ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ελληνικό drone από το ΑΠΘ και την ΕΑΒ

MakThes Team27 Αυγούστου 2021

Το πρώτο ελληνικό drone θα αναπτύξει η Ομάδα Αεροδυναμικού Σχεδιασμού Αεροχημάτων του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ καιο η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Τη σχετική σύμβαση υπέγραψαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο υπεύθυνος του project από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Κυριάκο Υάκινθο, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήτο Σαικούρα και εκπροσώπους της ΕΑΒ.

Από το 2016 μέχρι σήμερα η ομάδα του ΑΠΘ έχει παρουσιάσει τρία μη επανδρωμένα αεροχήματα-το RX1, to RX-3 και το RX-4 -τα οποία καλύπτουν ένα εύρος αποστολών επιτήρησης, πολιτικής προστασίας, έρευνας και διάσωσης, με αυτονομία στον αέρα από δύο έως και 16 ώρες, αναπτύσσοντας σχεδιαστικές καινοτομίες, όπως κάθετη απο/προσγείωση, με σταθερή πτέρυγα, και γεωμετρίες blended-wing-body, οι οποίες προσφέρουν υψηλές πτητικές αποδόσεις και ευκολία στη χρήση.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο fb o πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊώαννου, «μια νέα εξόχως σημαντική συνεργασία ξεκινά σήμερα για το Πανεπιστήμιό μας, καθώς υπογράψαμε με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον εξαίρετο συνάδελφο από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Κυριάκο Υάκινθο και εκπροσώπους του ΔΣ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας τη σύμβαση για την ανάπτυξη ενός μη-επανδρωμένου αεροχήματος, σταθερής πτέρυγας και καθέτου από/προσγείωσης. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν, επίσης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου το ΑΠΘ «αποδεικνύει για άλλη μία φορά την εξωστρεφή του πορεία, το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των ανθρώπων του και την πρωτοπορία του στις καινοτόμες τεχνολογίες. Η συνεργασία με τη μεγαλύτερη αεροπορική βιομηχανία της Ελλάδος συνιστά ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιό μας, καθώς εκφράζει την εμπιστοσύνη της ΕΑΒ προς τα δημόσια Πανεπιστήμια και ειδικότερα στο ΑΠΘ.

»Η Ομάδα Αεροδυναμικού Σχεδιασμού Αεροχημάτων του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ θα συνεισφέρει στη συνεργασία με την ΕΑΒ στον σχεδιασμό, στις στατικές και πτητικές δοκιμές του μη-επανδρωμένου αεροχήματος, καθώς και στον προγραμματισμό των διαδικασιών, ώστε από το πρωτότυπο μη-επανδρωμένο αερόχημα να υλοποιηθεί το προϊόν, σε μία γραμμή παραγωγής εγκατεστημένης εξ ολοκλήρου στην ΕΑΒ. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλη την Ομάδα για το έργο της! Νέες δυνατότητες και προοπτικές ανοίγονται για τους/τις επιστήμονες και τους ερευνητές και τις ερευνήτριές μας».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.