των εγκρίσεων
Στη διαδικασία των εγκρίσεων αναφέρθηκε η κ. Κολοφωτιά, τονίζοντας πως περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
*Με αυτοματοποιημένους ελέγχους μέσω διαλειτουργικότητας με ΑΑΔΕ / ΕΦΚΑ / ΤΕΙΡΕΣΙΑ και ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία από την επιχείρηση, υποβάλλεται αίτημα προς τις τράπεζες ενδιαφέροντός σας για την αρχική πρόθεση δανειοδότησης.
*Αυτοαξιολόγηση της επιχείρησης σε τρία βασικά κριτήρια: με ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγια για Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Εφόσον η επιχείρηση έχει ήδη συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο πριν από την αίτηση στο KYC, δεν απαιτείται η επανυποβολή του.
*Καταχώριση στοιχείων επιχείρησης (ΚΑΔ, Μέγεθος, Πραγματικοί Δικαιούχοι, De minimis ενισχύσεις) και βασικών στοιχείων αιτούμενου δανείου (ύψος, διάρκεια, σκοπός και τράπεζα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Πρόγραμμα Κρατικών ενισχύσεων του (ΟΠΣΚΕ) ΥΠΕΘΟ, στη σελίδα https://app.opske.gr/
Στην αποψινή εκδήλωση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων τραπεζών, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και στην πλειάδα των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρουν για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.